Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Op weg naar Londen-Item

Teammanager Hans Gootjes maakt zich op voor olympisch debuut 10 juli 2012

door: Thomas van Zijl

Topprestaties vragen totale concentratie. Om ervoor te zorgen dat atleten zich tijdens de Olympische Spelen niet druk hoeven te maken om randverschijnselen, werkt een teammanager voorafgaand aan het evenement en ter plekke een ideaal draaiboek uit. Voor de sporten turnen, trampolinespringen en schermen ligt die verantwoordelijkheid bij Hans Gootjes.

Met de eerste twee takken van sport heeft Gootjes als topsportmanager van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) ruime ervaring. Voor schermen geldt dat niet, maar dat hoeft in zijn ogen geen nadeel te zijn. “Het is mijn taak om atleten af te sluiten voor zaken die afleiden van de sport en te zorgen dat aan alle niet-sporttechnische voorwaarden voldaan is om tot een goede prestatie te komen. Voor de inhoudelijke begeleiding van een sporter is uiteraard de coach verantwoordelijk.”

Dat Gootjes naast het turnen en trampolinespringen ook schermen in zijn portefeuille heeft, komt door het relatief beperkte aantal beschikbare accreditaties voor NOC*NSF. Gootjes: “Nederland is tijdens de Spelen niet met veel teamsporten vertegenwoordigd en dat heeft ook gevolgen voor de omvang van de staf die naar Londen afreist. Het ligt voor de hand dat de sporten met weinig deelnemers daarom geclusterd zijn.”

Drie keer gang naar de rechter
Terwijl Gootjes ervoor moet waken dat sporters zich niet door randzaken laten afleiden, had hij het er zelf de afgelopen maanden maar wat druk mee. Jeffrey Wammes, Céline van Gerner en Wyomi Masela probeerden via een gang naar de rechter deelname aan de Spelen af te dwingen. Gootjes vertegenwoordigde als topsportmanager van de KNGU in de laatste twee zaken het standpunt van de bond. “De opzet van de hele selectieprocedure was om sporters zo lang mogelijk van tevoren duidelijkheid te geven over al dan niet deelnemen aan de Spelen. Door een enkel juridisch maasje in het net, zijn we daar absoluut niet in geslaagd en dat is zonde.” Gootjes pleit dan ook voor een betere afstemming tussen IOC, de internationale turnfederatie FIG, NOC*NSF en de KNGU. “De eisen moeten voor iedereen duidelijk en te hanteren zijn. Daarover vindt na Londen zeker een evaluatie plaats, maar zelfs dan kunnen we toekomstige discussies niet voor honderd procent voorkomen. Als wij in de selectieregels proberen te anticiperen op 32 uitzonderingssituaties, doet zich volgende jaar de 33e voor. Dat is inherent aan topsport, de ambitie van de atleet om er het maximale uit te halen en de toenemende juridisering.”

Yuri van Gelder wil schitteren in Rio
Gootjes reist medio juli naar Londen met twee van de vier sporters en hun coaches: de turners Céline van Gerner en Epke Zonderland. Schermer Bas Verwijlen en trampolinespringster Rea Lenders reizen in gezelschap van hun coaches later af naar het Olympisch dorp. Ringenspecialist Yuri van Gelder behoort - net als tijdens de vorige Spelen - niet tot het selecte gezelschap. “Idioot is het. Noem mij een sport waar de nummer vijf van de wereld, Yuri’s klassering tijdens het WK 2011 in Tokyo waar een nominatie kon worden behaald, niet voldoet aan de eisen om deel te nemen aan het Olympisch toernooi. Die sport is er niet”, aldus Gootjes. Overigens heeft de KNGU hier geen invloed op; we zijn afhankelijk van de regelgeving vanuit de FIG.” Van Gelder is teleurgesteld dat hij deze zomer ontbreekt op het grootst mogelijke podium, maar werkt er hard aan om tijdens de volgende Spelen in Rio de Janeiro wel te kunnen schitteren. “Sterker nog, tijdens de Spelen heeft hij samen met zijn vriendin een vakantie naar Brazilië geboekt. Hij zal er ongetwijfeld niet alleen maar in het krachthonk zitten, maar gaat er wel trainen om alvast in olympische sferen te komen.”

Reis naar Londen niet 'compleet' na overlijden dochter
Gootjes is net als Van Gelder ervaringsdeskundige als het gaat om het missen van de Spelen. Liefst zeven keer liep hij door uiteenlopende redenen eerst als sporter en coach (basketbal en rolstoelbasketbal) en later als bestuurder (NOC*NSF, NBB en KNSB) het evenement mis. In Londen is hij er dus wel bij, maar helemaal compleet is het desondanks niet. In de zomer van vorig jaar overleed zijn dochter Saskia aan de gevolgen van een zeldzame vorm van kanker na een ongelijke strijd van acht maanden. Haar laatste wens was om - als zeer talentvol meerkampatlete - via de Stichting Doe een Wens het olympisch meerkamptoernooi mee te maken. “Dat heeft ze niet gehaald en daar zal ik als in Londen ben vast nog bij stilstaan, zoals mijn hele kijk op de wereld door haar overlijden veranderd is.”

Dat laat onverlet dat Gootjes zich tijdens de Spelen volledig zal inzetten voor de mensen die op hem rekenen. “Toen ik begin dit jaar besloot mijn verantwoordelijkheid als topsportmanager van de KNGU weer op te pakken en later NOC*NSF mij vroeg als teammanager bij de Spelen, heb ik atleten en coaches beloofd er helemaal voor te gaan, vanzelfsprekend. Op halve kracht heeft zoiets geen zin en ook 98% is niet genoeg. Dit vereist maximale inzet en die kan ik leveren. Als het dan een beetje meezit komen we na de Spelen met medailles thuis. Alle vier de sporters die ik begeleid zijn in staat om finales te halen en dan is er per definitie medailleperspectief.”

« terug

Reacties: 2

-
10-07-2012
Noem mij een tak van sport die een lid eerst aanwijst voor de Spelen om haar enkele maanden later terug te trekken. Onmenselijk. Wordt nauwelijks een woord over gerept door Gootjes.
-
10-07-2012
Volgens mij was dat niet de keus van Gootjes, maar het gevolg van een van de mazen in de wet waar hij wel aan refereert.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst