Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Sporthelden van weleer-Item

Roeier Janus Ooms: de eerste niet-Britse wereldkampioen 17 maart 2009

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

Op 22 maart is in Amsterdam het roei-evenement Head of the River. In de lange roeigeschiedenis van ons land speelt Janus Ooms een belangrijke rol door zijn officieuze wereldkampioenschap van 1892 (!).

De Amsterdamse roeier Janus Ooms was aan het eind van de negentiende eeuw een bekendheid in de Nederlandse sportwereld. In 1892 dompelde hij zijn stad in vreugde na het winnen van de Diamond Sculls op de Henley Royal Regatta. Die roeiwedstrijd werd toen beschouwd als de officieuze wereldtitel. Ooms was de eerste roeier buiten de Britse eilanden, die deze won – met recht sportgeschiedenis dus.

Deze zege werd daarom groots gevierd. Ooms kreeg een zegetocht door Amsterdam en er waren feestelijke bijeenkomsten met veel vuurwerk. De hoofdstad wilde weten dat het de sterkste amateurroeier van de wereld huisveste.

Roeier Gerard Vissering (later president van de Nederlandsche Bank) schreef hierover: ‘De prijs was nog nimmer uit handen van de Engelschen te halen geweest. Tot hunne niet geringe verwondering en teleurstelling moesten zij echter dit jaar ondervinden dat hun beste roeiers door onzen roeier zijn verslagen, en dat Ooms de eerste vreemdeling is, die sedert de oprichting van de Henley in 1844 de Diamond-Sculls uit Engeland medeneemt.’

De Gouden Riem
Deze opmerkelijke sportprestatie speelt in de Nederlandse roeiwereld tot op de dag van vandaag een belangrijke rol, want Ooms kreeg toen ook een gouden miniatuur van de gezamenlijke Nederlandse roeiverenigingen. Die miniatuur heet tegenwoordig De Gouden Riem en bestaat nog steeds. Sinds enkele jaren is Olympisch kampioen Marit van Eupen hier de houder van.

Ooms gaf die Gouden Riem in 1921 namelijk aan Frits Eyken nadat die de Diamond Sculls van dat jaar had gewonnen. Tijdens de officiële overdracht sprak Ooms de hoop uit dat de trofee door skiffeurs aan andere skiffeurs doorgegeven zou worden als er iets uitzonderlijks was gepresteerd in dit eenmansnummer. En die traditie bestaat nu nog steeds, want de Gouden Riem wacht momenteel bij Van Eupen op een nieuwe eigenaar.

Ooms nam in 1893 trouwens afscheid van de amateursport en werd professional. Niet zonder reden, want volgens de Nederlandse kranten in zijn tijd werden in de Verenigde Staten prijzen tot 50.000 gulden verdiend door profroeiers. Dat is nu al een groot bedrag - laat staan in 1893.

Hoe dan ook: de bijzondere prestatie van Ooms van 117 jaar geleden drukt nog steeds een stempel op de Nederlandse roeisport en dat is heel bijzonder.

Kijk voor meer historische roeiberichten op Sportgeschiedenis.nl:
De held van Sloten stopt voor eenden
De roeiende Fin
De verloren medaille van Diederik Simon

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst