Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Op weg naar Londen-Item

Drie van de ‘14 van Johan’ op weg naar de Spelen 5 juni 2012

door: Fleur de Bruijn

14 sporters zijn door de Johan Cruyff Foundation geselecteerd om meer jongeren in beweging te krijgen. Deze '14 van Johan' zijn een jaar lang het uithangbord van de Johan Cruyff Foundation en drie van hen zullen straks misschien op de Olympische Spelen schitteren.

De Johan Cruyff Foundation en het Cruyff Institute for Sport Studies hebben het project ‘de 14 van Johan’ vorig jaar gestart om het gedachtegoed van beide organisaties nog meer uit te dragen. De veertien sporters zijn valide of hebben een handicap en allen zijn zij ambassadeur van een tak van sport, een onderdeel van de Cruyff Foundation of het Cruyff Institute for Sport Studies. "Het is ontzettend belangrijk dat wij in de samenleving gezichten en namen hebben die de ideeën van de Foundation uitdragen", zegt Carole Thate (40), voormalig hockey-international en directeur van de Johan Cruyff Foundation.

De Johan Cruyff Foundation is in 1997 opgericht door voormalig voetballer Johan Cruijff om sport-, spel-, en bewegingsprojecten wereldwijd te steunen. Naast de Foundation is het Cruyff Institute uitgegroeid tot een onderwijsbolwerk met twee Cruyff Universities (HBO), vijf Cruyff Colleges (MBO) en verschillende masteropleidingen. Topsporters krijgen scholing op maat waarbij er rekening met hun trainingstijden wordt gehouden. En de sporters worden extra voorbereid op het leven na de topsport: "Topsporters zijn gewend om altijd maar door te gaan. Als zo’n carrière stopt, stopt alles even. Het is goed als voormalige topsporters hun drive kunnen omzetten in iets nieuws; vervolg geven aan hun opleiding door bijvoorbeeld een baan in het bedrijfsleven of een sportbond", aldus Thate.

Sporters met een handicap
Wat bij de oprichting van de Cruyff Foundation vijftien jaar geleden belangrijk was, is dat nog altijd: de Johan Cruyff Foundation biedt de faciliteiten om de jeugd met behulp van sport- en spelprojecten in beweging te krijgen, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren met een handicap: "Met de Foundation bieden wij mogelijkheden aan sporters die misschien normaal die mogelijkheden niet krijgen, dat zijn dus ook sporters met een handicap. Maar voor ons is er geen verschil tussen een valide of een gehandicapte sporter."

Bij 'de 14 van Johan’ zitten dus zowel valide als gehandicapte sporters. En allemaal beoefenen ze een andere tak van sport. Wat hen bindt, is dat ze allemaal een doel hebben dat in het verlengde ligt van de werkzaamheden en het gedachtegoed van de Cruyff Foundation: het behalen van een diploma op de Cruyff University, het openen van een ‘eigen’ Cruyff Court in Polen of het halen van de Olympische of Paralympische Spelen. Drie van de veertien sporters zijn op weg naar Londen: wielrenster Adrie Visser is Ambassadeur Cruyff University, Myron Gebbink is CP-voetballer in het Nederlands Team en hij is Ambassadeur Voetbal en Tom Egberink is de beste Nederlandse rolstoeltennisser en Ambassadeur Cruyff College. Egberink heeft zich inmiddels geplaatst voor de Paralympics.

Ambassadeurschap
De sporters die op weg zijn naar de Olympische of Paralympische Spelen en in het veertiental zitten, krijgen door hun ambassadeurschap wat extra aandacht en de kans om hun verhaal en ambitie met meer mensen te delen. De drie ambassadeurs die als doelstelling hebben om op de Olympische of de Paralympische Spelen in Londen te verschijnen, zijn al jaren bezig om dat doel te bewerkstelligen. En dat doel is in zicht: de hoofdstad van Engeland is komende zomer de sporthoofdstad van de wereld. Ook Thate zal aanwezig zijn. Natuurlijk om naar het hockey te kijken, maar zij zal de drie sporters uit 'de 14 van Johan', mochten ze allemaal deelnemen, ook nauwgezet volgen.

Ze kijkt dan ook uit de Spelen waar ze zelf drie keer stond. Maar ze is in de minste plaats geïnteresseerd in de medaillespiegel: "Als je me vraagt in te schatten hoe de sporters zullen presteren, dan vraag je me eigenlijk naar iets wat voor de Foundation helemaal niet belangrijk is: de prestatie. Het zijn mooie mensen, het zijn goede mensen en ik hoop dat ze hun doel bereiken, maar dat is meer dan het winnen van een medaille", aldus Thate. De oud-hockeyster en haar Foundation leven na wat de oervader van de Spelen ons in het begin van de vorige eeuw op het hart drukte: "Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd. Het essentiële is niet om te hebben gewonnen maar om goed te hebben gestreden." Was getekend: Pierre de Coubertin.

Voor meer informatie: www.cruyff-foundation.org

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst