Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Marleen van Amerongen 12 januari 2017

XL23SchaakvoorzitterMarleenvanAmerongen

Voornemens voor een nieuw jaar gaan voor mij altijd van groot naar klein. Vanuit een sportperspectief: mijn wens voor 2017 is dat NOC*NSF de moed heeft de ingeslagen 'transitie'-weg door te zetten. Dat de wetenschappelijke studies - die nu lopen - het besef vergroten dat denksporten iets heel moois kunnen bieden voor de beweegsporten en handvaten bieden om dit op een leuke en goede manier aan elkaar te verbinden. 

Dat we met ons vrij nieuwe bestuur en nieuwe directeur goed onze weg vinden in de schaakwereld, maar ook zeker daar buiten en zo nieuwe wegen gaan bewandelen. Dat de jeugd het schaken herontdekt en dat we de bond het vermogen hebben de komende jaren het schaken onder jeugd enorm te vergroten in aantal. Dat het schaken het online podium verder uitbreidt. Het is leuk schaken online te volgen en te doen ook - en juist - als je een amateur schaker bent.

Dat we met de mooie films zoals Magnus (januari 2017) en Queen of Katwe (maart 2017) waar schaken een hoofdrol heeft, het belang van schaken meer op de kaart zetten maar ook meer de magie van het spel laten zien. Ook de documentaire van de VPRO die dit jaar uitkomt over onze nieuwe Nederlands kampioen (Jorden van Foreest) zal hier vast aan bijdragen.

"Mijn wens voor 2017 is dat we schaken meer verankeren op scholen, met schaken meer verbinden met anderen en het schaken meer verrijken met onderzoek en initiatieven"

En, last but not least, dat we als schaakbond de eerste stappen op weg naar onze dromen kunnen waarmaken. Schaken meer verankeren op scholen, met schaken meer verbinden met anderen en het schaken meer verrijken met onderzoek en initiatieven.

Uiteraard dat ik zelf een bijdrage kan leveren met resultaat, waar ik energie van krijg en waar ik trots op kan zijn.

Marleen van Amerongen is sinds 4 juni 2016 de eerste vrouwelijke voorzitter in de geschiedenis van de Nederlandse schaakbond. Zij studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven, werkte daarna voor Unilever en vervolgens als manager Commerciële Zaken van het Parktheater in Eindhoven. Als schaakster was zij meermalen Nederlands jeugdkampioene en behaalde o.m. een vijfde plaats bij het jeugdwereldkampioenschap in 1991 in Brazilië.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst