Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2015-Item

Cees Vervoorn 8 januari 2015

Beste lezers van Sport Knowhow XL,

CeesVervoorn250Bij deze wil ik u het allerbeste toewensen voor 2015! Een goede gezondheid, liefde, geluk en bovenal plezier met alles wat u dit jaar belangrijk vindt. Vanuit mijn lectoraat (Topsport en Onderwijs), dat van mijn collega Marije Baart de la Faille (lector Kracht van Sport) en vanuit de Topsport Academie Amsterdam (Dennis van Vlaanderen) willen wij proberen Nederland weer een beetje beter en sportiever te maken.

Dit doen wij onder andere door samen met de G5-werkgroep 'Kracht van Sportevenementen' een lezingenreeks te organiseren die in elke stad (Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam) zal inzoomen op de verbindende kracht van sport in die stad. Hierbij zullen belangrijke beleidsmakers uitgedaagd en meegenomen worden door kritische sprekers en de niet te onderschatten inbreng van de deelnemers. Wellicht kunnen wij u begroeten bij een van deze lezingen! Volg onze Twitteraccounts voor meer gedetailleerde informatie.

Tevens hopen wij door middel van twee recent verworven projecten van de EU zowel het aangepaste sporten verder te brengen als de volgende stap te zetten in de mogelijkheid voor topsporters om succesvol een opleiding te volgen naast de sport. Iets waar wij erg veel zin in hebben en waar we als Nederland echt mee voorop lopen. Derhalve hulde voor de georganiseerde sport en het onderwijs, een ijzersterke combinatie!

Wat ik daarnaast oprecht wens voor 2015 is dat onze overheid, zowel nationaal, regionaal als grootstedelijk eindelijk de betekenis van bewegingsonderwijs en überhaupt het bewegen als vast en onmisbaar onderdeel gaat beschouwen van het curriculum. Zowel op de basisscholen als in het voortgezet onderwijs. Ieder kind zou minstens vier uur per week goed moeten kunnen bewegen binnen de muren van zijn of haar school. Laten we hier niet nog meer over praten, en telkens weer om bewijs en causale relaties vragen, laten we dit gewoon doen!! Er bestaat zo langzamerhand voldoende evidentie om dit ook te realiseren in het belang van het zich ontwikkelende kind. Bovendien is bewegen gewoon een recht van het opgroeiende kind!

Sportief gezien hoop ik dat we minstens zo'n succesvol jaar kennen als het afgelopen jaar, dat we minstens zoveel grote titels winnen en dat de pre-olympische voorbereiding optimaal verloopt. U weet natuurlijk al wat ik dan voor wens heb in 2016! Ik wens alle trainers en coaches toe dat zij dat wat zij met hun sporters hopen te bereiken ook daadwerkelijk zullen bereiken, of dit nu op nationaal niveau danwel internationaal niveau is. In het verlengde hiervan hoop ik dat we nog meer en beter zullen stilstaan bij het belang van goede opleiders en dat we deze ook durven te herkennen en te eren!

En als laatste hoop ik dat al uw wensen mogen uitkomen en dat ik u snel weer de hand kan schudden waar dan ook! Maak er met elkaar een prachtig 2015 van!!

Cees Vervoorn is sinds begin 2010 lector Topsport en Onderwijs aan de Hogeschool van Amsterdam/Universiteit van Amsterdam. Eerder was hij o.m. van 2006 tot 2010 voorzitter van het domein Bewegen, Sport en Voeding aan de Hogeschool van Amsterdam waaronder de ALO en de studierichtingen ‘Sport, Management & Ondernemen’ en ‘Voeding’ vallen. Vervoorn is voormalig topzwemmer, afgestudeerd bewegingswetenschapper en in 1992 gepromoveerd op hormonale reacties tijdens zware training en inspanning (‘Neuro-endocrine responses to Exercise and Training’).

« terug

Reacties: 1

Frank Brilman
08-01-2015

...Laten we het gewoon doen!!

 

Hi Cees,

De beste wensen voor jou in 2015. 

Doen ipv alleen praten, ben ik het helemaal mee eens.

The only way to fail, is fail to move! 

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst