Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Op weg naar Londen-Item

Bij sportmarketingbureau Trefpunt staat Londen al jaren in de agenda 22 mei 2012

door: Thomas van Zijl

Bedrijven te over die de Olympische Spelen zien als de ideale kapstok voor een reclamecampagne, Juist daarom is het zo lastig tijdens het grootste sportevenement ter wereld met een onderscheidend idee te komen. Sportmarketingbureau Trefpunt bedenkt samen met haar klanten concepten die wel opvallen, zoals het Holland Heineken House.

De Olympisch Spelen van komende zomer staan bij Richard Denton - managing director van Trefpunt Sports & Entertainment - goedbeschouwd al jaren in de agenda. “Toen we in Vancouver het Holland Heineken House eenmaal afgebroken hadden, kwamen al snel de plannen voor Londen ter sprake. Omdat de afstand voor veel Nederlanders geen enkel probleem zal zijn en Londen van zichzelf al een wereldstad is, zal deze editie groter zijn dan ooit.”

Het is een van de redenen dat er voor het eerst in de geschiedenis van het Holland Heineken House entree gevraagd wordt en mensen vooraf kaarten kunnen reserveren. Veiligheid is daarbij een belangrijk motief, net als het voorkomen van potentiële onvrede bij mensen die urenlang in de rij staan zonder naar binnen te kunnen. Aan Trefpunt - vanaf de Spelen van Barcelona (1992) samen met Heineken verantwoordelijk voor het project - de taak om alles logistiek in goede banen te leiden. Daarin zit voor Denton een grote uitdaging.

“We werken met meer dan honderd suppliers op allerlei niveaus. Als de plannen van een supplier wijzigen heeft dat direct effect op die van de andere. Dit vergt een operatie van militaire precisie.” De zesduizend bezoekers die er dagelijks binnenstromen zullen daar niets van merken. Om daarvoor te zorgen kan hij rekenen op zo’n vijfhonderd medewerkers die gedurende een bepaalde periode in Londen zullen zijn.

Het Holland Heineken House is een flinke klus voor Trefpunt, maar geldt tegelijkertijd als mooie binnenkomer bij potentiële nieuwe klanten. Denton: “Trefpunt is bekend in de sponsoring- en marketingwereld, daarbuiten valt dat tegen. Bij nieuwe klanten werkt het zeker om te zeggen dat we producent zijn van het Holland Heineken House. De kans is groot dat ze daarna toch even met ons willen zitten…” Denton helpt bedrijven graag op weg, maar houdt ze ook een spiegel voor. “Wie grote plannen heeft, zal ook een groot budget moeten hebben. De Spelen zijn er niet voor bedrijven met weinig geld die nog even snel willen inhaken. Dat gaat simpelweg niet.”

Naast Heineken werkt Trefpunt voor Unilever, Delta Lloyd, de NS en Rabobank. Dat zijn niet toevallig partners van NOC*NSF of grote bonden die al jaren in de sport actief zijn. Door hun financiële steun aan NOC*NSF mogen zij bijvoorbeeld de olympische ringen of het logo van Londen gebruiken in reclame-uitingen. Denton: “Zulke symbolen zorgen ervoor dat een campagne aan herkenbaarheid wint. Een bedrijf dat het zonder moet stellen, kan hooguit hopen dat het publiek de link begrijpt en zal er harder voor moeten knokken.”

De klanten van Trefpunt hoeven over zichtbaarheid en gebrek aan aandacht als het goed is niet te klagen, maar ze zijn er dan ook al lang mee bezig. Delta Lloyd voert als partner van het Watersportverbond al maandenlang een campagne met bekende medaillekandidaten. Voordat die naar Londen zullen afreizen is er een publiek met uitzwaaimoment met bekende artiesten en tijdens de Spelen zelf zal er voor het eerst een hospitalityboot zijn waarop de sponsor relaties kan ontvangen. De NS blijft dicht bij haar oorsprong: vervoer. Tijdens de Spelen zal zij een pendeldienst opzetten tussen de metro en het Holland Heineken House.

Zichtbaarheid is belangrijk, maar niet het enige dat telt. Het is net zo waardevol om medewerkers van grote sponsors duidelijk te maken waar het geld heen gaat en waarom een partnerschap in de sport betekenis heeft. Voor Unilever richt Trefpunt zich daarom op een interne campagne. Denton: “We maken bijvoorbeeld korte video’s waaruit blijkt hoe het bedrijf bijdraagt aan het succes van Nederlandse atleten. Het doel daarvan is duidelijk. Iedere werknemer moet trots zijn op Unilever, weten waarvoor hij het doet. De Spelen zijn er niet alleen voor de VIP’s, de gelukkigen die erbij zijn, maar voor iedereen. Thuis of in Londen.”  

Voor meer informatie: www.trefpunt.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst