Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Op weg naar Londen-Item

Oranje Toertocht naar Londen brengt sportieve fietsers dicht bij profs 19 juni 2012

door: Thomas van Zijl

Vergeet strenge Olympische limieten en ingewikkelde selectieprocedures. Met de Oranje Toertocht van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is het een tamelijk eenvoudige opgave om ‘Londen’ te halen. In twee etappes fietst deze zomer een heel peloton naar de Engelse hoofdstad om eerst zelf te sporten en daarna de Spelen van dichtbij mee te maken.

Een olympisch jaar is voor de KNWU altijd bijzonder omdat het telkens weer een speciale gebeurtenis is en er gouden plakken gepakt kunnen worden. Toch is het de eerste keer dat de KNWU er een groot evenement aan koppelt. De tocht is bedoeld om te illustreren dat de bond niet alleen de belangen behartigt van de topsport, maar ook oog heeft voor de sportieve fietser. “Er zijn in Nederland zo’n 800.000 mensen die twee of drie keer per week de fiets pakken met - zoals wij dat zeggen - een zeem in de broek. Voor hen is deze tocht in het leven geroepen”, aldus Sabine Bussink die bij de KNWU evenementenmanager is.  Voor de deelnemers is de sportieve uitdaging het voornaamste, de WielrenUnie stelt zich daarnaast andere doelen. “Tot voor kort was de WielrenUnie er vooral voor de topsport. Met deze tocht maken we duidelijk dat we ook de categorie daaronder vertegenwoordigen. Sterker nog, door af te reizen naar de Spelen verbinden we die twee werelden en bieden we de vrije fietsers een unieke belevenis.”  Het verenigen van breedte- en topsport is overigens een ambitie die de bond niet iets van vandaag. De KNWU is met communicatiebureau Hill+Knowlton Strategies een samenwerking aangegaan om die doelstelling duidelijk over het voetlicht te brengen. 

Ook de tourtocht onderstreept de gedachte van de bond.  Het peloton start voor de eerste etappe in Utrecht en rijdt daarna in een lus naar Hoek van Holland, waar het gezelschap per boot de oversteek naar Engeland maakt. Aan boord is ruimte voor 600 mensen, dat is direct het maximumaantal deelnemers. Dat getal is op dit moment nog niet in zicht, zo’n 150 enthousiastelingen hebben zich opgegeven. “De oranjekoorts kwam dit jaar laat op gang en door het EK voetbal hebben mensen het idee dat de Spelen nog relatief ver weg zijn. Wij verwachten dat mensen zich na dat toernooi pas echt gaan oriënteren op Londen. Deelname aan de tocht kan dan een serieuze optie zijn.”

De Oranje Toertocht is een initiatief van de KNWU en de organisatie van de fietstocht is uitbesteed aan Wielerland.nl, een platform met onder meer een rijke ervaring in het op touw zetten van toertochten. Het peloton hoeft zich door hun bemoeienis onderweg niet druk te maken over de bagage die direct vervoerd wordt en materiaalpech zal zo snel mogelijk verholpen worden. De deelnemers ontvangen een gratis wielertenue, dat veel weg heeft van het tricot dat de Nederlandse profs in Londen dragen. Die gelijkenissen symboliseren dat de KNWU de top- en breedtesport dichter bij elkaar wil brengen. Die symboliek is ook duidelijk zichtbaar in het einddoel van de tocht: de Spelen. Als het peloton de kilometers heeft afgelegd is er die zaterdag en zondag de gelegenheid op een speciaal ingericht Oranjeplein de Nederlandse deelnemers aan de Olympische wegrace aan te moedigen. Het zou een bekroning van de inspanningen zijn als er ’s avonds in het Holland Heineken House een gouden medaille valt te vieren. Een bezoek staat sowieso in de planning.

De KNWU richt zich de komende weken volledig op wat er in Londen staat te gebeuren, maar is achter de schermen ook al druk bezig met wat er dit najaar in eigen land op het programma staat. Het WK in Limburg is een unieke gelegenheid om de sport weer een extra impuls te geven. Het evenement moet een wielerfeest worden. Daarin speelt het Rabo KNWU Oranjehuis een centrale rol. Het moet het epicentrum worden om het WK samen met andere liefhebbers goed te volgen. Leden van de KNWU mogen gratis naar binnen. Voor de deelnemers aan de Oranjetoertocht is dat een meevaller. Bij deelname aan de rit naar Londen is een lidmaatschap inbegrepen.

Voor meer informatie: www.knwu.nl/oranjetoertocht2012
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst