Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Sport & Fiscus-Item

De omzetbelasting op autobussen die het vervoer verzorgt van de jeugdspelers van een betaaldvoetbalclub is aftrekbaar 15 januari 2008

Op 29 oktober 2007 heeft de Rechtbank Haarlem uitspraak gedaan in een geschil omtrent de vraag of de omzetbelasting op autobussen die het vervoer verzorgt van de jeugdspelers van een betaaldvoetbalclub aftrekbaar is.

Een NV, die een betaaldvoetbalclub exploiteert, beschikt over een jeugdopleiding. Ter verlaging van de drempel voor ouders om hun kind aan de jeugdopleiding te laten deelnemen, biedt de NV dagelijks vervoer van huis naar school, van school naar de training en van de training naar huis. Dit vervoer vindt dagelijks plaats in autobusjes die worden bestuurd door vrijwilligers. De NV heeft de omzetbelasting met betrekking tot de busjes volledig in aftrek gebracht. De inspecteur heeft zich echter op het standpunt gesteld dat de voordruk op die busjes op basis van het Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting 1968 (het BUA) uitgesloten is van aftrek.

Rechtbank Haarlem oordeelt dat de voordruk op de busjes niet uitgesloten kan worden op de voet van het BUA aangezien de jeugdspelers niet kunnen worden aangemerkt als personeel in de zin van het BUA. Voorts is de rechtbank van oordeel dat de door de inspecteur voorgestane uitsluiting van voorbelasting, op grond van het BUA als ‘relatiegeschenk’ aangeduid, naar de aard een onvoldoende bepaalde aftrekbeperking is om te voldoen aan de eisen van de Europese BTW-regels. De fiscus heeft dus met betrekking tot de autobusjes ten onrechte geen aftrek van voorbelasting toegestaan.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst