Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2015-Item

Annemieke Zijerveld 8 januari 2015

Wensen
AnnemiekeZijerveld250Voor mij persoonlijk, als gepassioneerd psycholoog in de sport, kan het niet anders dat mijn wens voor het jaar 2015 te maken heeft met het onderwerp geestelijke gezondheid in de sport. Het jaar 2014 heeft het belang van dit onderwerp op de kaart gezet. Steeds meer elite-atleten zijn met hun verhaal over depressie, somberheid en angst naar buiten gekomen. Ook zijn er interessante onderzoeken verricht die aantonen dat psychische problematiek ook aanwezig is in de sportwereld. Een interessant onderzoek voor mij hierbij was het onderzoek Mental Illness in Professional Football verricht door de spelersorganisatie FIFPro.

Ik hoop dat het jaar 2015 het jaar wordt waarin deze lijn van het erkennen en herkennen van geestelijke gezondheid in de topsport wordt doorgetrokken. Dat het onderwerp het belang toegekend krijgt dat het verdient. Dat er om deze reden succesvolle programma’s verder ontwikkeld kunnen worden om geestelijke gezondheid beter te managen bij topsporters. Dat er een veilig klimaat gecreëerd wordt waarin sporters zich vrij voelen om hulp te vragen, voordat er sprake is van ernstige psychische problematiek. Uiteindelijk is een goede en stabiele geestelijke gezondheid het fundament waarop topprestaties voor een lange termijn geleverd kunnen worden.

Ik wens dat het jaar 2015 het jaar wordt waarin dit proces versneld wordt en we met z’n allen als sportliefhebbers verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn voor onze topsporters en niet meer de verantwoordelijkheid teveel afschuiven naar elkaar. Met elkaar gaan werken en gaan staan voor een optimaal en gezond sportklimaat.

Goede Voornemens
Mijn goede voornemen voor het jaar 2015 is door te gaan met waar ik in het jaar 2014 druk mee bezig ben geweest. Ervoor te zorgen dat topsporters de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om de buitengewone prestaties te leveren waar we allen zo van genieten. Om de professionals in mijn eigen veld te motiveren zich te blijven ontwikkelen. De sportpsychologen zich wat minder alleen op prestatie te laten richten, maar ook op de mens achter de atleet. En de klinisch psychologen wat meer kennis laten op doen van de sportwereld. Zodat er zo min mogelijk blinde vlekken aanwezig zijn in onze begeleiding en psychologie de waardering kan krijgen in de sport die het toch echt verdient. Daar wil ik mij voor blijven inzetten.

Verder wil ik weer zoveel mogelijk inspirerende mensen ontmoeten. Het zijn deze ontmoetingen die mij als persoon en professional verder laten ontwikkelen tot de persoon en de professional die ik graag wil zijn.

Ik wens iedereen een bijzonder mooi en inspirerend 2015 toe!

Annemieke Zijerveld is klinisch psycholoog bij StatuMentis en volledig werkzaam in de sport. Hierbij begeleidt zij voornamelijk elite-atleten afkomstig uit Nederland, Engeland, Frankrijk en Zuid-Afrika. Haar specialisatie is depressie, verslavingsproblematiek en zij houdt zich bezig met de psychologische determinanten van dopinggedrag. Verder begeleidt ze individuele atleten om op een duurzame manier optimaal te kunnen presteren. Zijerveld geeft regelmatig lezingen, ook in het buitenland, over het onderwerp geestelijke gezondheid in de sport. Met name het openbreken van het taboe, dat nog steeds bestaat, over depressie in de sport, vormt hierbij een belangrijk onderwerp. Daarnaast verzorgt Zijerveld ook educatieprogramma’s voor coaches in de sport, om psychische problematiek te herkennen bij atleten en hoe hiermee om te gaan. Voor meer informatie: info@statumentis.nl of Twitter.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst