Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Edu Jansing 11 januari 2018

Onlangs zag ik kort achter elkaar twee geweldige films: Icarus en The Square. Twee verontrustende films over onze samenleving anno 2017. Over de staat van (top)sport, die de ware essentie voorbij is en zo nu en dan totaal ontspoort. De Champions League en de Olympische Spelen hebben de menselijke maat uit het oog verloren, zijn losgezongen van hun ware natuur, de pure sport en het plezier en interactie tussen mensen. Sjoerd Moussou schrijft er vaak prachtig over, ik voel dat en dat raakt me. En ik wens met hem dat we de essentie terugvinden.

EduJansingMetNeef copyProfessioneel werk ik nu mee aan het project Feyenoord City, een grote gebiedsontwikkeling rondom het nieuwe stadion van Feyenoord. Vanaf het moment dat de gemeenteraad op 11 mei jl. 'ja' heeft gezegd tegen dit plan, werken we dag en nacht met een team zeer gedreven professionals van Feyenoord, de gemeente en verschillende experts aan de realisatie ervan. In een sfeer dat het succes vorig jaar prachtig was, maar dat de club weer verder moet. Want het kampioenschap was mooi, maar het succes is niet duurzaam, is broos. 

Maar belangrijker misschien is de meerwaarde van dit project voor Rotterdam. We willen met de ontwikkeling van Feyenoord City een boost geven aan Zuid, de grootste achterstandswijk van Nederland. Een wijk waar nog veel talent verloren gaat (hoogste schooluitval van Nederland). Maar ook een wijk met enorm veel potentie (80.000 jongeren, 150 nationaliteiten). 

Open en innovatieve club
We zijn al begonnen met de ontwikkeling van de multisportclub naar model van FC Barcelona, Benfica en Bayern München. Samen met o.a. Rotterdam Topsport, Rotterdam Sportsupport en een viertal clubs waaronder Rotterdam Basketbal en Hockeyclub Feijenoord bouwen we aan een open en innovatieve club waaraan iedereen deel kan nemen. Een club die Rotterdam sterker en veerkrachtiger maakt, maar die ook een steviger fundament onder de topsport-ambitie van Feyenoord moet leggen. 

EduJansingFeyenoordCityEn we zijn begonnen met de ontwikkeling van een unieke ‘sport & health-style campus’. Een broedplaats waar we nieuwe producten en businessmodellen willen ontwikkelen die bijdragen aan een gezonde en inclusieve stad. We praten hierover met partners uit het onderwijs, de wetenschap, designers, ondernemers etc. Juist samen zorgen we voor innovaties die los van elkaar niet tot stand zouden komen. 

"Op zaterdag samen in de dampende kleedkamer, de gein, het verdriet, Ajacieden en Feyenoorders op één bankje"

Terug naar het begin. Er is ook mijn wekelijkse potje voetbal bij DRC in Durgerdam. Dan geniet ik, word ik weer kleine jongen. Dan kijk ik al vanaf woensdag naar de weerberichten of het doorgaat. En dan op zaterdag samen in de dampende kleedkamer, de gein, het verdriet, Ajacieden en Feyenoorders op één bankje. Dat is de essentie, dat is voor mij sport in haar puurste vorm. Ik hoop dat ik dat tot mijn 100ste kan blijven doen. En dat ik mijn twee kleine meisjes die passie en dat plezier kan meegeven. 

Voor komend jaar wens ik alle sportliefhebbers dat ware plezier van sport toe en natuurlijk een heel gezond 2018. 

Voor meer informatie over Feyenoord-City: www.feyenoord-city.nl

Edu Jansing begon zijn professionele loopbaan bij Heineken in verschillende marketing-/sales functies. Daarna maakte hij de overstap naar de overheid om senior MVO-adviseur te worden op het Ministerie van EZ. Van 2005 tot 2015 was hij directeur van Stichting Meer dan Voetbal. Sinds 2016 is Jansing zelfstandig consultant op het gebied van Sport, Innovatie & Duurzaamheid en werkt hij o.a. als projectleider voor Feyenoord City. 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst