Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Op weg naar Londen-Item

“Het begint te kriebelen” 15 mei 2012

door: Leo Aquina

In de rubriek ‘Op weg naar Londen’ neemt Sport Knowhow XL een kijkje in de keuken bij bedrijven die zich voorbereiden op de Olympische Spelen. Voor de eerste aflevering spraken we met Ralph van Baasbank, atletenmanager bij House of Sports: “In de aanloop naar de Spelen ontstaat er bij allerlei mensen een soort Elfstedenkoorts. Het begint te kriebelen, niet alleen bij sporters maar ook bij bedrijven en allerlei mensen die er op een andere manier bij betrokken zijn. Dat vind ik mooi.”

“Wij vertegenwoordigen in totaal zo’n 25 à 30 atleten en oud-atleten, onder anderen Ranomi Kromowidjojo, Edith Bosch en Pieter van den Hoogenband”, vertelt Van Baasbank. “De bottom line van ons werk is het vinden van een match tussen atleten en bedrijven. Het gaat erom dat je de sporter neerzet vanuit een merk. Wat past er bij de sporter en wat wil je ermee uitstralen? In mijn dagelijkse werkzaamheden ben ik vooral bezig met het verzinnen van proposities voor sporters bij een bedrijf. We kijken op basis van de kernwaarden van de sporter welke bedrijven daar goed bij zouden passen en we kijken of we binnen ons netwerk de juiste personen hebben om bij zo’n bedrijf binnen te komen. Daarnaast bestaat mijn werk uit het regelen van interviewverzoeken voor kranten, radio en televisie.” Van Baasbank was vier jaar geleden in Beijing ook al van de partij en hij merkt bij bedrijven een verschil in benadering. “Het lijkt erop dat ze op dit moment langer wachten met het nemen van beslissingen. Waar bedrijven vier jaar geleden vaak al tien tot twaalf maanden voorafgaand aan de Spelen bezig waren met de voorbereiding, kloppen ze nu veel later bij ons aan. Dat zou wel eens te maken kunnen hebben met de economisch onzekere tijden.”

In de aanloop naar de Spelen neemt de drukte sowieso toe. “Nu de Olympische Spelen dichterbij komen, staan de actieve topsporters meer in de schijnwerpers. Maar je ziet dat ook oud-topsporters weer meer in beeld komen. Natuurlijk staat iemand als Kromowidjojo bij EK’s en WK’s ook in de belangstelling, maar de Olympische Spelen zijn het ultieme moment. Sport leeft enorm en we grijpen het momentum aan, maar we zijn altijd op zoek naar langer lopende verbintenissen. Met olympische takken van sport kijk je vaak naar periodes van twee of vier jaar, waarbij de Spelen het hoogtepunt vormen.” Van Baasbank noemt de koppeling tussen zeilster Marit Bouwmeester en IT-dienstverlener Atos als voorbeeld. “We kregen twee jaar geleden het idee haar te koppelen aan Atos, dat internationaal ook partner is van het IOC. We zijn erin geslaagd de partijen te verbinden. Atos bouwt een applicatie waarin Bouwmeester allerlei trainingsgegevens kan opslaan zoals stroming en windrichting op de plaatsen waar ze zeilt en dan met name op het olympisch water. Voor de sporter is het waardevolle data op weg naar een topprestatie en voor Atos is het een interessante showcase.”

House of Sports begeleidt de sporters op alle gebieden als het om niet-sporttechnische zaken gaat. Toen de turnbond besloot turnster Wyomi Masela boven Céline van Gerner aan te wijzen voor de Spelen in Londen, ging Van Baasbank met Van Gerner om de tafel zitten om vervolgstappen te bespreken. Dat leidde uiteindelijk tot een rechtszaak waarin de turnbond in het ongelijk werd gesteld. Van Gerner maakt dus nog kans op kwalificatie. “We helpen en adviseren zodat de sporter zelf een goed overwogen besluit kan nemen. In dit geval hebben we eerst geadviseerd om het in der minne te schikken met de turnbond, maar dat is helaas niet gelukt. Op zo’n moment maken we gebruik van ons netwerk om een advocaat te vinden en leveren we input voor de zaak.”

Tijdens de Spelen zelf is Van Baasbank in Londen, waar hij dagelijks wedstrijden bezoekt. Hoe zijn dagen eruit zien hangt voor een deel af van het sportieve resultaat. “Ons doel is commercieel het maximale uit een sporter te halen. Als een sporter goud wint, is het een heel andere ball game dan als hij tiende wordt.” Van Baasbank noemt de olympische zwemtitel van Maarten van der Weijden in Beijing als voorbeeld. “Op zo’n moment komt er enorm veel op een sporter af en dan is het belangrijk om alles in goede banen te leiden. Maartens mailbox ontplofte en er waren binnen anderhalve dag vier uitgevers met het verzoek om een boek te schrijven. Wij gaan dan met de sporter om de tafel zitten om keuzes te maken. Bij welke radiozender ga je zitten, op welke verzoeken ga je wel in en op welke niet?” Van Baasbank is daarnaast regelmatig te vinden in het Holland Heineken House. “Je komt in het businessgedeelte interessante mensen tegen en vaak kun je op die momenten het ijzer smeden als het heet is.”

Wanneer zijn de Spelen voor Van Baasbank geslaagd? “Als de sporters tevreden zijn over ons werk”, antwoordt hij zonder aarzelen. “En we vinden het natuurlijk ook belangrijk dat sponsors en partners goed worden bediend.” Van Baasbank is naast atletenmanager ook gewoon sportliefhebber. “Ik hoop dat onze atleten sportief het maximale uit de Spelen halen en net als iedereen kan ik ook enorm genieten als bijvoorbeeld Usain Bolt een wereldrecord loopt.”

Voor meer informatie: www.houseofsports.nl
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst