Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

Einde van subsidieproject voor internationale samenwerking in zicht 12 mei 2015

door: Marc Hoeben

Clublinking beleeft op 5 juni in de Amsterdam Arena de grote finale. Honderden jongeren maakten de laatste vier jaar dankzij het programma van voetbalbond KNVB kennis met een andere cultuur en werden zich nog bewuster van overeenkomsten, verschillen en tegenstellingen. Voor velen betekende het een ‘lifetime experience.’ Maar na de laatste reis van eind mei van een groep talentvolle spelers uit de Jupiler League naar Thailand - onder begeleiding van voormalig Ajax-doelman en international Stanley Menzo - is het gedaan met het project voor internationale samenwerking.

Het mes van de bezuinigingen uit 2012/'13 treft inmiddels ook het ministerie van Buitenlandse Zaken, waar nu de zogeheten SBOS (Subsidiefaciliteit voor Burgerschap en Ontwikkelingssamenwerking) sneuvelt. De overheid zocht vier jaar geleden contact met voetbalbond KNVB voor het richting en inhoud geven aan de regeling waarmee een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro was gemoeid.

XL17VMDV-Clublinking_1

“Sport kon hiervoor als een heel krachtig middel worden gezien,” vertelt Monique van der Zijde, projectleider Clublinking van de KNVB. “Dat was een mooi uitgangspunt. In die vier jaar zijn er vijftien uitwisselingen geweest, tussen verschillende groepen in verschillende landen. Het programma komt nu in juni ten einde. Helaas wordt de subsidie opgeheven.”

Draagvlak vergroot
De laatste vier jaar, betoogt Van der Zijde, is via Clublinking het draagvlak voor internationale samenwerking vergroot. Ze zou het toejuichen als het programma, in welke vorm en omvang dan ook, wordt doorgezet. “De KNVB ziet zeker de waarde van het programma, maar het kan niet op deze voet worden doorgezet. De begeleiding van de reizen naar het buitenland is behoorlijk intensief. Het is superleuk, maar het kost veel tijd en is behoorlijk arbeidsintensief.”

De ervaring van Clublinking mag niet verloren gaan, vindt Van der Zijde. Dat zal ook zeker niet helemaal gebeuren. “De website blijft online, een handboek met goede tips is in de maak en de KNVB heeft een programma met workshops ontwikkeld. Daarnaast zijn we wel op zoek naar nieuwe partners.”

"Het leukst blijft toch de ontmoeting in het land zelf. Om het zo te zeggen: that’s where the magic happens"

Deelnemende groepen moesten zelf acties starten om een gedeelte van de reissom bij elkaar te brengen. “Daarnaast maakte de subsidie veel meer mogelijk. Normaal kun je ook zonder echt contact via acties wel dingen doen voor ontwikkelingslanden of groepen mensen die het moeilijk hebben. Maar het leukst blijft toch de ontmoeting in het land zelf. Om het zo te zeggen: that’s where the magic happens. We willen heel graag kijken of we dat ook in de toekomst kunnen blijven stimuleren.”

Mooie verhalen
Alle ontmoetingen hebben al legio mooie verhalen opgeleverd, weet Van der Zijde. “En dat is belangrijk, dat die verhalen worden verteld.” De website biedt een podium, de dag van 5 juni ook. Rond de oefenwedstrijd Nederland–Verenigde Staten in de Arena worden de groepen uitgenodigd, evenals de partners van het programma. De jongeren van Clublinking zijn uitgedaagd om hun ervaringen in een filmpje van één minuut te gieten. Het best bekeken filmpje wordt in de Arena op het grote scherm getoond.

XL17VMDV-Clublinking_2

Clublinking kende in totaal 242 deelnemers. Van der Zijde noemt als één van de hoogtepunten een reis van beperkte sporters met een hersenbeschadiging van het nationale CP (cerebral palsy) team naar Ethiopië. “De mensen kregen daar ook een cursus van onze WorldCoaches. Het was voor hen heel mooi om te zien hoe het werkt als je beperkte sporters in de groep hebt. Dat had echt veel impact.”

Tegenstellingen
Een ander voorbeeld is dat van twee groepen van de Culemborgse voetbalclub Vriendenschaar. In Culemborg was het tijdenlang onrustig door tegenstellingen tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. Door de inzet van de stichting Moving Culemborg en Clublinking werd geprobeerd een deel van het probleem aan te pakken. Februari vorig jaar ging een jongensgroep van Vriendenschaar op pad naar Marokko, in oktober volgde een bezoek van een meidengroep aan het Molukse eiland Ambon.

"Ik wilde meiden op Ambon dolgraag wat bijbrengen en een mooie dag bezorgen"

Celine de Graaf, speelster van dames 1, behoorde tot de laatste groep. “In november 2013 kregen we te horen dat er iets gaande was. Je moest een motivatiebrief schrijven. Ik wilde graag zien hoe was om in een situatie te zitten met minder faciliteiten. Mijn grote hobby is voetbal, ik wilde meiden op Ambon dolgraag wat bijbrengen en een mooie dag bezorgen. We zijn toen geselecteerd tot een club van achttien meiden. We hebben ons opgedeeld en we hebben een aantal activiteiten zoals een sponsorloop en een benefietavond georganiseerd om aan geld te komen. We kwamen tot een mooi bedrag, zo’n 9.000 euro. Daar kwam nog geld bij van de stichting Moving Culemborg, van de Club van 100 van Vriendenschaar en van de KNVB. Zo was het mogelijk om naar Ambon te gaan.”

Programma
XL17VMDV-Clublinking_3Ze stelden een heel programma samen voor de reis. “Dat was ons ook wel verteld, dat het handig was om te doen. De cultuur daar is toch dat er voortdurend wordt geïmproviseerd en dat er dan misschien niet zoveel gebeurt. We zijn ook gewaarschuwd, dat het geen reisje zou worden met palmbomen en alleen maar strand. Dat was wel mooi. We zaten in een behoorlijk eenvoudig hotel, met slechts koud water en allemaal beesten. Dat vond niet iedereen prettig. Maar ach, uiteindelijk maakte het allemaal niet uit.”

De Graaff stuitte op enorm veel enthousiasme. De groep van Vriendenschaar had een schema met wedstrijden, clinics en een schoolvoetbaltoernooi. Ze richten zich op het warm maken van meiden voor de sport. “Voetbal wordt er vooral door jongens gedaan, de meiden blijven achter. Een beetje zoals het bij ons vroeger was.”

Contact houden
Via Facebook proberen ze nog steeds contact te houden. “De eerste periode kregen we nog heel veel voetbalfoto’s te zien. Maar ik heb de indruk dat het nu wel minder wordt. Dat zou heel jammer zijn. We proberen echt contact te houden. Maar dat is op deze afstand natuurlijk wel moeilijk. Maar, als het even kan, we willen in 2017 een keer terug gaan. Het zou geweldig zijn als het lukt.”

Voor meer informatie zie: www.clublinking.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst