Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2015-Item

Harry Stegeman 8 januari 2015

Wensje
HarryStegeman250Veel sporten, veel bewegen. Dat is goed voor een mens. Want daar word je gezond en fit van. En je leert je eigen grenzen kennen. En je komt nog eens iemand tegen ook. En je frontale kwab vaart er wel bij. Het is bovendien goed voor de samenleving. Want gezonde burgers kosten minder geld. En wie sport, valt maatschappelijk niet zo gauw buiten de boot. En de economie draait er als een tierelier van.

Vergis je niet, het belang van sport en bewegen wordt er met de dag alleen nog maar groter op. Een berichtje, een tijdje terug in de krant. Over Anton die heel lang geen werk had gehad, maar sinds kort weer aan de slag is. Dat heeft hij aan Ome Jan Schildkamp te danken. Jan Schildkamp heeft een boksschool in Hoogvliet. De politie had Anton daar een half jaar eerder naartoe gestuurd. Als-ie dan echt niet wilde deugen, dan moest-ie maar eens een tijdje meedoen aan het project 'Opboxen' van Ome Jan. Anton weet precies waarom hij nu wel een baan heeft gevonden, terwijl dat vroeger maar niet wilde lukken: ‘Ik kon niet zo goed praten. Bij sollicitatiegesprekken was ik zenuwachtig. Dat ging nooit. Bij Ome Jan heb ik leren praten.’

Voor wie geregeld op Dione de Graaff en haar handlangers afstemt, is dat natuurlijk absoluut geen nieuws. De tijd van ‘Niet lullen, maar lopen’ en ‘Niet zwammen, maar zwemmen’ ligt ver achter ons. Of je in de sport ook leert praten!

Neem nou Johan Cruijff, voor de afwisseling. ‘Cruijff ouwehoert je suf’, verzuchtte Marco van Basten jaren terug al eens. Het is april 1995. Ajax en AC Milan bereiken de finale van het toernooi om de Europacup voor landskampioenen. Johan Cruijff, trainer van FC Barcelona, op de vraag of de Amsterdammers een kans hebben:

‘Italianen kennen niet van je winnen, maar je ken wel van ze verliezen.’

Een oorverdovende stilte in de perskamer. Volgens de wetten van de logica klopt er iets niet, maar wat? Cruijff vervolgt:

‘Je ken hun hebben, maar als het niet goed gaat, dan gaat het niet goed, da’s logisch’.

Een paar maanden later, hartje zomer. Johan Cruijff heeft met FC Barcelona z’n tenten opgeslagen in het Drentse Odoorn. Want je wil er ook wel eens uit. Studio Sport is vanzelfsprekend van de partij. De kranten berichten over een mogelijk faillissement van concurrent Real Madrid. Cruijff tegen Frank Snoeks:

‘Dat is een leuk verhaal, dat stond leuk in de krant. Maar het is wel een bericht wie geen enkele zin heb. Want ken jij je een Spaanse competitie voorstellen zonder Real Madrid?’

Frank Snoeks: ‘Tja, eh’. Cruijff:

‘Nou, dat houdt dan in dat het probleem is opgelost.’

Hij brengt z’n geopende handen naar voren en trekt een triomfantelijk gezicht. ‘Makkelijk zat’, betekent dat. En het effect is verpletterend. In Hilversum valt het geluid even weg. Cruijffs idioom, zijn stijlfiguren en zijn orakelspreuken, ze haalden zelfs het maandblad van het genootschap Onze Taal.

De waarde van sport en bewegen neemt zo langzamerhand nauwelijks te bevatten proporties aan. Er schijnen al lui te zijn die zeggen dat ze sporten, gewoon omdat ze het leuk vinden, omdat ze er plezier in hebben!

Ietsjepietsje meer oog in 2015 bij beleidsmakers en wetenschappers en anderen voor het immanente, het intrinsieke belang van sport en bewegen. Zou dat niet mooi zijn?

Harry Stegeman (1946) was achtereenvolgens leraar lichamelijke opvoeding in het middelbaar beroepsonderwijs, wetenschappelijk medewerker aan de Interfaculteit Lichamelijke Opvoeding (VU), beleidsmedewerker op het ministerie van Onderwijs, directeur studentensport (UU), beleidsmedewerker bij de KVLO, hoofdredacteur van Lichamelijke Opvoeding, senior-onderzoeker bij het Mulier Instituut en lector Bewegen en gedragsbeïnvloeding aan de Hogeschool Windesheim. Hij promoveerde op een onderzoek naar de legitimatie en doelstellingen van het schoolvak lichamelijke opvoeding.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst