Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Voetbal is Meer dan Voetbal-Item

Spelers moeten verantwoordelijkheid nemen met ‘De Aanvoerders’ 10 december 2013

door: Lennart Bloemhof

Aanvoerders zijn de leiders van hun teams op het voetbalveld en moeten daarom te allen tijde het goede voorbeeld uitdragen op gebied van sportiviteit en respect. Met die gedachte startten de prominente oud-aanvoerders Ruud Gullit, Ben Wijnstekers, Arthur Numan en Aron Winter het initiatief ‘De Aanvoerders’: een verbond tussen prof- en amateurvoetballers waarmee spelers worden gestimuleerd hun verantwoordelijkheden te kennen en te nemen.

Volgens Ben Wijnstekers - ‘Mister Feyenoord’ in de jaren tachtig en 36-voudig international - was de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen ruim een jaar geleden niet de directe aanleiding voor het initiatief, maar sterkte het wel de gedachte bij de voormalig profvoetballers dat er iets moest gebeuren aan de vaak negatieve sfeer op en rond de Nederlandse voetbalvelden.

“Ruud, Aron, Arthur en ik spreken elkaar regelmatig rond de wedstrijden van het team met ex-internationals, zoals de traditionele Nieuwjaarswedstrijd tegen de Koninklijke HFC en zo hebben we nog een paar van die wedstrijden. Daar is het idee ontstaan. Daarnaast onderhouden we goed contact met sportmarketingbureau Players United. Zij hebben het project samen met Stichting Meer dan Voetbal opgezet”, aldus Wijnstekers.

In het uiteindelijke project - dat in maart startte - worden de ruim 66 duizend aanvoerders die het Nederlandse prof- en amateurvoetbal telt, gevraagd om hun verantwoordelijkheid te nemen op gebied van sportiviteit en respect via het ondertekenen van het manifest ‘Door Voetbal Verenigd’. Daarnaast wisselen de aanvoerders ervaringen, tips en ideeën uit via het initiatief en wordt er een ‘Idee van het Jaar’ gekozen.

Iedereen is een aanvoerder
Voor het initiatief slaat Wijnstekers als oud-Feyenoord aanvoerder de handen ineen met oud-Ajax aanvoerder Aron Winter. Winter - die zeven WK’s en EK’s speelde met het Nederlands elftal tussen 1988 en 2000 en tweemaal Oranje's aanvoerder was - was aanwezig bij de ondertekening van het manifest in maart met onder anderen Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie.

In ruim negen maanden zag hij veel positiviteit rond het project. “En dat is ook te zien aan de vele aanvoerders die zich aansluiten bij het online convenant”, illustreert hij. Winter benadrukt dat het niet alleen de aanvoerders zijn die zich aan kunnen sluiten bij het initiatief. Alle prof- en amateurvoetballers die zich verbonden voelen met het project kunnen het manifest digitaal ondertekenen.

“Iedere speler kan namelijk andere spelers corrigeren en zijn verantwoordelijkheid nemen”, benadrukt Winter. “Ik was als speler en aanvoerder altijd de rust zelve, wilde zaken oplossen of sussen en was absoluut niet agressief. Als aanvoerder moet je zorgen dat de dingen niet escaleren. Bijvoorbeeld door te zorgen dat niet iedereen zich met de beslissing van de scheids gaat bemoeien. Dat is een belangrijke taak en benadrukken wij met dit initiatief.”

Winter hoopt dat de sfeer op en rond de voetbalvelden met De Aanvoerders verbetert en dat daarmee tegelijkertijd het imago van de voetbalsport wordt opgepoetst. “Een tragisch incident als de dood van Richard Nieuwenhuizen, dat mag gewoon niet. Daarnaast krijgt voetbal altijd veel aandacht, maar dat kan ook een nadeel zijn als er zoiets ernstigs gebeurt. Door negatieve publiciteit durven mensen niet meer naar amateurwedstrijden of het stadion. Daar moeten we iets tegen doen.”

Niet alleen woorden, maar ook daden
Het initiatief blijft niet alleen bij mooie woorden. Het eerste half jaar van ‘De Aanvoerders’ was voornamelijk gefocust op het vergroten van de naamsbekendheid van het project. Nu kantelt die invalshoek naar het ontplooien van initiatieven. Inmiddels hebben meer dan zesduizend spelers zich online aangesloten bij het project. Zij stuurden ruim driehonderd sportiviteitideeën in, waaruit het idee ‘handen schudden’ werd gekozen als ‘Idee van het Jaar’.

Het schudden van handen voor wedstrijden zal door De Aanvoerders benadrukt worden in het huidige seizoen onder de noemer ‘Voetbal begint met een hand’. Ben Wijnstekers legt uit dat een klein gebaar als handen schudden voor een wedstrijd veel kan betekenen. “Het is een stukje normen en waarden dat je daarmee uitstraalt. In het veld was ik ook niet de liefste, maar voor en na de wedstrijd was ik wel altijd fair. Dat mis ik nu wel eens.”

Verder organiseert het initiatief dit voetbalseizoen zes zogenaamde ‘Aanvoerdersraden’ (een per KNVB-district). Een profclub in de regio is gastheer van een raad, waarvoor 25 aanvoerders uit de regio worden uitgenodigd die getoond hebben betrokken te zijn bij het onderwerp. Tijdens de raad staat de rol van de aanvoerder centraal.

Via de website van De Aanvoerders kunnen voetballers zelfontworpen posters ophangen bij hun club of banners van het project plaatsen op de clubwebsite.

Aanvoerdersweekend
Van vrijdag 7 maart tot en met zondag 9 maart staat De Aanvoerders centraal rond de wedstrijden in het betaald voetbal. Tijdens de speelronde worden onder meer clinics en activiteiten georganiseerd.

Wijnstekers: “Als profvoetballer is het namelijk belangrijk hoe je overkomt op het grote publiek. Laten wij als oud-profs, maar ook de spelers in de eredivisie en eerste divisie, daarom het goede signaal afgeven. In een land met 33 duizend voetbalwedstrijden per weekend zul je niet alle incidenten uitbannen binnen een jaar, maar de aanvoerder is het voorbeeld voor de rest en woordvoerder van zijn ploeg. Hij is daarom een goed persoon om bij te beginnen.”

Het project mikt op 20 duizend digitale aanvoerders aan het einde van het huidige voetbalseizoen.

Voor meer informatie: www.deaanvoerders.nl en Facebook

« terug

Reacties: 1

-
10-12-2013
Een mooi vervolg zou zijn: Assistent (club)scheidsrechters moeten verantwoordelijkheid nemen met ‘De Scheidsrechters!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst