Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Sporthelden van weleer-Item

Kea Bouman: goed voor allereerste Nederlandse Grand Slam-tennisoverwinning 10 februari 2009

door: Jurryt van de Vooren / Sportgeschiedenis.nl

In Rotterdam is deze week het ABN Amro World Tennis Tournament. Als Kea Bouwman (1903 – 1998) hieraan mee had gedaan, zou ze één van de grootste attracties van dit evenement zijn geweest.

Richard Krajicek was met zijn overwinning op Wimbledon in 1996 zeker niet de eerste Nederlander die een Grand Slam won! Al in 1927 won Kea Bouman namelijk Roland Garros, dat toen overigens nog de Internationale Kampioenschap-pen te Parijs werd genoemd. In de finale versloeg ze Irene Peacock met 6-2 en 6-4. Bouman is nog steeds de enige Nederlandse vrouw, die deze prestatie heeft verricht.

De ‘Daily Mail’ uit Londen schreef daarna: ‘Bouman is een goed gebouwde en sterke jonge vrouw, die hard en zuiver kan slaan en over een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit beschikt. Haar spel is opvallend veelzijdig. Ze heeft een uitstekende service en slaat zowel een goede forehand- als backhanddrive en retourneert bovendien de drives van haar tegenstanders sterk. Een uitzonderlijke combinatie voor een vrouw. Maar haar grootste kracht is toch haar beweeglijkheid en actieradius. Kortom: zowel aan het net, halfcourt als aan de baseline is zij een moeilijk te passeren speelster.’

Olympische Spelen
Bouman heeft ook een enorme historische prestatie verricht door als eerste Nederlandse vrouwelijke sporter een olympische medaille te winnen, op de Olympische Spelen in Parijs. Ze speelde toen zowel in het damestoernooi en - samen met Henk Timmer - bij het gemengde dubbel. In het enkelspel werd ze in de achtste finale uitgeschakeld door de Noorse Molla Bjurstedt–Mallory. Met Timmer schreef Bouman echter geschiedenis door de bronzen medaille te winnen, als eerste Nederlandse vrouw dus.

Daarmee liggen haar sportieve hoogtepunten in Parijs met eerst een olympische medaille en drie jaar later een Grand Slam-titel. Eén van haar grootste teleurstellingen daarentegen moet in Nederland liggen, omdat op de Olympische Spelen van 1928 in het eigen Amsterdam het tennistoernooi op het allerlaatste moment werd afgelast door langdurige meningsverschillen tussen het IOC en de Internationale Tennisbond. En dat terwijl de tennisbanen al waren aangelegd voor het bedrag van ruim 25.000 gulden! Zo kreeg Bouman niet de kans om voor eigen publiek op olympisch niveau uit te komen.

In 1931 stopte ze met tennissen, omdat ze trouwde met A.W. Tideman. Het Polygoon Holland Nieuws was aanwezig bij dit feest, en dan ben je een sportheld. Daarna vertrok het paar tot 1950 naar het buitenland; het woonde in Nederlands-Indië en de Verenigde Staten. Bouman bleef de sport volgen tot aan haar dood en was vooral supporter van John McEnroe en Andre Agassi.

In haar loopbaan heeft ze tweemaal in de officieuze Top Tien van de wereld gestaan: negende in 1927 en achtste in 1928. Ze was veertien keer Nederlands kampioen: vier keer enkel, vijf keer vrouwendubbel en vijf keer mixed dubbel. Ook in andere sporten blonk ze uit, want Bouman is ook nog Nederlands golfkampioen geweest en speelde voor het nationale hockeyteam.

Henk Timmer en Bouman bleven hun hele leven overigens bevriend. Zelfs in hun dood leken ze onafscheidelijk: vier dagen na het overlijden van Bouman in 1998 stierf ook Timmer.

Kijk voor meer historische tennisberichten op Sportgeschiedenis.nl:
Mats Wilander won niet voor zijn plezier
Olympisch tennisgoud met een zwakke rug
Superkampioen Helen Wills

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst