Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Maaspoort wil grotere sportevenementen en congressen 19 december 2013

door: Lennart Bloemhof | 19 december 2013

De Bossche multifunctionele sport- en evenementenaccommodatie Maaspoort Sports & Events is aantrekkelijker geworden voor de organisatie van grotere sportevenementen en (sport)congressen nu de hal naastgelegen vergader- en kantoorruimte erbij kan verhuren. Volgens Maaspoort-manager Remco van der Pot is het logisch dat Den Bosch bij dergelijke grotere evenementen nadrukkelijker op de radar komt. “Mensen voelen hier de topsportsfeer.”

Formeel staat de Maaspoort onder gezag van de gemeente ’s-Hertogenbosch, maar Van der Pot benadrukt dat de accommodatie verder zelfstandig opereert en een eigen uitstraling heeft. Met het uitbreiden van de hal door het adopteren van de extra ruimtes denkt Van der Pot de Maaspoort beter te positioneren in de sportevenementen- en congressenmarkt. Graag denkt hij terug aan het voorjaar van 2012, toen Nederland tijdens de Davis Cup in de Maaspoort Finland vakkundig van de baan sloeg.

Een woordvoerder van de KNLTB zegt dat zijn bond dezelfde fijne herinneringen als Van der Pot koestert aan die Davis Cup-duels: “Het was een prettige locatie en logistiek gezien goed bereikbaar voor publiek, spelers en pers”, zegt hij over de Maaspoort. “Daarnaast bevat het complex veel verschillende mogelijkheden op het gebied van ruimtes, zoals het uitgebreide kleedkamergebied en de mogelijkheid om een VIP-ontvangst, persruimte of een publiekshal in te richten. Ook is er de mogelijkheid om gratis te parkeren. Dat alles maakt de hal voor ons aantrekkelijk.” Enige verbeterpunt dat de KNLTB bijna twee jaar geleden tegenkwam tijdens de drie Davis Cup-dagen waren de internetvoorzieningen in de hal.

Uniek
Volgens Remco van der Pot zijn de internetvoorzieningen inmiddels in orde en hij beschouwt ‘zijn’ Maaspoort als unieke evenementenlocatie in Nederland. Hij zet voornamelijk in op het aantrekken van meer congressen en evenementen op het gebied van onder meer sport, bewegen, gezondheid en vitaliteit. Zijn argumentatie? “Wij zijn een topsportaccommodatie en in de Maaspoort zijn veel sportorganisaties gehuisvest. Daardoor kunnen we voor die evenementen goed schakelen tussen sportbond, bedrijfsleven, gemeente en bedrijfsleven. De expertise is letterlijk al bij ons in huis.”

Als voorbeeld van dergelijke organisaties noemt hij Flik-Flak (de in de hal gevestigde turnvereniging van Jeffrey Wammes en Yuri van Gelder), basketbalvereniging SPM Shoeters (voorheen EiffelTowers Den Bosch), een schermvereniging, tennisclub en een bowlingcentrum. Van der Pot: “Deze organisaties kunnen wij verbinden aan evenementen, seminars en congressen en met de extra ruimte kunnen we straks 500 tot 600 mensen meer huisvesten.”

Niet definitief
Corniel Groenen is hoofd Sport & Recreatie bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Groenen legt uit dat de ruimtes door de vorige eigenaar van de Bossche basketbalploeg - met als hoofdsponsor de zakelijke dienstverlener Eiffel - tegen de accommodatie was aangebouwd nadat de EiffelTowers in 2005 verhuisden van Nijmegen naar Den Bosch.

Het betreft kantoorruimte, een businessclub, vergaderruimten en een spelershome. Deze ruimten werden door Eiffeltowers zelf beheerd en geëxploiteerd, maar in 2013 stopte de Eiffeltowers als basketbalorganisatie en werd schoenenbedrijf SPM hoofdsponsor van de basketbalclub. SPM had geen interesse zelf het beheer en de exploitatie van de kantoren, vergaderruimten, businessclub en spelershome op zich te nemen. Groenen: “En daarom onderzoeken we of wij, als gemeente, misschien als hoofdhuurder van dat onroerend goed kunnen optreden. De contracten moet nog worden ondertekend, het is dus nog niet definitief.”

Faciliteren
Wel zegt Groenen dat de eventuele uitbreiding van de Maaspoort met extra ruimte voor evenementen of congressen past bij de ambitie van Den Bosch om meer grote evenementen naar de Brabantse stad te halen. “De Maaspoort faciliteert zowel de breedte- als topsport in Den Bosch, dat is de hoofdtaak van de hal”, zegt hij.

“Maar ze kunnen dat alleen goed doen als er af en toe ook niet-sport evenementen worden gehouden die geld opleveren, in plaats van geld kosten. Het is daarom in het belang van de sport om de exploitatie betaalbaar te houden via het binnenhalen van grotere evenementen. Daarnaast is de hal uiterst geschikt voor allerlei congressen en evenementen, zoals dit jaar te zien was tijdens het Nationaal Congres Active Ageing waarbij met wat kleine aanpassingen van onder meer de belichting een voor het publiek aantrekkelijke theatersfeer werd gecreëerd.”

DELA Trophy
Eerstvolgende grote sportevenement in de Maaspoort is de DELA Trophy - tussen Kerst en Oud & Nieuw - waarbij het Nederlands mannenvolleybalteam tweemaal speelt tegen Frankrijk en het damesteam twee keer aantreedt tegen België. Tanja Peree van de Nederlandse Volleybalbond bezocht de Maaspoort al tijdens een basketbalwedstrijd en was enthousiast over de hal. “Je zit echt dicht op het veld, dat zorgt voor een intense sportbeleving. Ook vanuit de businesslounge kun je snel naar het veld of de tribune als je dat wilt. Je zit niet achter een glazen ruitje.”
 
Ze beschrijft de hal als knus. “Maar wel met alle faciliteiten. Daarnaast loopt de samenwerking met het management van de Maaspoort goed. Het is prettig voor een sportbond als er goed contact is met de locatie en er ook met de gemeente snel geschakeld kan worden, onder meer over de activeringsmogelijkheden van het toernooi in de stad. Je merkt aan alles dat de stad trots is op een dergelijk groot evenement.”

Voor meer informatie: maaspoort.s-hertogenbosch.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst