Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

Maatschappelijke voetbalclub De Betrokken Spartaan groeit als kool 9 juni 2015

door: Marc Hoeben

Vanuit het stichtingswerk van De Betrokken Spartaan in Rotterdam - opgericht in 2011 als het maatschappelijke gezicht van Sparta - groeide meer en meer de wens om met elftallen deel te nemen aan de jeugdcompetitie van voetbalbond KNVB. Het leidde tot de inschrijving van liefst twaalf teams onder de vlag van Maatschappelijke Sport Vereniging De Betrokken Spartaan voor het seizoen 2014-'15. En voor het nieuwe seizoen komen er nog meer ploegen, weet directeur Perry Leijdsman nu al.

De tongval verraadt onmiskenbaar zijn Rotterdamse afkomst. Leijdsman is meegegroeid met De Betrokken Spartaan. Hij doorliep zelf de jeugdopleiding van Sparta, drong door tot het tweede elftal en speelde als prof nog met FC Dordrecht – het toenmalige DS ’79 - in de eredivisie. Daarna trok de jeugdliefde weer, in de uiteenlopende hoedanigheden van jeugdtrainer en sponsor.

XL21MDV-BetrokkenSpartaan-1

Bestrijden overgewicht
Vanaf het begin is Leijdsman bezig met het voeren van beleid op maatschappelijk gebied voor de club uit de wijk Spangen. Eén van de projecten was het bestrijden van overgewicht bij kinderen door ze meer te laten bewegen. Samen met het Vlietland ziekenhuis uit Schiedam organiseerde de club een aantal jaren een beweegprogramma vanuit stadion Het Kasteel.

MSV De Betrokken Spartaan is min of meer een uitvloeisel van verschillende activiteiten met jeugd uit de omgeving. Sparta richt zich voor het realiseren van de ambities op dit gebied op de wijken in deelgemeente Delfshaven, in samenwerking met de gemeente, Rotterdam Sport Support en diverse lokale partijen. Leijdsman: “We doen dingen tegen overgewicht - met Wajongers - voor de preventie van jeugdcriminaliteit. Zulke thema’s proberen we altijd te verbinden met sport en het liefst brengen we natuurlijk voetbal in.”

" Een heleboel van die kinderen zijn geen lid van een vereniging, daar liggen soms financiële problemen aan ten grondslag"

Vanuit de maatschappelijke projecten ontstond de wens om in teamverband in een heuse competitie te spelen. “Het gaat om jeugd vanaf 7 à 8 jaar tot en met de C’tjes. Een heleboel van die kinderen zijn geen lid van een vereniging, daar liggen soms financiële problemen aan ten grondslag. Dat vonden we echt zonde. We hebben ons afgevraagd hoe ze lid konden worden en zijn het gesprek aangegaan met clubs uit de buurt. In eerste aanleg draaide het om circa zestig jongeren. Dat bleek te veel voor één vereniging.”

De Betrokken Spartaan vond een creatieve oplossing. “Naast ons was een club op sportpark Nieuw Vreelust vertrokken. Toen dachten we: laten we van die accommodatie gebruik maken en MSV De Betrokken Spartaan oprichten. Nou, we hadden in ons hoofd dat we met twee of drie teams zouden beginnen. Maar in no-time meldden zich 160 kinderen aan.”

Meer ondersteuning nodig
Leijdsman was blij met de overweldigende interesse, maar zag zich daardoor ook wel met een probleem geconfronteerd. “Het is jeugd waarvoor begeleiding heel belangrijk is. Wat dat betreft had ik de hoop dat we wat meer ondersteuning in de vorm van combinatiefunctionarissen van Rotterdam Sport Support hadden kunnen krijgen. Dat is nog niet van de grond gekomen. Hopelijk gebeurt het nog. Nu houden we de boel met vallen en opstaan draaiende.”

"Soms moet je binnenbrandjes blussen. Je bent toch bezig met een nieuwe groep, met ouders die vaak de structuur van een vereniging niet kennen"

Voor de jeugd uit deelgemeente Delfshaven is het doel om te leren deelnemen aan het verenigingsleven volgens de heersende normen en waarden en te voorkomen dat ze op straat rondhangt en vervalt in vandalisme en criminaliteit. “We trainden al enkele jaren twee keer per week en we wilden het nu ook in competitievoetbal omzetten. Voor negentig procent gaat dat top, bij tien procent loop je tegen andere zaken aan. Soms moet je binnenbrandjes blussen. Je bent toch bezig met een nieuwe groep, met ouders die vaak de structuur van een vereniging niet kennen.”

XL21MDV-BetrokkenSpartaan-2De teams voetballen in het klassieke tenue van Sparta, met het embleem van De Betrokken Spartaan. Leijdsman: “En we werken met gediplomeerde trainers. Dat is echt heel fijn. Het zijn bijna allemaal jongens uit de omgeving en we vinden het helemaal mooi als iemand een achtergrond bij Sparta heeft. Zo hebben we Iderlindo Moreno Freire als jeugdtrainer rondlopen. Hij is prof bij Sparta geweest, heeft in het eerste gespeeld en heeft de cursus trainer/coach 3 van de KNVB doorlopen.”

Bijdrage Jeugdsportfonds
Voor een zestigtal kinderen is het mogelijk dankzij een bijdrage van het Jeugdsportfonds bij De Betrokken Spartaan te voetballen. De vereniging is voorlopig afhankelijk van contributies (185 euro per seizoen per lid) en is naarstig op zoek naar subsidiemogelijkheden. “Daar hebben we nog niet naar kunnen kijken en dat heeft te maken met onze snelle start. We zaten met een acuut probleem en dat wilden we nu eenmaal oplossen.”

De stichting werkt samen met welzijnsinstelling ZOWEL die actief is in Delfshaven. Volgend seizoen hoopt Leijdsman op nog meer inzet van vrijwilligers en stagiaires van hbo- en mbo-opleidingen als sportmanagement, sport en bewegen en BOS (buurt, onderwijs en sport). “Daarnaast hebben we twaalf Wajongers fulltime in dienst. Ze worden ingezet voor zaken als de ontvangst, het fluiten en het kleedkamerbeheer.”

XL21MDV-BetrokkenSpartaan-3Een nieuwe ruimte in het stadion moet het werk van de stichting makkelijker maken. Leijdsman is er zeer mee in zijn nopjes. “Die ruimte heeft als naam De Bosselaar. Dat is een beetje een samentrekking van twee zaken. Enerzijds zit er de afkorting van Buurt, Onderwijs en Sport in. Anderzijds is hij vernoemd naar de beroemde Spartaan Tinus Bosselaar. Het is echt een heel mooie ruimte. Die kan als kantine en als ontmoetingsplek functioneren, maar we kunnen hem ook gebruiken voor themabijeenkomsten over gedrag, het maken van afspraken, voor ouders of voor scheidsrechtercursussen. Daarnaast hebben we in Het Kasteel de beschikking over twee nieuwe kleedkamers en kunnen we gebruik maken van een prachtige, nieuwe kantine met een capaciteit voor een paar honderd man.”

Doorstromen
De stichting ziet de jeugd graag doorstromen naar andere clubs in de buurt, zoals FC Maense, GLZ Delfshaven, SV JHR en Sparta RV & AV. “Maar soms stromen talentjes ook door naar de jeugdopleiding van Sparta. Het afgelopen seizoen zijn er in zo’n tien gevallen stages aangeboden en zijn er vier of vijf spelertjes naar de jeugdopleiding gegaan. Bijzonder, hoor.”

XL21MDV-BetrokkenSpartaan-4

« terug

Reacties: 3

Coen Verhaak
24-06-2015

Een "mooi" verhaal wat haaks op de werkelijkheid staat. Mijn zoon is afgelopen jaar bijna misleidt met het verhaal dat dit een direct onderdeel van de jeugdopleiding van Sparta is. Meneer Leijdsman schrijft zelf dat er wordt opgeleid voor de lokale amateurclubs. 

Daarnaast kun je geen lid worden van DBS zonder lid te worden van Soccer Plus. Er geldt een ballotage en een bijdrage van maar liefst €400 per speler per seizoen, plus een verplicht kledingpakket van de voetbalschool van €150 en een verplicht Sparta kledingpakket van €125! Voor een kleine €700 ben je dus een Betrokken Spartaan (indien je boven de subsidienorm verdient)

In het gehele stuk wordt de betrokken voetbalschool die dus de volledige organisatie in handen heeft, niet genoemd! Bijzonder hoor!

lees over de contributies hier: http://stichting-soccerplus.nl/?page_id=5776

Hamid
30-01-2018

De betrokken Spartaan wordt je leeg getrokken door Dennis de Jezus “ Hoofd opleidingen” alleen maar betalen betalen we betalen totaal 700€ per jaar voor contributie en zijn Verplichte Nep Voetbalschool. 

Zelf pakken ze allerlei subsidies en doen ze of het een maatschappelijk project is maar is grote SUBSIDIE FRAUDE 

We hopen dat de gemeente en justitie snel ingrijpt want is zware oplichting 

Michael Brusma
15-06-2018

Mijn 2 kids spelen er al 3 seizoenen met veel plezier en de opmerkingen hierboven kloppen echt niet. De bedragen zijn transparant en je beslist zelf of je inschrijft of niet. De contributie bedraagd 380,00 eu (inclusief de techniektraining op zondag). Het kledingpakket is verplicht gesteld door Sparta en heeft de club geen bemoeienis mee (levering en betaling). En ze krijgen geen cent subsidie. Hamid is waarschijnlijk gefustreerd dat zijn kind niet bij de 48 doorgestroomde spelers zit.

 https://www.stichting-soccerplus.nl/191/hall-of-fame/

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst