Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Sportmarketing in de praktijk-Item

Sportproductie en Logistiek 5 juli 2011

door: Robert Groenendaal

House of Sports en Sports Exposure zijn twee direct aan elkaar gelieerde bedrijven gevestigd in een mooi monumentaal pand in het centrum van Ouderkerk aan de Amstel. Beide bedrijven maken gebruik van de logistieke afdeling van Sports Exposure, die de sponsoruitingen van de afgesloten commerciële deals - van het moment van verkoop tot aan de exposure tijdens de verschillende evenementen - verzorgt.

Op het moment dat een deal is gesloten en bekend is op welke wijze de uitingen moeten worden gemaakt wordt er middels het aangeleverde artwork een voorstel gemaakt voor de productie. Na akkoord van de opdrachtgever zal de definitieve productie in werking worden gezet. Dit wordt gedaan voor een groot aantal sponsoren en opdrachtgevers zoals de KNVB, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie, de Atletiek Unie en de KNZB. Verder voor evenementen als het Ajax Streetwise project, het NK knikkeren, de start van de Vuelta in Nederland en het EK zwemmen.

Afgelopen weekend zijn de Nationale Straatvoetbal finales afgesloten, dit is een landelijk evenement met als opdrachtgever de KNVB. Na de verschillende lokale voorrondes, districtskampioenschappen en later de landelijke finales zijn er op zaterdag 2 juli de finales gespeeld op de hoofdstedelijke Dam. Hiervoor zijn er de afgelopen maanden steeds op leuke locaties in vele Nederlandse gemeenten straatvoetbal ‘veldjes’ opgebouwd, waar de jeugdige spelers naar hartenlust hun talenten hebben kunnen exposeren.

Afgelopen maanden was het Ajax Streetwise project een onderdeel van de afdeling logistiek. Hiervoor moesten clinics en side events georganiseerd en opgebouwd worden. De doelgroep voor de twee open clinics zijn groep 7 en 8 leerlingen van de basisschool. Daarnaast zijn ook kinderen uit groep 1 t/m 6 welkom om te kijken of deel te nemen aan de side events.

Kinderen werden geworven voor de clinics met behulp van de zogenaamde ‘Guerrilla’ marketing. Met het guerrilla–team worden dertig basisscholen die rondom de locatie van de open clinic liggen in de zeer vroege ochtend bestormd om de schoolpleinen een Ajax Streetwise look te geven. Er werden voetbal veldjes uitgezet, speeltoestellen versierd en overal banners en posters opgehangen.

In de zomermaanden ligt de focus weer op het komende voetbalseizoen. Bij alle Eredivisie en Jupiler League clubs moeten de perswanden en backdrops worden aangepast. Er zijn altijd weer wijzigingen in de namen van de sponsoren en alles moet natuurlijk op orde zijn bij de presentatie van nieuwe spelers en trainers. Bovendien komen de Open Dagen eraan en al snel worden de eerste wedstrijden gespeeld, zowel vriendschappelijk als de voorrondes voor de Europa League. Ook start de KNVB-bekercompetitie weer in augustus. Daarvoor moeten tientallen pers- en interviewwanden het hele land door vervoerd worden, van amateurclubs tot aan de grootste clubs van Nederland.

Daarna beginnen de diverse voetbalcompetities, waar naast de perswanden ook de goalborden, virtuele reclames en LED-boarding worden verzorgd. Dit laatste is een geheel andere tak van sport; het fysiek plaatsen van de LED-systemen bij negen Eredivisieclubs is werk voor een bedrijf op zich. Naast het plaatsen moeten alle animaties worden aangeleverd, de computers moeten worden bediend en storingsmonteurs moeten aanwezig zijn tijdens de wedstrijden.

In september start het Nederlands elftal met nieuwe een reeks kwalificatiewedstrijden voor het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Bij deze wedstrijden worden interviewwanden, perszones en boarding neergezet. Ook verzorgt Sports Exposure de routing binnen het stadion. In voorbereiding voor deze wedstrijden traint het Nederlands elftal in Katwijk, waar het trainingsveld helemaal klaar gemaakt wordt voor de komst van de spelers.

Kortom, voorbeelden genoeg van het werk van de afdeling logistiek binnen de 'Sportfabriek' in Ouderkerk aan de Amstel waar altijd zeer veel bedrijvigheid is en waar met man en macht wordt gewerkt om alle mooie sportevenementen tot een groot succes te maken.

Robert Groenendaal is werkzaam voor de House of Sports.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst