Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Hans Gootjes 12 januari 2017

In balans
In het vliegtuig van Rio naar Amsterdam, op 22 augustus, was er tijd om de balans op te maken van de Olympische Spelen, met de balance beam als absolute hoogtepunt. In de topsport gaat het vaak om hondersten van seconden of centimeters. De tien centimeter brede balk was in de Rio Olympic Arena het domein van Sanne Wevers. Na de unieke prestatie van Epke bij de Spelen in 2012 was er opnieuw historisch succes voor het Nederlandse turnen. 

One Beam One Goal is een variant op de benadering van onze traditioneel individuele tak van sport als team, waarin geïnvesteerd is onder de noemer One Team One Goal; of eigenlijk Two Teams One Goal. De kwalificatie van twee turnteams voor Rio was immers een geweldige bevestiging van de in 2013 ingezette koers om vanaf 2020 structureel bij de beste twaalf landen van de wereld te horen in het dames- en herenturnen. Focus op de eerstvolgende Olympische Spelen, maar tegelijkertijd bouwen aan een bredere en betere basis voor het opleiden van talenten en hun coaches. From Rio To Kio...!

XL24-OpWegNaarRioHansGootjes-1Beide teams hebben (inter)nationaal veel respect afgedwongen. Naast de 3,5 miljoen kijkers die Sanne op prime time een 'sportvrouw van het jaar'-waardige prestatie zagen leveren, waren ook de andere prestaties indrukwekkend. Weinigen zullen aan het begin van deze olympische cyclus hebben voorspeld dat Nederlandse turn(st)ers zich in Rio voor maar liefst zeven (7) finales zouden plaatsen: Bart Deurloo, Epke Zonderland, Yuri van Gelder, Eythora Thorsdottir, Lieke Wevers, Sanne Wevers en het vrouwenteam in de teamfinale. En dan laten we de tiende plaats van het mannenteam zelfs buiten beschouwing. Mitch Fenner, onze enkele weken vóór de Olympische Spelen overleden bondscoach en grote inspirator, would have been proud.

Veel tijd om na te genieten was er niet, want in de resterende tijd in Rio vonden de eerste evaluaties al plaats om het fundament te leggen voor de periode 2017-2020. De vlag mocht voor even in top, al was het alleen maar omdat Sanne vanwege haar gouden prestatie de Nederlandse driekleur mocht dragen tijdens de sluitingsceremonie. Wat een eer. Een mooie keuze en motivatie van de Chef de Mission, die afstraalde op ons hele TurnTeamNL...!

"In de route naar de Olympische Spelen van 2020 in Japan bouwen we door op de succesvolle elementen"

Bij het opmaken van de professionele balans in 2016 overheerst een gevoel van trots op de wijze waarop we vanuit de context van 5 P’s binnen het Nederlandse turnen the next steps hebben gezet: prestaties, presentatie, passie, plezier en professionaliteit. En nu verder, naar Tokyo. In de route naar de Olympische Spelen van 2020 in Japan bouwen we door op de succesvolle elementen, brengen we de lessons learned in praktijk en schromen we niet om – juist nu – kritisch te zijn op de zaken die beter kunnen of soms zelfs moeten. In topsport gaat het immers altijd om het zoeken naar die paar procent die uiteindelijk het verschil maken. 

coverboekHansGootjes300

Mijn persoonlijke balans werd in 2016 vooral bepaald door het uitbrengen van mijn boek over de niet-vervulde olympische droom van onze dochter Saskia. Onder de noemer ‘Als rennen geen zin meer heeft’ beschrijf ik de glans en de keerzijde van het leven, in het bijzonder de wijze waarop Saskia een topprestatie leverde in haar bizarre meerkamp tegen kanker. Haar kernwaarden leven voort en zijn voor mij een bron van inspiratie in mijn dagelijks werk. 

Ook in 2017 zal ik me volop inzetten om een bijdrage te leveren aan de sportieve dromen van jonge topsporters en het maximaal kunnen benutten van hun talenten. Dit doe ik vanuit de overtuiging dat sport en bewegen een betekenisvolle bijdrage leveren aan vitaliteit, geluk en balans in het leven!

Hans Gootjes is sinds 1 januari 2009 werkzaam bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) als topsportmanager en technisch directeur. Eerder was hij ruim twee seizoenen directeur topsport van de KNSB en van 2001 tot 2006 directeur van de basketbalbond. Daarvoor werkte hij ongeveer vier jaar bij NOC*NSF, respectievelijk als senior projectleider, hoofd sportontwikkeling en directeur breedtesport. Van 1989 tot 1997 was Gootjes directeur van Sportservice Flevoland en Olympisch Steunpunt Zwolle/Flevoland. Hans Gootjes is van huis uit bewegingswetenschapper.

« terug

Reacties: 1

Bernard fransen
17-01-2017

Mooi Hans ! De KNSB was duidelijk nog niet toe aan je visie en leiderschap! Historische prestaties!

Vr. gr. Bernard

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst