Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Waarom studeren aan de ...?-Item

Waarom studeerde Richard Lagerweij aan de Fontys Bedrijfshogeschool? 14 oktober 2008

Richard Lagerweij
Geboortejaar: 1970 + + Vooropleiding: MBO en diploma middle management + + Start 2-jarige HBO-studie sportmanagement: 2006 + + Opmerkelijk: “Ik ben er voor dat op gemeentelijk niveau verenigingsondersteuners gaan werken.”


1. Waarom heb je gekozen voor een sportgerelateerde managementopleiding?
“Mijn keuze voor een sportgerelateerde managementopleiding heeft te maken met meerdere factoren. Ik ben van huis uit opgegroeid met sport en daar ook mijn werk in gevonden als manager. Daarom was de keuze om een sportmanagementopleiding te volgen niet zo moeilijk. De echte stap heb ik ondernomen toen ik ging nadenken over wat te doen als ik 35 jaar ben geweest. Dus echt nadenken over mijn toekomst en welke invulling ik wil geven aan werken in de sportbranche. Mijn tweede reden om een sportmanagementopleiding te volgen was het feit dat mijn vader als manager werkzaam was in de sport. Als kind heb ik hier altijd tegen op gekeken, dat wilde ik later ook gaan worden.”

2. Waarom zou je deze opleiding/studie aanraden bij aankomende studenten? Welke toegevoegde waarde heeft deze opleiding/studie?
“De deeltijdopleiding sportmanagement van Fontys Bedrijfshogeschool in Tilburg is voor mij dé keuze geworden op basis van de volgende voordelen:
• tweejarige opleiding op HBO niveau
• praktijkgericht en sportspecifiek
• sport- en praktijkgerichte docenten

De opleiding moest voor mij wel te combineren zijn met mijn werkzaamheden. Tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat mijn studie en werk zeer goed op elkaar aansluiten. Dit kenmerkt direct de toegevoegde waarde van de opleiding.”

3. Welk onderdeel mis je ofwel: wat zou volgens jou aan je opleiding toegevoegd mogen worden?
“Bijna elke student - van welke opleiding ook - mist onderdelen die hij/zij graag terug ziet in de door hun gevolgde opleiding. Onderdelen die ik mis bij de opleiding sportmanagement aan de Fontys bedrijfshogeschool zijn:
a) loopbaancoach
Tijdens de studie zijn er in mijn klas veel medestudenten gewisseld van baan. Om dit proces goed te begeleiden, zal een loopbaancoach een perfecte aanvulling kunnen betekenen.

b) netwerkgroep
Een groep van sportmanagers die met elkaar discussiëren over branche gerelateerde onderwerpen. Hierdoor is de kans dat je als student meer uit je studie haalt en de kans op het vinden van werk als manager in de sport groter wordt.”

4. Waar hoop je later na je studie te kunnen werken, welk soort baan ambieer je?
“Ik werk nu als manager in een health center. Een baan waar ik altijd met veel plezier mijn energie in stop. Als ik kijk naar mijn ideale baan dan is een functie als verenigingmanager of verenigingsondersteuner een baan waar ik van droom. Alle ingrediënten van de studie komen samen in deze functie.”

5. Wat zou er volgens jou in de Nederlandse top- of breedtesport geheel anders geregeld of georganiseerd moeten worden en waarom? Hoe zou jij dit aanpakken?
“Ik zie in het verenigingsleven dat daar zoveel meer uit te halen valt. Ik ben er voor dat op gemeentelijk niveau verenigingsondersteuners gaan werken. Mensen die snappen hoe verenigingen werken en dit kunnen koppelen aan sportmanagementprincipes. Hierbij kun je denken aan marketing, sponsoring en communicatie. Gelukkig dat de vraag naar verenigingsmanagers en verenigingsondersteuners toeneemt. Daarnaast moeten verenigingen zelf ook commerciëler gaan denken. Ik weet dat veel verenigingen niet eens een salesplan of retentie plan hebben. Onlangs heb ik voor een tafeltennisvereniging een salesplan geschreven. Een plan dat al snel succesvol bleek te zijn. Nu ben ik binnen deze vereniging bezig met een retentieplan. Dit soort zaken zijn zo belangrijk bij sportverenigingen.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst