Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Ondernemen in de sport-Item

8 mei 2012

Het boek ‘Ondernemen in de sport. Verhalen van pioniers en vernieuwers’ bevat 32 biografische vertellingen van ondernemers in de sport. Ze zijn afkomstig uit de meest uiteenlopende hoeken en niches van de sportmarkt. Van fitnessondernemer en zwembadenexploitant tot touroperator van sportreizen, van sportschoenenfabrikant en spelersmakelaar tot sportapp-ontwikkelaar.

Sport Knowhow XL geeft een inkijkje in het boek door een aantal van de verhalen in samenvatting te publiceren. Aan bod komen ‘de startende ondernemer’, ‘de groeiende ondernemer’, ‘de ondernemer die tegen problemen aanloopt’ en ‘de succesvolle ondernemer op zoek naar nieuwe uitdagingen’.


'De ondernemer die tegen problemen aanloopt' | Rick Slabbers

Op zijn website afficheert PBN Sport & Adventure zich als ‘een creatief-, no-nonsense organisatiebureau’ dat al meer dan 25 jaar ‘informele, gezellige en succesvolle belevenissen verzorgt voor bedrijven, scholen en particulieren op toplocaties’. Verschillende van die toplocaties zijn eigendom van het bedrijf. Zo kocht dga Rick Slabbers een aantal jaren geleden voor de outdooractiviteiten in de Ardennen een aantal hectaren grond met rotsen en grotten. Sindsdien verwierf hij ook in Nederland een mooie activiteitenlocatie, een stuk bos met paviljoen en privéstrand aan het Kennemermeer. Zijn laatste aanwinst is het Forteiland, een stukje Werelderfgoed. Hij moest wel even naar de notaris om een stichting op te richten, maar nu heeft hij ook een eilandje in het havengebied van IJmuiden in erfpacht. Je eigen grotten, bergen, bos, strand en eiland, dat klinkt natuurlijk heel romantisch, maar dat is het toch niet altijd. “Ondernemen is niet ontspannen”, aldus Rick Slabbers. Hij heeft er talloze voorbeelden van.

“…Het Forteiland is op allerlei manieren moeilijk, je bent altijd aan regeltjes gebonden. We hebben bijvoorbeeld een boot. Daar voer ik wel eens op met 25 mensen want we hebben veel instructeurs op dat eiland werken. Dat mocht officieel niet, dus ik ben naar de waterpolitie gegaan. Aan wat voor eisen moest ik voldoen? Dus die inspecteur van Rijkswaterstaat geeft me een lijst, brandsystemen, reddingsvesten, noem maar op. En dan zou ik er met klein vaarbewijs mee mogen varen. Dus ik heb 40 duizend euro geïnvesteerd, komt er na vier maanden opeens een andere inspecteur die zegt dat ik op die boot niet mag varen met klein vaarbewijs. Op zo’n moment moet ik weer een juridisch proces in voor die 40 duizend euro.” (…)

“Neem mijn grot in de Ardennen, daar maken we al 25 jaar gebruik van. Op een gegeven moment werden er opeens klanten van ons gearresteerd op ons eigen terrein, omdat er een zeldzame beschermde vleermuis in die grot zit. Ik ben naar Staatsbosbeheer in België gestapt, want er zijn natuurlijk altijd twee kanten aan de zaak. Maar de vogelbescherminglobby is heel sterk in Europa. Het maakte niet uit dat ik er al 25 jaar zat en dat die vleermuis daar pas later was gekomen, ik moest eruit vanwege de Europese wet. Dat werd weer een juridische kwestie en die loopt nu nog steeds en in de tussentijd kunnen we de grot niet gebruiken.”

“We doen ook jeugdkampen voor kinderen uit Amsterdam Zuidoost die anders niet op vakantie kunnen. Dat wordt betaald met subsidie uit het grotestedenbeleid. Wij zouden worden betaald via een stichting. De gemeente had het geld aan die stichting overgemaakt en toen is het verdwenen. Wij hadden een openstaande factuur van 30 duizend euro. Van dat geld heb ik dus nooit iets gezien."

"Belastingen zijn ook lastig. Wij hebben een bedrijf in Nederland en in België, dat moet als je onroerend goed hebt. PBN betaalt btw voor de Belgische verdiensten in België en over de Nederlandse verdiensten in Nederland. Door Europa hebben ze die bedrijven over elkaar heen gelegd en daardoor wilde de Belgische belastingdienst ook opeens Nederlandse omzet belasten, omdat de activiteiten in België plaatsvonden.”

“De Nederlandse belastinginspecteur vindt dat ik gechanteerd ben, maar formeel kunnen ze er niets aan doen. Opnieuw zo’n juridische molen in. Het lost zich uiteindelijk wel weer op, maar het kost tienduizenden euro’s en een boel stress. Het is een keus of je zoiets gaat aanvechten. Als het veel kost om je gelijk te halen en de schade overzichtelijk is, kun je beter de schade pakken en doorgaan. Maar het is nogal wat. Neem die 30 duizend euro van Zuidoost, dat is gewoon een arbeidsplaats die ik zomaar in de prullenbak gooi. En ondertussen moet ik aan werknemers uitleggen waarom hun salaris niet omhooggaat.”

“Voor aansprakelijkheid geldt hetzelfde. Daar moet je ook vaak een afweging maken. Ergens in de jaren negentig kregen wij opeens een briefje: ‘Ik heb met u getokkeld in de Ardennen en ik heb een whiplash.’ Twee jaar na dato! Toen kwam er een hele golf aan whiplashpatiënten. Ze hebben ons uiteindelijk nooit aansprakelijk kunnen stellen, maar je moet er wel rekening mee houden. We hebben alles goed afgedekt met verzekeringen en we hanteren hele hoge veiligheidsnormen."

"Toch is er een keer een ongeluk gebeurd. Een instructeur die naar beneden viel. Machogedrag, zich niet aan de procedures gehouden, door een touw niet vast te maken en even stoer te doen. Hij had blessures aan armen en benen, ging het ziekenhuis in en hield er ook nog een beetje blijvend letsel aan over. Die jongen zelf schaamde zich kapot want hij wist dat hij zelf in de fout was gegaan, maar ik werd aansprakelijk gesteld als werkgever. Dat heb ik aangevochten, ook al was ik ervoor verzekerd. We hebben goede opleidingen, goede procedures en ik weet niet wat ik als werkgever meer moet doen aan de veiligheid als die jongen zich niet aan de procedures houdt. Uiteindelijk ben ik in het gelijk gesteld. Daarmee hebben we ook aangetoond dat we de veiligheidsnormen goed hanteren, dat het goed geregeld is…”

De bundel Ondernemen in de sport; verhalen van pioniers en vernieuwers is samengesteld en geredigeerd door Jan Janssens, Jan Luitzen en Rem Pronk. Zij zijn respectievelijk als lector en docenten verbonden aan de opleiding Sport, Management en Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam. Het boek is in eigen beheer uitgegeven, bij Janssens’ onderneming Chionis in ’s-Hertogenbosch. Het boek telt 240 pagina’s, is geheel in full colour vormgegeven, genaaid, hardcover en voorzien van een leeslintje. De winkelprijs van het boek bedraagt € 34,95. ISBN 978-90-819028-0-9.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst