Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Waarom studeren aan de ...?-Item

Waarom ‘International Master of Sport Management’ studeren aan het Johan Cruyff Institute for Sport Studies 4 maart 2008

door: Alyson Annan

Introductie over het kennisterrein ‘sportmanagement’
Sport is niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het economische en maatschappelijke belang van sport neemt elke dag toe. Dit wordt – eindelijk – ook steeds meer erkend, zowel binnen de sportsector als in de maatschappij. De uitdaging is om vraagstukken uit de sportpraktijk onder die toenemende belangen professioneel op te lossen. Hiervoor heb je professionals nodig die weten en voelen wat de sport en de sporter nodig heeft.

Johan Cruijff kwam tien jaar geleden met het idee om topsporters de mogelijkheid te bieden om topsport en studie te combineren. Daarnaast wilde hij ervoor zorgen dat juist deze mensen door een specifieke opleiding een vooraanstaande positie in sportorganisaties konden bereiken. Anno 2008 zijn er binnen het Johan Cruyff Institute for Sport Studies honderden topsporters en mensen met een passie voor sport die een MBO-opleiding (aan de Johan Cruyff Colleges), HBO-opleiding (aan de Johan Cruyff University) of Masteropleiding volgen of hebben gevolgd. Na hun studie zijn ze klaar om de belangen van de sportwereld en de samenleving te dienen, precies zoals Johan het voor ogen heeft gehad.

Informatie specifiek over de opleiding ‘International Master of Sport Management’
De International Master of Sport Management is een een-jarig professioneel masterprogramma en integreert naast een introductiemodule zes samenhangende modules;  management & leadership, strategisch management, sport marketing, event & facility management, sport finance en entrepreneurial management. Elke module omvat tien bijeenkomsten van vier uur. In de module entrepreneurial management maken de studenten als afstudeerproject een eigen Business Plan.

Het Johan Cruyff Institute for Sport Studies is, net als andere soortgelijke opleidingen, een academisch instituut. Maar er is één groot verschil: we zijn een organisatie die is opgezet door Johan Cruijff. De sport en sporters staan hierdoor altijd centraal, ook binnen het (aanstellen van) management.

Hierdoor sluiten we zéér nauw aan op de beroepspraktijk en is het gemakkelijk om de specifieke behoeften van (voormalig) sporters, coaches en sportmanagers op te vangen. We vertalen deze behoeften in dynamische, praktische en innovatieve studieprogramma’s, in lijn met de ´energie´ van de sportwereld.

Bij de realisatie van onze programma’s maken we intensief gebruik van het krachtige internationale netwerk dat hoort bij het merk Johan Cruijff. Naast de vele gerenommeerde docenten wordt aan het programma bijgedragen door uitzonderlijke sportleiders. Site visits en site events worden geïntegreerd in het programma opgenomen. In workshops krijgen studenten de kans om hun managementvaardigheden te verbeteren. En bovendien zijn we de enige sportmanagementopleiding in Nederland waarbij het gehele programma in het Engels gegeven wordt.

Deze aanpak resulteert in een programma waarbij men na een jaar een erkende Mastertitel ontvangt en klaar is voor een carrièremove.

Toekomstperspectieven voor studenten die de opleiding voltooien
De eerste masterstudenten zullen in juni afstuderen. Wij merken nu al dat er een grote vraag is vanuit de sportmarkt en ook daarbuiten.

Alle afgestudeerde studenten worden onderdeel van het Cruyff Alumni Netwerk. Wij bieden onze alumni diverse services zoals maandelijks e-news met het laatste nieuws, ontwikkelingen, vacatures en nog meer. Daarnaast wordt er vier keer per jaar een netwerkbijeenkomst georganiseerd, is er jaarlijks een Sport Management Forum en een Sport Management Journal (magazine).

Dit heeft geresulteerd in een actief netwerk waarin over en weer gebruik wordt gemaakt van elkaars kennis, vaardigheden en contacten. Vacatures, die wekelijks bij ons binnenkomen, worden binnen ons netwerk verstuurd.

Deze masterstudenten moeten op termijn de nieuwe generatie sportleiders worden: dynamisch, innovatief en praktisch; in de geest van de sportwereld.

Enkele feiten in het kort
Toelatingsvereisten:  
- HBO- diploma of hoger
- drie jaar relevante werkervaring
- aantoonbare relevante persoonlijke en professionele prestaties

Duur van de opleiding:  
een jaar (start twee maal per jaar: september–juni en januari-december )

Varianten in richtingen:
  
Algemeen management in sport

Toekomstperspectieven:
 
- Sportmanager / -bestuurder
- Event- & facility manager
- Sportmarketeer
- Ondernemer

Het programma wordt in het Engels gegeven

Meer informatie
Wilt u meer informatie over deze master of het Johan Cruyff Institute, kijk dan op www.cruyffinstitute.org of bel 020-305 3383.

Alyson Annan is manager Johan Cruyff Institute for Sport Studies en meervoudig Olympisch – en wereldkampioen Hockey (Australië). Alyson is bovendien alumnus van de Johan Cruyff University

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst