Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Zwembond haalt met Joop Alberda 'mensenmens' in huis 21 november 2013

door: Leo Aquina | 21 november 2013

‘Ik heb een hekel aan kopiëren en doe niets twee keer hetzelfde. Dat zit niet in mijn genen’, zei Joop Alberda in 2011 in een interview met Sport Knowhow XL. Alberda leidde het Nederlands volleybalteam in 1996 naar Olympisch goud, was technisch directeur van NOC*NSF en werkte sindsdien in diverse takken van sport. Afgelopen week bestempelde Jacques Brinkman hem geschikt als technisch directeur van de hockeybond, maar dat zit er voorlopig waarschijnlijk niet in. Want Alberda gaat in januari zeer waarschijnlijk aan de slag bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Algemeen directeur Jan Kossen van de KNZB verwacht dat de handtekeningen volgende week worden gezet. Wat maakt Alberda de ideale man om in zoveel verschillende sporten een bijdrage te kunnen leveren?

“Hij is transparant, open en direct”, zegt Monica Visser. Zij heeft als directeur van de roeibond drie maanden intensief met Alberda samengewerkt. Bij de roeibond zorgde Alberda voor een revolutie na de teleurstellende verlopen Olympische Spelen van Londen in 2012. “Zijn kracht is dat hij in heel korte tijd een scherpe analyse van de situatie kan maken en door zijn open manier van communiceren krijgt hij snel dingen voor elkaar. Daarbij is het een prettig mens om mee te werken en dat is ook belangrijk. Joop Alberda is een mensenmens.”

Makkelijk was het proces bij de roeibond niet, want er moesten ook mensen weg. “Hij heeft het kaf van het koren gescheiden en desondanks slaagde hij erin zijn persoonlijke relatie met alle mensen goed te houden. Hij neemt iedereen mee in zijn verhaal en de consequenties daarvan. Als er mensen afvallen is hij daar ook heel eerlijk in.”

Soft on the person, hard on the matter
Jan-Willem Landré - algemeen directeur van de Atletiekunie - wil niet te diep ingaan op het onderwerp, omdat Alberda op dit moment nog als technisch directeur aan de Atletiekunie verbonden is. “Het is handiger om het te evalueren als de klus klaar is”, aldus Landré. De Atletiekunie is momenteel druk met de opvolging van Alberda, maar ook daar kan Landré nog niets over zeggen. Aan de NOS liet Landré zich enkele weken geleden wel kort uit over de kwaliteiten van Alberda. In tegenstelling tot de roeibond ontketende hij bij de Atletiekunie geen revolutie: ‘We zochten iemand om de puntjes op de i te zetten.’ Net als Visser benadrukt Landré Alberda’s directe manier van communiceren en zijn vermogen om met mensen om te gaan: ‘Het is echt een combinatie van soft on the person, hard on the matter. Snel doordringen tot de kern en er geen doekjes om winden, maar wel altijd met respect voor de personen waar het om gaat.’
 
Geen haast
Wat de exacte rol van Alberda wordt bij de zwembond en hoe Alberda deze gaat invullen, is nog niet bekend. De betrokken partijen willen daar pas iets over kwijt als de kogel definitief door de kerk is. Jan Kossen: “Joop Alberda is nog werkzaam bij de Atletiekunie en wij hebben een uitstekende technisch directeur die pas begin januari weggaat. We werken met hem nog aan de details, maar het heeft voor ons op dit moment geen grote haast.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst