Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Ted van der Meer 11 januari 2018

Sport zou heel eenvoudig moeten zijn. Je pakt je spullen, vertrekt naar het veld of naar de hal en je gaat aan de gang. Dat is precies wat ik een keer of drie, vier in de week doe. Ik varieer (tennis, tafeltennis, fitness, wielrennen) en hoop daarmee op een gezonde manier stokoud te worden (een van mijn opa’s werd 97 en ik schijn op hem te lijken!).

TedVanDerMeer300Daarnaast volg ik de topsport. Daar gaat het kort gezegd maar om één ding: winnen. En als het profsporters betreft bijna altijd over geld en ook steeds vaker over ‘bijzaken’ als matchfixing en doping. Het komt me soms de neus uit, maar je kunt er niet omheen.

Verslaving
Hoewel ik enigszins verslaafd ben aan topsport vind ik het toch nog een graadje belangrijker hoe het gaat met de wel/niet sportende jeugd. In dit onlinetijdperk zijn de meeste jongeren intensief bezig met appen en gamen. Ze schijnen het urenlang vol te houden. Slapen als gevolg van deze verslaving steeds slechter, waardoor ze overdag minder goed functioneren. Kinderen en jongeren moeten veel meer naar buiten, ze moeten sporten in plaats van zoveel tijd door te brengen achter de oplichtende schermpjes. Alles voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid!

Er zijn natuurlijk honderdduizenden kinderen en jongeren die wel sporten - meestal in clubverband. En ook daar maak ik me soms zorgen over. Zijn onze (klein)kinderen wel veilig? Worden de coaches, trainers en andere begeleiders wel voldoende gescreend? De VOG (verklaring omtrent gedrag) wordt nog altijd niet door alle sportverenigingen gebruikt en als dat wel gebeurt, is het vaak geen prioriteit.

"De ‘veilige sportomgeving’ moet er echt komen"

De georganiseerde sport (via NOC*NSF) is nog altijd niet in staat of bereid om dit uiterst belangrijke vraagstuk adequaat aan te pakken. De ‘veilige sportomgeving’ moet er echt komen. De commissie onder leiding van oud-politicus Klaas de Vries was veel te passief. Mijn grootste wens voor 2018 is dat dit wordt opgepakt met steun van het kabinet, bij voorkeur via justitieminister Grapperhaus. Wat mij betreft zou prof. mr. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit) een uitstekende en doortastende leider zijn van dit nieuwe project.

Tennis, tafeltennis en badminton
Mijn eigen ambities? Waar mogelijk meehelpen met het versterken van tennis, tafeltennis en badminton; deze sporten lopen al jarenlang terug. Een frisse, energieke aanpak in combinatie met slimme marketing is noodzakelijk om deze sporten weer interessant te maken.

Ik wens iedereen een fantastisch 2018 toe en dat we het maar goed mogen doen op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. En aangezien de wonderen de wereld nog niet uit zijn, zie ik Feyenoord toch weer kampioen worden. Een mens mag dromen, toch…?

Ted van der Meer is oud-commentator Eurosport en Studio Sport, voormalig bondsvoorzitter Nederlandse Badminton Bond en nu journalist en communicatieadviseur via zijn eigen bedrijf EPTE Media.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst