Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

Walking Football moet zich als olievlek onder 60-plussers uitbreiden 21 april 2015

door: Marc Hoeben

Ouderen vormden voor betaald voetbalorganisaties lang een vergeten doelgroep. Sinds anderhalf jaar is daarin zeker verandering gekomen door de samenwerking van Eredivisie CV, Nationaal Ouderenfonds en de Vriendenloterij bij 'OldStars'. Dit project wil 60-plussers stimuleren om in actieve vorm terug te keren op het voetbalveld.

XL15-VMDVOldStars-1Het Nationaal Ouderenfonds, zegt Juliëtte Hasselbach, heeft als primair doel het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen. Volgens de manager projecten & diensten is het een toenemend probleem in de leeftijdscategorie boven 80 jaar. Ouderen kwijnen soms weg in een sociaal isolement, omdat ze hun netwerk zien verschrompelen. Het lenigen van de nood in die leeftijdscategorie is één, maar het werken aan de preventieve kant is een tweede.

“Wij zijn altijd heel erg op zoek naar vernieu- wingsprojecten. Het liefst doen we dingen voor ouderen op een leuke en vrolijke manier. Daarom past het project OldStars heel erg goed bij ons. Het gaat om een relatief jonge doelgroep en om de bewustwording hoe ze gezond oud kunnen worden. Daarnaast blijkt telkens weer hoe belangrijk het is om een sociaal netwerk te hebben, zodat je op latere leeftijd niet in een isolement terecht komt. Door OldStars en de spelvariant Walking Football breiden ze hun netwerk uit en dat wordt als zeer prettig ervaren.”

'Walking Football'
OldStars is een door de Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds bedachte paraplunaam, de spelvariant heet 'Walking Football'. In oktober 2013 werd er een begin mee gemaakt. Alex Tielbeke, directeur Eredivisie CV:

“Walking Football bestond al in Engeland, we hebben dat in Nederland geïntroduceerd en er een schil overheen gelegd. Voorheen lag de focus bij bvo’s nauwelijks op deze doelgroep, terwijl het juist zo mooi is om iets voor ze terug te doen. We zijn begonnen bij PSV, ADO Den Haag en RKC Waalwijk. Inmiddels hebben we het over tien eredivisieclubs, drie clubs uit de Jupiler League en een twintigtal amateurclubs. We zitten nu in fase 2, het uitrollen en breder maken van het concept. Het zou geweldig zijn om binnen enkele jaren alle eredivisieclubs, een groot deel van de Jupiler League en honderden amateurclubs aan het Walking Football te hebben. Dan praat je al snel over enkele duizenden deelnemers.”

XL15-VMDVOldStars-2

De spelers mogen niet rennen en geen slidings maken, de bal hoort onder heuphoogte te blijven en scoren kan alleen vanaf de helft van de tegenstander

Zes tegen zes
Bij Walking Football draait het om een potje voetbal van zes tegen zes, op een veld van twintig bij veertig meter, zonder buitenspel. De spelers mogen niet rennen en geen slidings maken, de bal hoort onder heuphoogte te blijven en scoren kan alleen vanaf de helft van de tegenstander. Dribbelen mag wel, maar zonder te rennen. De Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds zijn razend enthousiast over de respons. Liefst 92 procent van de deelnemers gaf afgelopen jaar aan door te willen gaan, 100 procent zegt meer mensen te hebben leren kennen en ruim 60 procent, volgens de metingen die na elke twintig weken worden gedaan, blijkt fitter te zijn dan voorheen.

Hasselbach: “Dat was ook wel een belangrijk uitgangspunt, dat het wat moest doen qua fitheid.” Deelnemers krijgen een fittest voorafgaand aan deelname en een check na twintig weken. Hierdoor kunnen effecten worden gemeten. Eventuele calamiteiten horen door de aanwezigheid van EHBO’ers en AED’ers te worden opgevangen. Het format geeft duidelijke adviezen aan geïnteresseerde clubs voor het opleiden van zulke vrijwilligers.

XL15-VMDVOldStars-3Via een heus promotiespotje met fraaie beelden wordt het gedachtegoed nu op de televisie verspreid bij de NOS en Fox Sports. Het doel is tweeledig: het trekken van nieuwe deelnemers aan Walking Football en het verkrijgen van acceptatie onder voetbalclubs. Geïnteresseerde verenigingen kunnen voor informatie terecht op het platform van OldStars. Het biedt de mogelijkheid tot het gratis downloaden van een toolkit met diverse documenten om als club zelfstandig aan de slag te gaan. Naast deze toolkit is er in samenwerking met voetbalbond KNVB een handboek ontwikkeld. Deze is ook op het platform terug te vinden. Tielbeke:

“Voor de KNVB is dit natuurlijk ook interessant. Het gaat om nieuwe leden, het gaat om het vitaliseren van clubs. Uit deze groep blijkt het vaak mogelijk om vrijwilligers te werven.”

Prof- en amateurclubs trekken samen op
Prof- en amateurclubs kunnen in de ogen van de Eredivisie bij Walking Football samen optrekken. Veel bvo’s hebben convenantclubs, die ze bij het opzetten van het spelconcept van dienst kunnen zijn. Het voetballen voor ouderen kan bovendien op lokaal niveau verschillend worden ingevuld. Het kan leiden tot een heuse competitievorm, maar dat hoeft niet. “Het lijkt me leuk om één keer per jaar een landelijke finaledag te organiseren. Maar het element van competitie hoort niet de boventoon te voeren. Het sociale element is eigenlijk veel belangrijker.”

In de opstartfase van het vorige seizoen werkten de Eredivisie en het Nationaal Ouderenfonds samen met de Vriendenloterij. Die ondersteuning valt binnenkort weg. Tielbeke: “We komen in de fase dat we op eigen benen moeten staan, met financiering van derden. Daarom zijn we nog op zoek naar één of twee commerciële partners die het met ons naar een hoger plan willen tillen. Dit thema moet voor verschillende partijen interessant zijn.”

Zie voor meer informatie: www.oldstars.nl of www.ouderenfonds.nl. Volg OldStars ook op Twitter

« terug

Reacties: 2

Jan Poels
21-04-2015

Tijdens de Nationale SportWeek wordt er in Horst (Wittenhorst) een demo-tournooitje georganiseerd waarmee we het "walking footbal" in onze gemeente (Horst aan de Maas) willen stimuleren. Er hebben zich al 6 teams aangemeld. Het wordt een gezellig potje voetbal.

Laszlo Aupers
30-04-2015

Beste meneer Poels,

Voor de site van Walking Football (www.oldstars.com) zou ik graag een stuk willen schrijven over uw toernooi. Zou u mij willen mailen op laszlo.aupers@gmail.com?

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst