Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Sporthelden van weleer-Item

Martin Jol versloeg Ajax in 1978 2 juni 2009

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Martin Jol is de nieuwe coach van Ajax. In 1978 speelde hij met Bayern München de legendarische afscheidswedstrijd tegen Johan Cruijff. “We wilden Ajax een poepje laten ruiken”, aldus Jol na de 0-8 zege.

Op 7 november 1978 speelde Johan Cruijff zijn (eerste) afscheidswedstrijd tegen het Bayern München. Deze Duitse club had die dag duidelijk geen zin in een feestje, waarvoor ze nu nog steeds hun excuses aanbieden.

Hans Janssen maakte hiervan in 2006 een uitgebreide reconstructie, waarin hij ook sprak met Martin Jol. In 1978 speelde hij voor Bayern en vond die afgang voor Ajax en Cruijff volkomen terecht. Tegen Janssen zei hij:

“Wij namen de wedstrijd best serieus en wilden Ajax een poepje laten ruiken, ondanks dat Bayern toen geen topteam was. Net zo min als Ajax in die tijd. Overigens ervoer Bayern het echt als een eer dat het gevraagd was dit afscheid op te komen luisteren. Mede daarom hadden we onderling ook afgesproken dat we Cruijff zouden laten voetballen. Dat we hem te kort zouden hebben gedekt, klopt helemaal niet. In die tijd paste Bayern geen mandekking toe, het was meer een vorm van ruimtedekking.

Ik weet ook nog dat er vanaf het begin eigenlijk een anti-Duitse stemming heerste op de tribunes. Er werd flink gefloten als we aan de bal waren en de sfeer werd er niet beter op toen we al snel op voorsprong kwamen. De toeschouwers kregen in de gaten dat we gaandeweg toch niet zoveel rekening hielden met de grote naam die Cruijff nog had. Ook Cruijff reageerde af en toe wat geagiteerd.”

Grimmig
Toen Jol het veld betrad, was het al 0-3. Dat was geen reden om gas terug te nemen. Jol: “We wilden er juist een schepje bovenop doen, van een vriendschappelijke wedstrijd is in feite geen sprake geweest. Soms werd het zelfs wat grimmig op het veld. Of ik me als Nederlander heb geschaamd voor het spel van mijn ploeggenoten of dat van Ajax? Nee, daar heb ik niet bij stil gestaan. Ik heb gewoon meegedaan en leverde zelfs nog twee assists.

Kijk, in het veld ben je gewoon prof, pas na afloop bekroop me een wat narrig gevoel. Zo'n uitslag is toch een anticlimax. Het deed me wel wat dat ik Cruijff als laatste speler in zijn laatste wedstrijd een hand mocht gegeven. Ik voelde me op dat moment niet op mijn gemak. Gelukkig is Cruijff later nog voor onder meer Ajax én Feyenoord gaan voetballen. Volgens mij heeft hij nog wat recht willen zetten in die periode.”

Een jaar eerder had Jol overigens bijna getekend bij Ajax, aldus Janssen. Dat ging echter niet door: “Ik kon het bij de transferbesprekingen met toenmalig voorzitter Jaap van Praag niet eens worden over een bedrag van vijfduizend gulden.”

Kijk voor meer historische voetbalberichten op Sportgeschiedenis.nl:
'Dit had Johan niet verdiend'
Bayern München zegt opnieuw sorry tegen Cruijff
De voetballende grootmeester

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst