Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Waarom studeren aan de ...?-Item

Waarom studeerde Ivo ’t Hooft aan het Sport Management Institute? 26 augustus 2008

Ivo 't Hooft
Geboortejaar: 1969 + + Vooropleiding: WO Scheikunde + + Start studie Professioneel Sportmanagement: 2006 + + Start studie Master of Sportmanagement: 2007 + + Opmerkelijk: “Het schrijven van een thesis is een eenzaam proces, dat met horten en stoten tot stand komt, veel van het gedane werk komt uiteindelijk niet in de definitieve versie voor.”

1. Waarom heb je gekozen voor een sportgerelateerde managementopleiding?
“In 2002 ben ik naast m'n baan een bedrijf gestart, HooftZaken Golfevenementen. Na een paar jaar pionieren wilde ik me zowel theoretisch als praktisch verder scholen (met in het achterhoofd het doel om ooit me fulltime met het organiseren van golfevenementen en
-opleidingen bezig te gaan houden, wellicht op een eigen golfbaan). Het Sport Management Institute (kortweg SMI) verzorgt een 2-jarige executive MBA opleiding die (werk)ervaring koppelt met theoretische en praktische achtergronden en kennis. Het eerste jaar wordt afgesloten met het schrijven van een businessplan, waarbij veel van de eerder dat jaar opgedane kennis kan worden toegepast. De uitkomsten van het plan pas ik overigens nu toe binnen HooftZaken. En daar was het allemaal om begonnen.”

2. Waarom zou je deze opleiding/studie aanraden bij aankomende studenten? Welke toegevoegde waarde heeft deze opleiding/studie?
“Ten eerste het hoge niveau van het onderwijs, gegeven door een groot aantal experts uit het sportwerkveld (en daarbuiten). Tegelijkertijd opent zich hiermee groot netwerk in de sportwereld (ook van de alumni).
In beide jaren van de opleiding is een reis opgenomen. Het eerste jaar naar China (op dit moment het sportmanagementland bij uitstek). In het tweede jaar gaat de reis naar NASSM, het congres van de Noord Amerikaanse Sportmanagers. Naast de vakinhoudelijke elementen is ook het meemaken van andere culturen een waardevol onderdeel van de opleiding gebleken.
Zoals het eerste jaar wordt afgesloten met een businessplan, zo staat het Mastersjaar in het teken van het doen van onderzoek. Het onderwerp, de methode en invulling staan eenieder vrij. Het toevoegen van een beetje kennis aan de Body of Knowledge van Sportmanagement is een mooi streven, expert worden op het onderwerp gaat vanzelf. Tenminste….
Het schrijven van een thesis is een eenzaam proces, dat met horten en stoten tot stand komt, veel van het gedane werk komt uiteindelijk niet in de definitieve versie voor. De deskundige begeleiding van SMI maakt dat je telkens toch weer een stukje verder richting eindstreep komt. Begin juli heb ik de thesis, ‘golf in 2028’ (klik hier voor de inhoud ervan) verdedigd en ben ik afgestudeerd.”

3. Welk onderdeel mis je ofwel: wat zou volgens jou aan je opleiding toegevoegd mogen worden?
“Aan de SMI opleiding hoeft wat mij betreft niet zoveel te worden toegevoegd. De kleinschaligheid draagt zorg voor zeer persoonlijke en goede begeleiding. Papendal, het nationaal sportcentrum als thuisbasis, is de enige juiste keuze.
In mijn eerste jaar vielen de evaluatie en persoonlijke ontwikkelingsgesprekken wat in het water. Ik heb begrepen dat daar inmiddels een andere methode (de socratische) voor wordt gebruikt.
Tijdens het mastersjaar zijn de colleges in de eerste vijf maanden gepland. Dan zie je je medestudenten en kun je elkaar helpen bij de voortgang. Het zou goed zijn als dat ook de het tweede gedeelte van het jaar zou kunnen. Daarnaast is het leuk om het eindproduct aan hen te presenteren. Dat zat nu nog niet in de planning.”

4. Waar hoop je later na je studie te kunnen gaan werken, welk soort baan ambieer je?
“Zoals gezegd ben ik nu bezig om mijn bedrijf in golfevenementen en -opleidingen verder vorm te geven. Uiteindelijk hoop ik een golfbaan te besturen (ergens in Europa).
Over de Nederlandse ambitie om de Olympische spelen in 2028 te organiseren ben ik zeer enthousiast. Ik zou graag in rol spelen in dat organisatieproces. Het SMI netwerk kan daar vast een goede rol in spelen.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst