Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2016-Item

Anton Binnenmars 7 januari 2016

Paardrijden voor iedereen
AntonBinnenmars300In ons land staat de paardensport bekend om het winnen van medailles op Europees, wereld- en olympisch niveau. De paardensport was dan ook de eerste sport in Nederland die de kwalificatie voor Rio 2016 haalde. Ik wens de Nederlandse ploeg en natuurlijk vooral onze hippische equipe bijzonder veel olympisch succes in het komend jaar.

Uiteraard blijven dit soort prestaties een mooi uithangbord voor onze sport. Er wordt niet voor niets over het ‘Anky-effect’ gesproken: jonge meiden die aan de dressuursport beginnen om hun grootste idool, Anky van Grunsven, te imiteren. Dit is geweldig. Jonge mensen verbinden, triggeren, stimuleren om fysiek bezig te gaan, om zich sportief te ontwikkelen, met passie en inzet aan een sportief doel werken. Zonder meer een van de kerntaken van sport in het algemeen en paardensport in het bijzonder.
 

"Paardrijden heeft een enorme maatschappelijk meerwaarde"

Maar paardensport heeft nog veel meer te bieden. Paardensport – het zit al in de naam – draait om de interactie tussen mens en dier, vaak buiten, midden in de natuur. Paardrijden heeft een enorme maatschappelijk meerwaarde. Paardrijden is communiceren met een ander wezen die jouw taal niet spreekt. Het betekent overwogen, en gedecideerd handelen om gezamenlijke doelen te bereiken, terwijl veiligheid en welzijn niet uit het oog worden verloren. In een wereld waarin een goede, veilige, integere samenwerking steeds belangrijker wordt, zijn dit soort vaardigheden van groot belang. Ze dragen bij aan de kernwaarden meedoen en erbij horen, essentieel voor een zichzelf respecterende maatschappij.

Daarnaast kan paardensport ook veel betekenen voor de fysieke en mentale gezondheid van het individu. 'Groene' sportieve activiteiten, dus sporten in de natuur, heeft een bewezen positief effect op stemming en eigenwaarde. Een lichte vorm van fysieke inspanning is hierbij voldoende en de positieve effecten worden al snel duidelijk.

"Wij moeten een betere koppeling maken tussen het instrumentalisme van paardensport en het steeds toenemende consumentisme van huidige – en toekomstige – paardensporters"

Voor 2016 wens ik dat meer mensen kunnen genieten van deze mooie sport en gaan profiteren van de individuele en maatschappelijke meerwaarde van paardrijden. Om dit mogelijk te maken moeten wij een betere koppeling maken tussen het instrumentalisme van paardensport en het steeds toenemende consumentisme van huidige – en toekomstige – paardensporters.

Goede voornemens
Mijn goede voornemens voor 2016 gaan gepaard met mijn strategische keuzes voor de breedtesport bij de KNHS. Uit ons eigen onderzoek onder meer dan zevenduizend respondenten blijkt dat paardensporters vooral intrinsiek gemotiveerd zijn, wat een levenslange binding met de sport niet alleen mogelijk, maar ook haalbaar maakt. De tijd die ze met hun paard hebben is voor hen uiterst kostbaar, en ze willen geprikkeld worden, zien hun activiteiten als fysieke en mentale uitdaging. Om aan te sluiten bij deze belevingswereld moet de paardensport de komende jaren zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk worden.

Hiervoor hebben wij zowel ondernemende manegebedrijven als ijzersterke verenigingen nodig die de paardensport in al haar mooie facetten aanbieden. In 2016 gaan wij de volgende stappen zetten om paardensportaanbieders op lokaal, regionaal en nationaal niveau nauw met elkaar te verbinden. Hierdoor gaan we bestaande krachten bundelen, creatieve processen stimuleren, waardoor de paardensport blijft groeien – zodat uiteindelijk iedereen, die dat wil, in aanraking kan komen met paarden, op de manier en op het niveau waarvoor hij of zij kiest.

Anton Binnenmars is vanaf 1 januari 2015 directeur Breedtesport KNHS. Daarvoor was hij negen maanden directeur van Werkgevers in de Sport (WOS). Weer eerder werkte hij van 1999 tot september 2013 voor de KNVB. Hij begon daar als manager HRM en was er de laatste jaren directeur amateurvoetbal.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst