Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Online Blessure Adviseur vergroot kennis over voetbalklachten 19 december 2013

door: Thomas van Zijl | 19 december 2013

Verzwikte enkels, verdraaide knieën, verrekte hamstrings; amateurvoetballers kampen vaak met blessures. De kans dat zij tijdens wedstrijden of trainingen fysiek letsel oplopen is aanzienlijk groter dan bij de profs. Deels is dat toe te schrijven aan beperkte medische begeleiding. Door de onlangs officieel gelanceerde online Blessure Adviseur te raadplegen weten nu ook amateurvoetballers sneller waar ze aan toe zijn.

Op de site van de Blessure Adviseur kunnen bezoekers door te klikken op een ‘virtueel lichaam’ eenvoudig achterhalen wat hun klachten mogelijk te betekenen hebben en aan de hand van welke oefeningen ze er snel van afraken. KNVB-arts Edwin Goedhart hoopt dat het online hulpmiddel voorkomt dat amateur-voetballers onnodig snel naar de huisarts of EHBO gaan.

“Veel spelers die na een training of wedstrijd met klachten kampen, zoeken naar medische assistentie. Vaak komt dat voort uit onwetendheid. Ze weten niet precies wat ze mankeren en nemen het zekere voor het onzekere. Soms is dat noodzakelijk, maar in verreweg de meeste gevallen gaat het om blessures die ze – zeker met de Blessure Adviseur – zelf kunnen constateren en behandelen. Denk aan kneuzingen en verrekkingen.” Met het initiatief van Sportgeneeskunde Nederland, het Sportmedisch Centrum KNVB, VeiligheidNL en Zilveren Kruis Achmea komen voetballers naar verwachting sneller op het goede spoor.

Profs en amateurs hebben te maken met blessures van dezelfde aard, maar amateurs hebben er in verhouding wel veel vaker last van. Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat de kans op blessureleed bij voetballers op lager niveau 35% hoger ligt. Goedhart is daar niet verbaasd over. “De KNVB organiseert wekelijks meer dan 32.000 wedstrijden voor de ruim 1,2 miljoen leden. Niet iedereen is even fit en ambitieus. Echt structurele begeleiding ontbreekt vaak. Een goede voorbereiding waaronder een warming-up kan al een wereld van verschil betekenen, maar daar is in het amateurvoetbal niet altijd voldoende aandacht voor.”

Bij veel amateurvoetballers ontbreekt de kennis om vast te stellen waar hun klachten vandaan komen en wat ze eraan kunnen doen. Het gevolg is dat EHBO-posten in het weekend een leger aan strompelende spelers op zich af zien komen en ook huisartsen het druk hebben met op het veld ontstaan blessureleed.

Goedhart: “Iedereen heeft recht op goede zorg, maar hier gaat het te vaak om overbodig en onnodig bezoek aan een medisch adviseur. Dat betekent dat de kosten hoger oplopen dan strikt gezien noodzakelijk. De Blessure Adviseur kan mensen tot het inzicht brengen dat ze zelf een hoop kunnen doen. Het gaat erom de kennisachterstand te verkleinen. Mochten voetballers uiteindelijk twijfelen en last blijven houden, dan is het advies eensluidend: ga naar een arts of fysiotherapeut. Laat duidelijk zijn dat de Blessure Adviseur daar geen vervanger van is, maar een aanvulling.”

Goedhart hoopt dat veel voetballers op korte termijn de weg naar de nieuwe online tool weten te vinden. Dat neemt niet weg dat hij zich realiseert dat er waarschijnlijk tijd voor nodig is om mensen te laten wennen aan het idee dat er meer is dan de fysiotherapeut en de arts. Het gaat hier om een gedragsverandering, die komt niet zomaar tot stand. Via de KNVB, verenigingen en sportartsen zullen we spelers wijzen op het bestaan van de Blessure Adviseur en de toegevoegde waarde moeten bewijzen.”

Komend jaar zal blijken of de site werkt; dat wil zeggen voldoende bezoekers trekt en adequaat advies geeft. Goedhart wil zich niet laten vastpinnen op exacte aantallen, maar geeft aan dat er veel gedaan is om de Blessure Adviseur toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. “Het wemelt er niet van de medische termen. Er zullen misschien wel artsen zijn die her en der een nuance missen, maar dat is van minder belang dan dat bezoekers weten waar ze aan toe zijn.”

Goedhart heeft er al met al vertrouwen in dat de Blessure Adviseur zal uitgroeien tot een waardevol instrument voor amateurvoetballers. “Als dat zo blijkt te zijn, zou het kunnen dat andere sporten dit concept overnemen. Natuurlijk zijn er sport-specifieke klachten, maar die zouden in dat geval vanzelf toegevoegd kunnen worden.”

Voor meer informatie: Blessure Adviseur

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst