Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2016-Item

Erik Gerritsen 7 januari 2016

ErikGerritsen300Wensen
Zowel de Nederlandse sport als de samenleving als geheel staan voor grote uitdagingen. Ik heb het gevoel dat er een fundamenteel andere benadering nodig is om deze uitdagingen succesvol aan te gaan. Mijn belangrijkste wens voor 2016 heeft hier betrekking op.

Ik zou graag zien dat meer mensen vanuit solidariteit en vertrouwen gaan handelen. En minder mensen vanuit eigen belang en argwaan. Het is mijn overtuiging dat alleen zo de grote problemen in de samenleving opgelost kunnen worden. Maar ook dat solidariteit en vertrouwen cruciaal zijn voor een succesvolle transitie in de sport en voor een goede samenwerking tussen: 1) NOC*NSF en de sportbonden,
2) de sportbonden onderling en
3) de KNHB en haar verenigingen.

Waarbij het goed zou zijn als iedereen meer vanuit het algemeen belang gaat handelen en minder het eigen organisatiebelang of individuele belang centraal gaat stellen.

Verder zou ik graag zien dat er meer samengewerkt gaat worden in de Nederlandse sport. Bijvoorbeeld tussen sportbonden en sportverenigingen om kinderen een leuk, goed en breed sportaanbod te bieden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het voor kinderen leuk en goed is om meerdere sporten naast elkaar te doen. Voor het plezier en de ontwikkeling van alle kinderen, maar ook in het kader van talentontwikkeling is het volgens mij goed als kinderen tot een bepaalde leeftijd meerdere sporten doen en niet alle tijd in één sport stoppen. Wanneer de sport en het onderwijs dan ook nog eens echt zouden gaan samenwerken, dan kunnen we gezamenlijk kinderen eindelijk voldoende beweging en de juiste fysieke ontwikkeling bieden. En daar hebben vervolgens zowel de kinderen als de samenleving baat bij.

Goede voornemens
Als je zelf niet het goede voorbeeld geeft, dan hebben mooie wensen voor 2016 geen zin. ‘Het begint bij jou!’ is niet voor niets de titel van de nieuwe campagne van de KNHB op het gebied van Sportiviteit & Respect. Wat doet iedereen zelf om de fijne sfeer op onze clubs en de unieke hockeycultuur te behouden? Het gaat gelukkig goed met de hockeysport. Daar kunnen we trots op zijn en daar mogen we best af en toe bij stilstaan. Maar je moet tegelijkertijd altijd waakzaam zijn en hard werken om succesvol te blijven.

"Ik wil in 2016 mijn best doen om bij te dragen aan solidariteit, handelen vanuit het algemeen belang en gericht samenwerken met andere sporten"

Zelf wil ik in 2016 mijn best doen om bij te dragen aan solidariteit, handelen vanuit het algemeen belang en gericht samenwerken met andere sporten. Het zou mooi zijn als ik in 2016 concreet mee kan helpen om enkele initiatieven te starten om de combinatie van hockey met andere sporten en activiteiten voor kinderen mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door een judoschool en een hockeyclub met elkaar in contact te brengen zodat kinderen ook judolessen op de hockeyclub kunnen volgen (of pianolessen, balletlessen etc.). Of door een hockeyclub en een voetbalclub aan elkaar te verbinden, die voor een team van 8-jarige jongetjes, samen met de KNHB en KNVB, realiseren dat ze het hele seizoen zowel kunnen hockeyen als voetballen.

Erik Gerritsen is sinds september 2014 directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond. Eerder was hij werkzaam bij het adviesbureau BMC, Deloitte (Nederland, Rusland) en Capgemini. Gerritsen speelde in de Hoofdklasse voor Kampong en Amsterdam. Met de laatste club werd hij tweemaal landskampioen. Gerritsen is verder manager geweest van Jong Oranje Heren. Ook is hij lid van De Batavieren, de hockeyvereniging van (oud-)internationals.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst