Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2016-Item

Huub ter Haar 7 januari 2016

HuubTerHaar300Wensen
In 2007 werden mijn man en ik in Nijmegen enkele keren uitgescholden met ‘homo!’. In reactie daarop besloot ik om met het uitvergroten van homoseksuele rolmodellen in de sport - in samenwerking met de John Blankenstein Foundation - werk te maken van meer acceptatie. Gaandeweg ontdekte ik echter dat niet het benadrukken van de seksuele identiteit, maar het bijdragen aan de sportieve beleving de sleutel tot verandering is.

Het bespreekbaar maken van anders-zijn maakt de sport en de sporter namelijk sterker. Want als iedereen zichzelf kan zijn, neemt de onderlinge verbondenheid toe, ontwikkelen sporters zich beter en heeft iedereen sportplezier. Zo groeit de door mij gewenste acceptatie.

Ik wens voor 2016 dat vele trainers, coaches en bestuursleden ervaren dat het bespreekbaar maken van anders-zijn - of het nu gaat om afkomst, uiterlijke kenmerken of seksuele voorkeur - henzelf en de sport verrijkt.

Persoonlijk hoop ik van harte dat mijn geliefden en ik in het nieuwe jaar gezond blijven. Ik weet inmiddels hoe kwetsbaar het leven is. Toen ik in 2015 terugkwam van een fietstocht van twee maanden - van Sevilla naar Nijmegen - kreeg ik een longembolie. Gelukkig is de stolling verholpen en kan ik weer voluit leven. Maar het besef dat het leven breekbaar is, zit nu onder mijn huid.

"In het nieuwe jaar hoop ik mee te doen aan de Hel van Groesbeek"

Goede voornemen
Daarom ben ik dankbaar dat ik kan bewegen. Dat doe ik zo’n vijf keer per week. Mijn lijf is daarmee aardig in balans; ik speel badminton, loop hard, mountainbike, wandel lange afstanden en speel soms tennis. In het nieuwe jaar hoop ik mee te doen aan de Hel van Groesbeek: een pittige mountainbike-tocht over heuvels en door bossen.

Huub ter Haar is medewerker agendering bij de Alliantie Gelijkspelen: een samenwerkingsverband van sport- en homo-organisaties dat werkt aan sportplezier voor iedereen. Hij is onder meer auteur van 'Gelijkspel. Portretten van homo topsporters’ en van ‘Helden uit de kast’. Ter Haar bedenkt en voert transities uit die de veerkracht van mensen versterken. Voor meer informatie: www.zinincommunicatie.nu

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst