Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2016-Item

Berend Rubingh 7 januari 2016

BerendRubingh250Back to Basics
In de wereld van de sport is wat verwarring. Wat hoort er nou bij en wat niet? Wat is een sportvereniging en is het nog wel een sportvereniging? Of noemen we het een sportaanbieder, een open club, een sportbedrijf, anders georganiseerde sport of ongeorganiseerde sport? Welke rol heeft dan de sportbond en wie zit er dan aan het stuur, wie managet of bestuurt dat allemaal dan? Is dat de bond of de gemeente, het bestuur, de markt of gewoon de buurman? Nog even en we hebben een Uber- of Airbnb-achtige organisatie die de competities organiseert. Het is maar wat ingewikkeld geworden en de verwachting voor 2016? Het wordt alleen nog maar verwarrender!
 
Daarom wens ik eenieder voor 2016 vooral veel houvast en stabiliteit. Niet in structuur, positie of organisatie, maar in het stellen en beantwoorden van één simpele vraag: wat was ook al weer de bedoeling?

Berend Rubingh is organisatieadviseur en gespecialiseerd in management- en organisatievraagstukken in de sport.

« terug

Reacties: 1

Loek Jorritsma
07-01-2016

Beste Berend, Ik herken die verwarring. En heb geprobeerd daar een structureel antwoord op te geven. Door gebruik te maken van de bestaande wet- en regelgeving, die in kaart te brengen en vervolgens de ontbrekende delen in te vullen. Daartoe schreef ik 'Sport een publieke zaak'. Daarom schreef ik ook o.a. over de invulling van een van de thema's van het voorzitterschap van de EU inzake de transparantie toewijzing sportevenementen op Sport Knowhow XL > http://www.sportknowhowxl.nl/nieuws-en-achtergronden/column-xl/item/99648/.

Van mij mag het, zo'n Uber- of Airbnb-achtige organisatie. Waarin de markt het geheel voor het zeggen heeft. Maar de consequenties daarvan dan ook aanvaarden: geen enkele positieve overheidsbemoeienis meer. Geen lager BTW-tarief, geen subsidies, geen staatssteun, alle relevante kosten in rekening brengen bij gebruik van overheidsvoorzieningen, geen reclame op tv, geen afdracht kansspelen, etc. Of een organisatorische infrastructuur voor de sport die door wet- en regelgeving op zijn maatschappelijke betekenis wordt verankerd. Duidelijk omschreven publieke taak, publieke verantwoordelijkheid en organisatie voor talentontwikkeling cf voorzieningen zoals die voor intellectueel en artistiek hoogbegaafden, eisen aan goernance en de verplichting daarover publiek verantwoording af te leggen. De bedoeling van dat alles: ieder een zo gelijk mogelijke  gelijke kans op een zo gezond mogelijk leven in een zo gezond mogelijke samenleving.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst