Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Door Swimgames méér in het water en minder in het bubbelbad 12 december 2013

door: Thomas van Zijl | 12 december 2013

Een bezoek aan het zwembad kan gezond zijn, maar toch is er geen enkele garantie dat iedereen er voldoende beweegt door bijvoorbeeld baantjes te trekken. Om vooral jongeren met overgewicht tot meer activiteit aan te zetten ontwikkelt een team van onderzoekers speciale Swimgames voor in het zwembad.

Menno Deen is al sinds drie jaar betrokken bij het project, dat valt onder de vlag van PlayFit. Binnen dat samenwerkingsverband bundelen verschillende sport- en onderwijsinstellingen hun krachten om juist via gaming jongeren meer te laten sporten.   Menno Deen is vanuit Fontys Hogescholen al drie jaar betrokken bij Swimgames. Hij houdt zich vooral bezig met de vraag hoe zwemmen populairder kan worden bij een jongere doelgroep.

Minder bezoekers
“Concrete cijfers heb ik niet, maar veel zwembaden kampen met teruglopende bezoekersaantallen. De baden waar wij onze games testen - De Tongelreep en het Ottenbad in Eindhoven - vormen daarop geen uitzondering. In dat geval is een extra glijbaan misschien een optie, maar ze kunnen er ook voor kiezen nieuwe wegen in te slaan. Onze interactieve games kunnen bijdragen aan nieuw en langer plezier.”

Deen is er zeker van dat veel zwembadbezoekers enthousiast zullen zijn over de Swimgames als ze er eenmaal kennis mee hebben gemaakt. Daarin zit de grote uitdaging. Mensen zullen moeten gaan afwijken van hun gebruikelijke patronen. “Het is essentieel ze te verleiden tot een eerste spelsessie. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen daar open voor staan, moet het spel niet te moeilijk zijn. Bovendien moeten ze er ook makkelijk in- en uit kunnen stappen. Het moet kortom niet al te verplichtend zijn.”

Chip
Deelnemers aan Swimgames hebben een bandje met een chip om. Dat hoeft geen apart iets te zijn. Het is in het ideale geval hetzelfde bandje waar ze hun locker mee sluiten, of waarmee ze hun drankjes aan de bar betalen.   

In bijna alle Swimgames speelt een groot televisiescherm een centrale rol. Daarop zien de jongeren in het zwembad zichzelf terug. Ieder spel kent een eigen opdracht, zo is er een game waarin de deelnemende zwemmers via het scherm een kleur aannemen. Het idee is dan door naar elkaar toe of van elkaar af te bewegen zoveel mogelijk mensen rood, blauw of groen te maken. Deen:

“Zo koppelen we twee uitganspunten aan elkaar. Deze game leidt enerzijds tot beweging en anderzijds tot sociale interactie.” In een ander populair onderdeel draait het om het aloude ‘bommetje’. Zwemmers drukken op een knop om hun landing op te nemen en – eenmaal uit het water – het resultaat van hun sprong te kunnen zien. Zo zijn er talloze voorbeelden die mensen aanzetten tot bewegen. “Het hoeft allemaal niet ingewikkeld en hoogdravend te zijn. Het gaat erom dat mensen een actievere houding aannemen en liefst telkens nieuwe dingen ontdekken. Dan blijven ze vanzelf langer en komen ze vaker terug.”

Prototype
De door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven en Fontys Hogeschool ontwikkelde games zijn op dit moment in het stadium van prototype. Tijdens drie cursussen zijn ze getest op een groep jongeren, die letten op onder meer gebruikersgemak, design en uiteraard de inhoud van het spel. “Ze waren enthousiast, zien de games echt als iets nieuws. We hebben nuttige feedback gehad die we graag willen verwerken in de uiteindelijke versie. Daar is tijd en geld voor nodig. Daarom zoeken we naar investerings- en subsidieregelingen om de spellen verder te kunnen verbeteren.”

Deen verwacht dat de games veel Nederlandse zwembaden kunnen veroveren als dat proces eenmaal achter de rug is. Tot dat moment zal het grote publiek moeten wachten op een eerste kennismaking of naar Zwolle moeten afreizen. Want daar zag zwembad Bubbels Bewegen zoveel potentie in Barcode Bears WaterDraw dat bezoekers daar nu al kunnen ervaren wat de toegevoegde waarde is van een interactieve game in het water.   

Voor meer informatie: www.swimgames.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst