Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

FC Utrecht blaast maatschappelijke activiteiten nieuw leven in 23 juni 2015

door: Marc Hoeben

Dichter bij het kloppende hart van de club en actiever richting jeugd en ouderen. De maatschappelijke activiteiten van betaald voetbalorganisatie FC Utrecht worden nieuw leven ingeblazen met een strategie die zich richt op een achterland van 1,2 miljoen inwoners van de provincie, die de achterban moet omarmen en die een vitale regio met realiseren.

Niek Amelink is sinds enkele maanden als coördinator voor de maatschappelijke activiteiten aan FC Utrecht verbonden. Het geeft aan dat de club uit de Domstad weer serieus werk maakt van deze taken, precies zoals eigenaar Frans van Seumeren het graag ziet. “Hij is in 2009 niet voor niets in de club gestapt. Hij wilde graag met FC Utrecht iets terug doen voor de samenleving en dat hoorde zich bijvoorbeeld te vertalen in de jeugdopleiding en maatschappelijke activiteiten,” zegt Amelink, die een achtergrond als sportmarketeer heeft en voorheen werkzaam was bij de Johan Cruyff Foundation.

XL23VMDVUtrecht-1

Vooruitstrevend
FC Utrecht heeft zich altijd graag geprofileerd als volksclub, in de brede zin van het woord. “FC Utrecht is in het verleden al bezig geweest met de verantwoordelijkheid in maatschappelijk opzicht. Je zou de club in dat opzicht vooruitstrevend kunnen noemen. Het was eerst ingericht met een aparte stichting, onder de naam FC4YOU. Daaronder vielen activiteiten als de Dutch Street Cup en ‘Scoren voor gezondheid'. We hebben altijd selectiespelers ingezet, zij bezochten de scholen tijdens zulke activiteiten. We hadden alleen het idee dat het werk van de stichting iets te ver van de eigen organisatie kwam te staan. We wilden de activiteiten meer bij de club brengen, naar Stadion Galgenwaard halen en in de communicatie en organisatie uitdragen dat FC Utrecht maatschappelijk werkt.”

"Wij willen door de maatschappelijke activiteiten onze achterban omarmen"

FC Utrecht heeft gekozen voor een nieuwe strategie, met de gehele provincie Utrecht met 1,2 miljoen inwoners als achterland. “Wij zijn in onze provincie als enige betaald voetbalorganisatie actief. Dat maakt ons redelijk uniek. Alleen FC Groningen heeft in Nederland dezelfde situatie, maar dan met een kleinere groep inwoners. In onze regio zit enorm veel potentie. Wij willen door het voetbal en door de maatschappelijke activiteiten die achterban omarmen en we hopen omgekeerd dat daardoor de achterban ons gaat omarmen.”

XL23VMDVUtrecht-2

550 basisscholen bezoeken
Binnen de nieuwe strategie onderscheidt FC Utrecht twee pijlers. “Als eerste willen we werken aan de meest vitale regio van Nederland. Dan hebben we het over de gezondheid van de jeugd in de provincie. We gaan in 26 gemeenten en bij 120 voetbalclubs jeugdspelers als ambassadeurs inzetten. Ze gaan activiteiten organiseren of ze zijn in elk geval zichtbaar aanwezig bij activiteiten. De nadruk ligt in eerst instantie bij de jeugd tot twaalf jaar, waarvoor we 550 basisscholen bezoeken. Daar gaan we heel veel brengen over dit thema. Dan heb je het over fysieke gezondheid, over meer bewegen, voeding, de strijd tegen overgewicht en tegen roken. Maar je hebt het ook over mentale gezondheid met bijvoorbeeld wat pesten met iemand kan doen. Elk half jaar pikken we één van die zaken eruit.”

XL23VMDVUtrecht-3De tweede pijler is het bestrijden van de eenzaamheid onder ouderen. FC Utrecht startte in april al met een proeftraining voor Walking Football, de voetbalvorm zonder rennen voor zestigplussers. Vanaf augustus wordt met dit concept wekelijks gespeeld. “We willen het ook in de provincie promoten. Verder onderzoeken we welke andere activiteiten we seniorproof kunnen aanbieden, in samenwerking met bijvoorbeeld een organisatie als het Ouderenfonds. Nederland telt 2,9 miljoen 65-plussers, van wie er 900.000 eenzaam zijn. Bij ons in de regio zijn naar schatting 150.000 eenzame ouderen. De kracht van FC Utrecht moet ook hier zijn om te verbinden, om partijen bij elkaar te brengen. Wij kunnen dit natuurlijk niet alleen, we zijn geen welzijnsorganisatie. Maar we kunnen wel veel aandacht genereren en onze kennis en het stadion inzetten.”

"We gaan het gezondste schoolvoetbaltoernooi van Nederland organiseren in samenwerking met 100 basisscholen"

Met sommige activiteiten is de club al gestart. Vanaf augustus, bij de ingang van het nieuwe voetbalseizoen, wordt er vol gas gegeven. “Wat heel leuk is: we gaan het schoolvoetbal in Utrecht adopteren en hier het gezondste schoolvoetbaltoernooi van Nederland organiseren in samenwerking met honderd basisscholen. In die periode willen we de leden van de selectie de klas en aandacht geven aan de thema’s op het gebied van gezondheid.”

Voor meer informatie zie: fcutrechtmaatschappelijk.nl

« terug

Reacties: 1

Piet van Loon
23-06-2015

Het is fantastisch als ook grote sportclubs "afdalen"om in de maatschappij te gaan helpen de jeugd weer gezond te krijgen door plezier in het goed functioneren van hun eigen lichaam te krijgen.

De jeugd in de landen , waar de Anlglo-Amerikaanse opvatting waarom sport gezond zou zijn voor je lichaam wordt aangehangen ( "dan gebruik je energie") , is zeer breed op weg om lichamelijk in steeds verder achteruit te gaan, met of zonder sport. Dik of niet dik.

Omdat in de jeugd de volledige preventie op het krijgen van vooral orthopedische problemen en blessures van het steun- en bewegingsapparaat is weggevalen en "sport"op geen enkele wijze de oorspronkelijke doelstellingen van het goed lichamelijk opvoeden compenseert of navolgt, zal de stijging van gezondheidsproblemen bij de jeugd niet door beter en leuker georganiseerde toernooien worden teruggedraaid. Als bij de sportbegeleiding de kennis hoe je dmv continue houdingsverbetering ook betere en tot duurzaamheid leidende gezonde loop- en beweegpatronen komt , niet terug wordt ingevoerd ( zoals ooit gebruikelijk) dan levert sport  wel meer uren plezier en meer bewegen op, maar blijft de kwaliteit van het steun-en bewegingsapparaat ( ver) onder maat.

Eenvoudige screening op ingezakte houdingen ( komt door zitten!) en het strak staan van belangrijke spier-zenuwcomplexen ( hamstrengen- kuitspieren/ beenzenuwen) en daar eerst op (bij)sturen, voor ze het veld op gaan , kan dit initiatief pas echt gezondheidsbevorderend maken voor bredere lagen van de jeugd. Kijk naar rolvoorbeelden als Arjen Robben: je kunt een held worden in de voetbalsport, maar zijn houding dicteert al jaren hoe hij met de rest van zijn steun-en bewegingsapparaat in de oranje zone blijft zitten, als het om blessures gaat. Niemand vraagt hoe hij als baby "begeleid is" , of hoe hij alle uren thuis en op school, waarin hij niet bewoog heeft doorgebracht. Daar zit wel de clou van de brede acheruitgang in duurzaamheid van het goede bewegen.

Uit de vroegere gymnastiekkennis zijn eenvoudige testen en verbeteringsoefeningen bekend, die ook in voetballand door begeleiders als sleutel kunnen worden gebruikt om de jeugd echt gezond en met blijvend plezier in beweging te krijgen.

P van Loon , orthopeed

Care to Move Deventer.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst