Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Sporvereniging en Passie-Item

De passie voor sport is méér dan een passie voor sport 19 januari 2010

door: Maarten van Bottenburg

Enige maanden geleden werd de Mixed Hockey Club Ergens versterkt met een nieuwe jeugdtrainer: een professional die zijn sporen had verdiend bij meerdere clubs uit de regio. Een man met visie; een trainer met passie. Dat beloofde wat.

De beste man kwam, zag en beging een klassieke fout: hij dacht dat het in de sport alleen om het spelletje gaat. Na een inventariserende ronde door MHCE stelde de nieuwe trainer een actieplan op om de jeugdopleiding te verbeteren. De kern van dit plan: professionaliseer de jeugdopleiding via een ‘train the trainers’-programma.

Zoals zoveel hockeyclubs had MHCE in het afgelopen decennium met enig succes een beleid doorgevoerd om A- en B-junioren te motiveren voor het trainerschap van de D- en E-tjes. Ze kregen er zelfs wat geld voor; een kleine, maar gewaardeerde vrijwilligersvergoeding. Die vergoeding was niet onbelangrijk, want in de strijd om de vrije tijd van deze jongens en meiden concurreerde MHCE onder meer met de plaatselijke supermarkt D2000. Deze concurrentieslag had de club laatstelijk nog verleid om de trainersvergoeding te verhogen tot honderd euro per jaar.

De nieuwe trainer onderschreef het clubbeleid om de jongste junioren te laten trainen door de oudste junioren, maar de wijze waarop de trainingen werden gegeven stemden hem niet echt vrolijk. Die oudere junioren liepen er maar wat bij, de meiden in hun spijkerbroeken en leren jackjes en de jongeren met hun afgezakte broeken en sportschoenen. Van een strakke trainingsopbouw was geen sprake. Ze hadden een hoop lol en dolden wat met de kinderen. Maar serieuze oefeningen, ho maar. Bovendien bleken alle trainingen van elkaar te verschillen. Wilde de club de jeugdopleiding op een hoger peil brengen, dan moest het niveau van deze juniortrainers worden opgeschroefd en de trainingen worden gestandaardiseerd.

Met een paar eenvoudige maatregelen dacht de nieuwe trainer hiermee een snel begin te kunnen maken. Hij zou de juniortrainers van MHCE iedere week een trainingsopbouw met vaste oefeningen mailen zodat alle trainingen op dezelfde manier konden worden gegeven. Ook wilde hij de juniortrainers verplichten op het veld een trainingspak van de club te dragen: dit zou een professionelere uitstraling creëren en het goede voorbeeld geven aan de D-tjes en E-tjes. Een bijeenkomst met de junioren werd belegd om het nieuwe beleid toe te lichten.

Het vervolg laat zich raden: de junioren gooiden hun kont tegen de krib, saboteerden het nieuwe beleid en ontketenden via hyves, msn en sms een kleine volksopstand. Die opgelegde oefeningen vonden ze maar niks. Ze wisten heel goed wat die kleintjes leuk en niet leuk vonden. Niet zo heel lang geleden hadden ze immers zelf ook van de oudste junioren training gehad. En tegen hen opgezien. Die grote meiden en jongens van de A1 en B1 met hun coole kleren en relaxte houding. Nu waren zij zelf zo. Zij wisten, voelden en zagen hoe die kleintjes tegen hen opkeken, hen adoreerden. En nu moesten ze allemaal hetzelfde trainingspak aan? Ja duhhuh, mooi niet.

Die honderd euro’s vrijwilligersvergoeding is voor hen meegenomen, maar niet meer dan dat. Hun diepere motivatie ligt verscholen in de betekenis die hun trainerschap heeft voor hun sociale positie tussen de jeugdleden en andere junioren van de club. ‘Kleine’, onbelangrijk ogende aspecten, die niets met de sport te maken lijken te hebben, vullen die betekenis mede in. Deze is niet los te zien van hun passie voor de sport. Zonder deze passie geen sociale betekenis; maar zonder deze sociale betekenis ook geen passie voor sport.

Sinds enige dagen heeft MHCE weer een vacature voor een nieuwe trainer. Hij/zij moet de jeugdopleiding professionaliseren. Gezocht wordt een man/vrouw met ervaring bij andere clubs. Iemand met passie. Net als die harde chicks en linke boys van de A1 en B1.

Maarten van Bottenburg is hoogleraar Sportontwikkeling aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst