Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2014-Item

Bernard Fransen 9 januari 2014

Mijn sportgerelateerde wensen voor 2014:
 
1. In 2014 rijd ik mijn vierde Elfstedentocht (op niet al te slecht ijs).

2. Dat het dalend aantal excessen op de voetbalvelden zich mag doorzetten tot een trend.

3. Dat de bestuurlijke vernieuwing binnen de KNVB die nu m.i.v. 2014 van kracht is ook daadwerkelijk gedrag laat zien dat gericht is op de inhoud, de ander, service cq dienstverlening om zo het voetbal nog veiliger te maken, nog beter en met nog meer plezier wordt beleefd.

4. Dat meisjes- en vrouwenvoetbal die plaats in het betaald voetbal krijgt die het verdient. De BVO's worden er absoluut beter van, als is het in het begin nog niet direct financieel.

5. Dat de cultuur in het betaald voetbal die vaak nog teveel gericht is op korte termijn (lees: winnen en geld verdienen) zich doorontwikkelt tot echte topsport waar het toeval steeds meer wordt uitgesloten en waar de jeugd uit de eigen opleiding kan doorstromen. Dat het betaald voetbal zich meer bewust wordt van haar voorbeeldfunctie.

6. Dat de voetbalverenigingen nog meer gaan beseffen dat ze een enorme maatschappelijke betekenis vervullen met meer dan 750.000 wedstrijden per jaar en ieder weekend meer dan twee miljoen mensen die zich actief en passief met voetbal bezig houden.

7. Dat VO en MBO/HBO en universiteiten veel sterker hun maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakken door in hun programma’s maatschappelijk gerelateerde opdrachten op te nemen richting sportverenigingen, evenementen, bonden, veiligheid en ondersteuning.

8. Dat MBO/HBO en universitaire opleidingen met management in hun opleidingen 'modulen KNVB-scheidsrechters' aanbieden en dat het een het een pre wordt bij sollicitatiegesprekken indien je kunt laten zien dat je regelmatig wedstrijden fluit. Immers, als je een wedstrijd kan fluiten beschik je over potentiele leiderschapsvaardigheden.

9. Dat er veel meer aandacht komt in de verenigingen, onderwijs en opvoeding dat slechte voeding en alcohol meer kapot maakt dan je denkt.

10. Dat ik van de meer dan 70 miljard van de ‘reparatieministeries’ - zoals zorg, veiligheid en justitie, gezondheid werkgelegenheid - één miljard mag besteden aan de voorkant. Dus weer in goed sportonderwijs in nauwe samenhang met de sportverenigingen, bonden en wijken. Dat er daardoor weer opnieuw een nieuw elan ontstaat om Nederland op olympisch niveau te brengen. Alleen vitale mensen staan garant voor een vitale maatschappij. Investeringen aan de voorkant leveren het tienvoudige op.
 
Bernard Fransen is sinds juni 2009 voorzitter KNVB Amateurvoetbal en is daarnaast vicevoorzitter van de KNVB. Van huis uit is Fransen bedrijfskundige en onderwijskundige. Hij heeft met succes leiding gegeven aan diverse transformaties en reorganisaties in het Hoger Beroepsonderwijs. In april 2009 nam hij afscheid als voorzitter van het college van bestuur van het regionaal opleidingscentrum (ROC) Midden Nederland, waar hij sinds 2004 werkzaam was. Van 2001 tot 2007 was Fransen lid van het algemeen bestuur van de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond en van 1998 tot 2004 was hij voorzitter van de Stichting Utrecht Topsport.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst