Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

Deniz Türüç wist als Maatschappelijk Speler Eredivisie meteen wat hij moest doen 26 mei 2015

door: Marc Hoeben

Deniz Türüç van Go Ahead Eagles werd in 2014 onderscheiden als Maatschappelijk Speler Eredivisie, sinds 2011 een initiatief van de Eredivisie en haar Maatschappelijk partner de VriendenLoterij. Onlangs ging daardoor een hartenwens van Türüç in vervulling. Dankzij de prijs, beschikbaar gesteld door de Vriendenloterij, was het mogelijk om in zijn oude buurtje Het Oosterveld in de Enschedese wijk Wesselerbrink een voetbalkooi te openen.

XL19MDVTuruc-1In het juryrapport voor de prijs van Maatschappelijk Speler Eredivisie 2014 werd de 22-jarige linkspoot geroemd om verschillende kwaliteiten. Hij fungeert als voorbeeld voor jongeren in Enschede en Deventer, hij is zich op jonge leeftijd bewust van de invloed van een profvoetballer op de maatschappij én hij speelt een rol bij verschillende maatschappelijke activiteiten van Go Ahead Eagles zoals de Buurtbattle en Playing for Success. Daarnaast was hij vorig seizoen jeugdtrainer van de E1 van Enschedese Boys en zette hij zich in voor een voetbalveldje in de buurt van zijn jeugd.

Mooi geldbedrag
Bij elkaar is het niet niks. Toch reageerde Türüç aanvankelijk verrast. “Ik kende de prijs niet en ik had er zeker geen rekening mee gehouden. Pas later, toen ik eenmaal was genomineerd, werd me meer duidelijk waar het om ging. Nou, dacht ik, dat is toch wel een heel mooi geldbedrag. Daar vielen mooie dingen mee te doen.”

Bij de prijs, die in september aan de speler van 2015 wordt uitgereikt, hoort een bedrag van 50.000 euro. De helft is in te zetten voor een activiteit waar het hart van de speler naar uitgaat en waar de kracht van voetbal wordt ingezet voor een sterkere samenleving. De andere helft wordt ingezet voor een maatschappelijk project of de jeugdopleiding bij de club van de winnende speler. Türüç hoefde niet lang na te denken waar zijn hart naar uitging.

"Ik ben daar opgegroeid, ik ben er als mens en als voetballer gevormd"

“Ik was al langer bezig met een veldje in mijn oude buurt. Dit kwam goed uit, het maakte het mogelijk om het te realiseren. Ik ben daar opgegroeid, ik ben er als mens en als voetballer gevormd. Maar het bestaande veldje was ooit door de gemeente vanwege allerlei problemen met overlast weggehaald. Dat deed toch wel pijn. Ik leerde daar iedereen kennen en leerde wat winnen en verliezen is. Toen ik nog bij De Graafschap speelde, ben ik al naar de gemeente toegestapt. Ik werd eerst van de ene naar de andere persoon doorgestuurd. Ik heb toen wat bekenden van de gemeente gebeld en dan zie je dat het toch wel een voordeel is dat je profvoetballer bent. We konden sneller tot afspraken komen.”

XL19MDVTuruc-2Bij het hele project was ook opbouwwerker Bertus Siemerink van de welzijnsinstelling Alifa betrokken. Hij kan zich herinneren dat er vanaf 2012 al werd gediscussieerd over plannen voor de locatie in Het Oosterveld. “Er was een leegstaand schoolgebouw, dat werd tijdelijk gebruikt door kunstenaars. Later ging het gebouw weg en mochten buurtbewoners van de gemeente Enschede invulling gaan geven aan het terrein.”

Concreet plan
Eind 2013 leidde het tot een avond met een kleine veertig buurtbewoners. “De jongerenwijkraad kwam met een concreet plan voor een speelveld en toestellen en daaromheen bankjes voor de ouderen. De oudere bewoners wilden een park. Zij waren bang voor overlast. Wat dat betreft was er oud zeer door ervaringen met het oude speelveldje.”

Alifa werd ingezet ter ondersteuning en om tussen de partijen te bemiddelen. De rol van Türüç zorgde voor een versnelling van het proces, weet Siemerink. “Hij is in de buurt opgegroeid, zijn familie woont er nog. Hij heeft zich laten horen, was er nauw bij betrokken en heeft keer op keer voor een nieuw veldje gepleit. Dat heeft zeker geholpen.” Evengoed duurde het nog ruim een jaar voordat de knoop kon worden doorgehakt. Türüç is hartstikke trots. “Ik ga daar twee tot drie keer per week op familiebezoek. Dan maak ik vaak een praatje met de jongeren op het voetbalveld of ik trap een balletje met de kinderen.”

"Die voetbalkooi is voor de buurt belangrijk. Het kan ervoor zorgen dat kinderen wegblijven van de slechte dingen"

Zijn rol ziet hij zelf als vanzelfsprekend. “Dat heeft te maken met opvoeding, denk ik. Bij mij draait bijna alles om voetbal, maar voor de meesten is de maatschappij nog veel belangrijker. Die voetbalkooi is voor de buurt belangrijk. Het kan ervoor zorgen dat kinderen wegblijven van de slechte dingen. Ik zie jongetjes van 12, 13 jaar al roken op straat. Dan heb ik liever dat ze lopen te voetballen.”

Huisregels
De profvoetballer heeft zijn handtekening gezet onder het huisreglement van de voetbalkooi, die op 17 april onder grote belangstelling werd geopend. Na 21.00 uur mag er bijvoorbeeld niet meer tegen een bal worden getrapt. “De regels,” zegt Siemerink, “moeten ook de volwassenen tevreden stellen. Bovendien heeft de landschapsarchitect een schets gemaakt waarin iedereen zich kon vinden. De kooi maakt zo min mogelijk geluid en is transparant. Het is niet zo’n groot blok voor je neus. Er omheen staat jonge aanplant. Dat wordt straks een klein bos en dan zie je nauwelijks iets meer van de kooi. Het ziet er echt fantastisch uit. Het mooie is dat we samen de normen voor het gebruik hebben opgesteld. Nu is het nog zaak die normen te blijven bewaken.”

Maatschappelijk Speler Eredivisie 2015
Ook dit jaar wordt er weer een Maatschappelijk Speler Eredivisie gekozen. Iedere Eredivisieclub nomineert een speler waaruit een top 3 gekozen wordt. Het publiek krijgt de mogelijkheid om op een speler uit deze top 3 te stemmen en mooie prijzen te winnen. De actie zal medio juli starten via diverse kanalen. Tijdens het ‘Voetballer van het jaar’ gala in september wordt bekend gemaakt welke speler deze prijs wint.

Voor meer informatie zie: www.eredivisie.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst