Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Gesponsorde deuren steeds meer in trek bij sportverenigingen 19 december 2013

door: Lennart Bloemhof | 19 december 2013

Deuren in sportcomplexen van amateurvoetbalclubs zijn eigenlijk net zo geschikt voor sponsoruitingen als de traditionele sponsorborden langs de lijn. Met die gedachte richtten vier ondernemers ruim een jaar geleden SponsorDeur op. Inmiddels heeft SponsorDeur ruim twintig clubs van deuren voorzien met sponsorboodschappen. Medeoprichter Edwin Ebbink zegt dat het bedrijf nu haar eerste stappen in de tennis- en hockeywereld zet en ook niet alleen nog maar deuren beplakt.


Ebbink heeft een verrassend antwoord paraat wanneer hij wordt gevraagd naar de eerste klant van het bedrijf. “Dat was een niet-betalende klant”, zegt hij. Na het overlijden van scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen in december 2012 benaderde amateurclub SV Spaarnwoude SponsorDeur met het verzoek om de kantinedeur aan beide kanten met het clubshirt en de leus ‘Zonder Respect Geen Voetbal’ te beplakken. “ Dat vonden wij een mooi initiatief en daarom hebben we daar geen vergoeding voor gevraagd”, legt Ebbink uit.

Wel leverde de gratis Spaarnwoude-deur de nodige aandacht op, waarna clubs de weg naar SponsorDeur vonden. “Een deur met sponsornaam valt meer op dan één van de vele borden langs het veld. Dat ervaren ook de clubs en daarom kloppen ze vaak al snel na het plaatsen van hun eerste deur weer bij ons aan voor meerdere deuren. Er zijn verenigingen die nu aan hun vijfde deur toe zijn”, aldus Ebbink.

Sponsoring in clubstijl
Deuren van de kleedkamer, de bestuurskamer, het ballenhok en zelfs het toilet worden door het bedrijf beplakt. Voor de te beplakken deur gebruikt SponsorDeur een foto van het thuisshirt en verwerkt daarin het logo van de sponsor, waarna deze foto op de computer wordt bewerkt en/of aangepast en vervolgens terechtkomt op de deur.

Ebbink: “Maar het is niet overal een succesverhaal. Zo hebben we bij vv Buitenveldert ook een Respect-deur geplaatst, maar daar bleef het bij die ene deur”. Ebbink zegt dat bij de clubs die wel voor meerdere deuren kiezen niet alleen de sponsoren, maar ook de verenigingen zelf blij zijn met de deuren. “Op elke deur komt hun clubshirt en -kleur(en) terug. Dat zorgt voor consistentie en zichtbaarheid: het is geen kakofonie van kleuren in het clubgebouw. Het is sponsoring, in de stijl van de club.”

Andere sporten
SponsorDeur beplakt inmiddels ook deuren bij hockey- en tennisclubs. In november werd de eerste deur bij hockeyclub HV Abcoude geplaatst. Maar met name de deuren bij tennisverenigingen daagden de ondernemers uit hun bedrijfsconcept opnieuw uit te vinden. “In tennis kennen ze namelijk geen clubtenues. We hebben daarom gekozen voor een deur met een grote tennisbal. In die bal staat de sponsoruiting, met een gravelbaan op de achtergrond”, aldus Ebbink.

Hij ziet verschillen tijdens het werken op sportcomplexen van verenigingen uit verschillende sporten. Met name tussen voetbal en de rest. “Een voetbalclub heeft bijvoorbeeld vaak veel meer kleedkamers en daardoor veel meer deuren die interessant zijn om te beplakken. Bij hockey komen mensen vaak al in sportkleding op de club. Daardoor worden de kleedkamers minder vaak gebruikt en is het minder interessant om daar een deur van sponsoring te voorzien.”

Geleidelijke uitbreiding
Ebbink en zijn collega’s zijn benaderd door korfbal-, rugby- en roeiverenigingen en het bedrijf werkt momenteel aan het ontwikkelen van specifieke deurreclame voor die sporten.

Wat de plannen voor SponsorDeur zijn in de toekomst? Ebbink zegt nuchter in het proces te staan en het team heeft geen uitgesproken ambitie. “Iedereen van ons team doet SponsorDeur naast zijn eigen werk en we hebben allemaal onze eigen achtergrond. Ik ben eigenaar van een grafisch bureau, een ander is IT’er en we hebben nog een internetondernemer aan boord. Dat is een voordeel bij de ontwikkeling van het bedrijf. Iedereen kijkt op een eigen manier tegen de zaken aan.”

Hij legt uit dat het bedrijf niet meer alleen focust op het beplakken van deuren. Zo beplakte het bedrijf recent ook twee grote panelen bij de toiletten van een voetbalvereniging. Ook biedt SponsorDeur de mogelijkheid om ramen te beplakken met sponsoruitingen, met hetzelfde materiaal als waarmee lijnbussen van reclame zijn voorzien. “Je kunt door die ramen gewoon van binnen naar buiten kijken, alleen niet van buiten naar binnen. We kijken nu of clubs dat interessant vinden.”

Ebbink heeft er alle vertrouwen dat het project door blijft lopen en ontwikkelen. “De reacties zijn positief en onze manier van sponsoring kost de sportclub niets. Wel krijgt de sponsor een groot oppervlak waarop het haar boodschap kan plaatsen. We blijven verenigingen benaderen.”

Voor meer informatie: www.sponsordeur.nl of kijk op Facebook
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst