Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Kenniscentrum onderzoekt exploitatiemogelijkheden zwembaden 19 december 2013

door: Thomas van Zijl | 19 december 2013

Veel sportverenigingen en goede doelen drijven op het werk van vrijwilligers. De VriendenLoterij vindt dat er meer aandacht mag komen voor hun persoonlijke en vaak bijzondere verhalen. Om de scheidsrechter die sinds mensheugenis belangeloos wedstrijden fluit te bedanken, of de vrouw die niet weg te denken is in de feestcommissie in het zonnetje te zetten, is er sinds kort het VriendenFonds.

Het initiatief van de VriendenLoterij is sinds 1 oktober up and running. Gezondheids- en welzijnsorganisaties die gesteund worden door de VriendenLoterij kunnen een langgekoesterde wens van een bijzondere vrijwilliger of plaatsgenoot in vervulling laten gaan. Het VriendenFonds is bedoeld voor kleine, concrete en materiële wensen die bijdragen aan het welzijn van deze mensen. Iedere maand staat een andere provincie centraal. Het startschot klonk in Utrecht; een provincie die zich vanwege het aantal actieve clubs en goede doelen uitstekend leende voor de primeur.

“Niet te veel, niet te weinig. Een mooi gemiddelde om ons een reëel beeld te geven van hoe het idee er in de praktijk uit zou zien”, zegt Sabine Woesthoff van de Afdeling Goede Doelen van de VriendenLoterij. “We gaan uiteindelijk het hele land door en kunnen nu al voorzien dat het in met name Noord-Holland en Noord-Brabant een flink stuk drukker zal worden. Daar zijn nu eenmaal meer organisaties die een aanvraag kunnen doen.”

Alle 13 aanvragen gehonoreerd
In Utrecht schreef het VriendenFonds 200 aan de VriendenLoterij gelieerde verenigingen en goede doelen aan. Alle dertien aanvragen die voldeden aan de voorwaarden werden in deze provincie gehonoreerd. Woesthoff: “Essentieel is dat we voor deze mensen het verschil kunnen maken door hun wens in vervulling te laten gaan. Soms hebben ze na een moeilijke periode een steuntje in de rug nodig. Die persoonlijke omstandigheden hoeven niet per se aan hun verenigingsleven gerelateerd te zijn. Het is juist in die situatie wel mooi om te zien dat een club zich bekommert om haar leden.” De wensen die bij het VriendenFonds binnen komen, torsen geen enorm prijskaartje met zich mee en dat is ook niet de bedoeling. Het kost tussen de honderd en maximaal tweeduizend euro om een wens in vervulling te laten gaan.

Dat maximumbedrag is vaak niet eens tot de laatste cent nodig om extra waardering voor een onmisbare kracht in de vereniging te laten blijken. Korfbalvereniging SKF uit Veenendaal diende bij het VriendenFonds bijvoorbeeld een aanvraag in voor een geautomatiseerde deurdranger. Dat was een wens van trainer Sarie van de Hoef, die al jaren pleitte voor betere toegang voor mensen in een rolstoel. Woesthoff: “Dit is een prachtig voorbeeld dat illustreert dat het vervullen van een diep gekoesterde wens geen kapitalen hoeft te kosten. Uiteindelijk gaat het om de impact van het door de club gemaakte gebaar.” Zo werd Ciska Bakker door korfbalvereniging Celeritas uit Bunnik getrakteerd op de komst van een thuiskok. Zij zet zich al jaren in voor de club, net als haar chronisch zieke man en heeft daarom vaak geen tijd om uitgebreid te koken. Bij het bestuur leefde het besef dat een extra steuntje in de rug voor hen daarom wel op z’n plaats was. De aanvraag bij het VriendenFonds voor een geheel verzorgd diner aan huis was succesvol.

Uniek aan de VriendenLoterij is dat deelnemers zelf kunnen kiezen welk goed doel, club of vereniging zij steunen met de helft van hun maandelijkse inleg. Dit heet geoormerkt meespelen. Wie geen keuze maakt, steunt automatisch de vaste goede doelen en het VriendenFonds van de VriendenLoterij. Als het aan Woesthoff ligt blijft het VriendenFonds voorlopig bestaan. Na de succesvolle pilot in Utrecht, de provincie Friesland in november en Limburg in december volgt de evaluatie, maar nu al staat vast dat het VriendenFonds sowieso het hele volgend jaar wensen in vervulling laat gaan. Wij zullen met het fonds het verschil maken door vooral warmte uit te stralen en clubs in de gelegenheid te stellen hun leden en vrijwilligers een extra steuntje in de rug te geven.”

Meer voorbeelden van door het Vriendenfonds vervulde wensen

Club: handbalvereniging Celeritas
In het zonnetje: Ciska Bakker, wedstrijdsecretaris
Prijs: cheque voor diner aan huis
Achtergrond: door Ciska's vrijwilligerswerk voor Celeritas kookt haar chronisch zieke man vaak voor haar

Club: Rugby Club 't Gooi
In het zonnetje: Hans van den Bovenkamp, vrijwilliger 'klussenclub'
Prijs: cheque voor nieuw gereedschap
Achtergrond: de 'klussenclub' voorziet het terrein en het clubhuis van de rugbyclub van het nodige onderhoud

Club: voetbalvereniging DOVO
In het zonnetje: Cees Tabak, accommodatiemanager
Prijs: cheque voor nieuwe kleding, schoeisel en materialen voor vrijwilligers
Achtergrond: ± 15 vrijwilligers zorgen gezamenlijk met hart en ziel voor velden, kantine en kleedkamers

Voor meer informatie: www.vriendenloterij.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst