Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Gio Lippens 12 januari 2017

XL8 OpWegNaarRioGioLippens-1

Zou het in 2017 allemaal een beetje transparanter mogen? Het is de grootste wens die ik zo kort voor de jaarwisseling richting de sportwereld zou willen uiten. Natuurlijk klinkt dat logisch uit de mond van een journalist die vanuit een aangeboren en gecultiveerde nieuwsgierigheid nu eenmaal graag zijn neus in andermans zaken steekt. Maar de wens (lees: noodkreet) mag wat mij betreft nu luider klinken dan voorheen.

Want 2016 was een moeizaam jaar als het om openheid gaat, en dan beperk ik me gemakshalve maar tot mijn eigen speelterrein, dat van de sportwereld. 

Achterkamertjes op slot
We weten nog niet half wat er allemaal geslikt, gespoten en gesnoven is in de Russische sport, ondanks alle onthullingen en de daaropvolgende sancties. De achterkamertjes van de FIFA en de UEFA blijven voor buitenstaanders onverminderd op slot, ook na het wegsturen van Sep Blatter en Michel Platini. In eigen land hadden we de soap rond FC Twente, waar voortdurend lijken uit de kast rolden. En wat te denken van de mist rond het wegsturen van turner Yuri van Gelder uit Olympisch Rio?

Ik wil niet al te naïef zijn. Natuurlijk vallen er spaanders wanneer ergens in een organisatie gehakt wordt. En natuurlijk hebben sportbestuurders een heel andere kijk op interne problemen dan sportjournalisten. Niemand is blij wanneer een faux pas wordt geopenbaard, met alle smeuïge details die daarbij horen. Ik denk dat we allemaal liever de schone schijn ophouden wanneer er eens een keer iets gruwelijk mis is gegaan binnen een organisatie waar we verantwoordelijk voor zijn. 

"Publieke controle is de enige manier om ervoor te zorgen dat misstanden vroegtijdig de kop ingedrukt worden"

Toch is transparantie essentieel in een wereld waar zoveel geld omgaat, waar de belangen zo groot zijn. Dan is publieke controle de enige manier om ervoor te zorgen dat misstanden vroegtijdig de kop ingedrukt worden. Dat bestuurders persoonlijke belangen niet laten prevaleren boven het algemeen belang. En dat zuiverheid tegen alle verdrukking in één van de kernwaarden blijft binnen de sport. 

Daarom deze bescheiden wens voor het nieuwe jaar. Meer openheid dus, gekoppeld aan alle sportieve hoogtepunten die ons land in 2017 hopelijk weer toevallen. 

Gio Lippens (58) is sportcommentator bij de NOS en voorzitter van de stichting Nederlandse Sport Pers (NSP).

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst