Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

Voetbalvereniging Boeimeer denkt aan uitbreiding van voetbal voor autisten 17 februari 2015

door: Marc Hoeben

Voetbalvereniging BSV Boeimeer werd onlangs prettig verrast met de boodschap een Meer dan Voetbal Award te hebben gewonnen: het 'plusvoetbal' van BSV Boeimeer werd namelijk verkozen tot 'Amateurproject van het Jaar'. Op 27 februari zal de award op de vereniging worden uitgereikt. De Bredase club heeft werk gemaakt van het geven van trainingen aan kinderen met autisme en aanverwante stoornissen. Het project bevalt zelfs zo goed dat Boeimeer denkt aan uitbreiding en deelname aan wedstrijden met twee elftallen.

Uit de award van Meer dan Voetbal spreekt vooral waardering voor al het goede werk van de vrijwilligers van zijn club, vindt voorzitter Jos Verdonschot. “Dat is zo prettig. We zijn eigenlijk nog helemaal niet lang bezig en we zijn er rotsvast van overtuigd dat dit de juiste keuze is geweest.”

XL7-MeerdanVoetbalBoeimeer_1

De award levert Boeimeer veel op: sowieso de nodige publiciteit, daarnaast neemt de stichting Meer dan Voetbal de organisatie van een nuttige informatieavond op zich en ook mochten Verdonschot en co aangeven waarvoor ze de steun van een consultancybureau wilden inzetten. “Wij hebben gekozen om twee mensen te laten scholen op het gebied van sociale media. Dat is bij ons nog een braakliggend terrein en het is iets waar de hele vereniging van kan profiteren.”

Positieve uitstraling
Boeimeer ging anderhalf jaar geleden vanuit een gevoel voor maatschappelijke betrokkenheid op zoek naar een project. “Voetbal komt redelijk vaak negatief in het nieuws. We wilden iets doen met een positieve uitstraling.” Wat dat betreft, vertelt Verdonschot vol vuur, is zijn club goed aan haar trekken gekomen. “We werden allereerst benaderd met vragen uit de wijk of we iets met G-voetbal konden doen, dus voor mensen met een beperking. Ik ben toen bij de KNVB geweest, kreeg wat boekjes mee en mocht het vervolgens zelf uitzoeken. Nou, dat werkte niet, zonder de noodzakelijke begeleiding. Het bleef toch in de kast liggen.”

"Autisten zijn, zeggen de ouders altijd, een vergeten doelgroep"

Een afspraak bij voetbalclub Reeshof in Tilburg opende definitief de ogen. “Zij deden al wat aan autistenvoetbal, onder de naam Plusvoetbal. Dat hebben we eigenlijk overgenomen. Wij vonden dat we ook niet alles op een hoop moesten gooien en duidelijk voor een doelgroep moesten kiezen. Autisten zijn, zeggen de ouders altijd, een vergeten doelgroep. Mede daarom is het ook zo mooi om te doen.”

Structuur is belangrijk
Bij Boeimeer gaat het om kinderen in de leeftijd tussen 6 en 16 jaar. Afhankelijk van leeftijd en stoornis worden ze in groepjes ingedeeld, voor de trainingen op de vrijdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur. In die tijd zorgt de club dat er zo min mogelijk afleiding is. “Dat is echt belangrijk. Het moet allemaal heel gestructureerd.” De start was met enkele voetballertjes. Inmiddels is de groep aangegroeid tot een twintigtal. “De reclame gaat van mond tot mond. We hebben ook wel flyers uitgedeeld, maar de ouders van deze kinderen komen elkaar tegen en kennen elkaar goed. Zo gaat het balletje dan rollen, ze komen nu ook uit dorpen in de omgeving als Rijsbergen en Etten-Leur.”


XL7-MeerdanVoetbalBoeimeer_2Verdonschot noemt het een ‘fantastisch’ project. “Het is echt een aanrader. Maar je moet wel de juiste mensen hebben. Onze voorbereiding duurde zo’n driekwart jaar. We hebben binnen de vereniging gelukkig eerst een paar krachten van het CIOS kunnen vinden met een specialisatie hiervoor. Daarnaast hebben we twee psychologen ingeschakeld en een moeder van een autistisch kind. Vrijwilligers hebben we op cursus gestuurd, we hebben literatuur gekocht. Dat telt allemaal mee. Zo’n kind mag nooit de dupe zijn van een slechte organisatie.”

Trainers, een psycholoog en stagiaires
Boeimeer werkt met drie kinderen per trainer, daarnaast heeft het stagiaires van het CIOS over de vloer. “Daaromheen zwerft nog een psycholoog en we hebben natuurlijk de hoofdtrainer.” De club uit Breda ziet voor het project groeimogelijkheden. “We willen naar twee teams en we willen het liefst wedstrijden gaan spelen. Wellicht bestaat er binnenkort te mogelijkheid om aan te sluiten bij clubs uit de omgeving van Rotterdam. Maar dat moeten we nog wel eerst bespreken. Het is belangrijk dat de kinderen en de ouders dat ook zien zitten.”

Op 20 juni staat bij Boeimeer het autistentoernooi geprogrammeerd. “Daar is heel veel animo voor.” De opgedane kennis van de laatste jaren stelt Verdonschot graag ter beschikking aan andere clubs. “We hebben alles opgeschreven en op die manier een handleiding gemaakt. Wij willen dit echt promoten.”

Voor meer informatie over winnaars van de diverse Meer dan Voetbal-awards: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst