Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Lesprogramma leerlingen basisschool geeft motoriek een boost 7 november 2013

door: Thomas van Zijl | 7 november 2013

Athletics Movements, zo heet het programma waarmee de Atletiekunie een bijdrage wil leveren aan een betere motoriek van basisschoolleerlingen. In samenwerking met sportmarketingbureau 2Basics werd een pakket opgesteld dat bestaat uit achttien lessen voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Een betere motoriek is het hoofddoel, maar als de kinderen atletiek ook nog leuk gaan vinden is dat mooi meegenomen.

Athletics Movements bestaat uit achttien lessen, waarvan er zes vallen in de reguliere gymles, zes buiten schooltijd en zes op een atletiekvereniging. Jan Willem Landré, directeur van de Atletiekunie: “Op deze manier komen school en atletiek heel dicht bij elkaar. De winst voor leerlingen schuilt vooral in een betere motoriek. Atletiek draait in bijna alle gevallen om lopen, springen en gooien. Dat zijn basisvaardigheden die - zeker nu mensen steeds minder bewegen - soms onvoldoende ontwikkeld zijn.”

Populair
Uiteraard hoopt de directeur van de Atletiekunie dat de sport daarmee aan populariteit wint. Dat zou de trend alleen maar versterken, want ook zonder dit programma zat atletiek onder de jeugd al in de lift. Volgens Landré zijn daar meerdere verklaringen voor. “De belangrijkste is dat we gezondheid met z’n allen belangrijker zijn gaan vinden, dat besef komt langzaam maar zeker steeds meer aan de oppervlakte. Atletiek is dan een goede optie, want het is laagdrempelig. Kinderen hebben geen dure uitrusting nodig, ze kunnen zo beginnen.” Om het jongere publiek aan zich te binden is recent ook de competitie enigszins aangepast waardoor de wedstrijddagen minder lang zijn.

Aan het programma Athletics Movements is lang gewerkt, voordat het eind vorige maand officieel van start ging. Het was al in ontwikkeling toen Jan Willem Landré in april aantrad als nieuwe directeur van de Atletiekunie. “We hebben intensief met elkaar gesproken over de juiste samenwerkingsvorm. Die hebben we nu gevonden. Het is heel duidelijk dat beide partijen iets aan elkaar hebben en dat versterkt dit programma.”

Netwerk
Sportmarketingbureau 2Basics - het bureau van ex-judoka’s Ziggy Tabacznik en Ruben Houkes - richt zicht al enkele jaren op breedtesportmarketing en speciale lespakketten voor scholen. Hun netwerk zorgt ervoor dat Athletics Movements op veel plekken goed onder de aandacht wordt gebracht. De Atletiekunie was verantwoordelijk voor de technische inhoud van het pakket en vormt de schakel tussen scholen en lokale atletiekverenigingen, die een cruciale rol vervullen.

Dat Athletics Momevents juist nu gelanceerd wordt en officieel van start gaat in Amstelveen is geen toeval. De Atletiekunie en 2Basics hebben de blik namelijk al naar voren gericht, op het EK 2016 in Amsterdam. Landré: "In de aanloop naar dat toernooi hebben de provincie Noord-Holland en een aantal gemeenten meer geld om de sport te promoten. Dit initiatief past daar uitstekend bij, want het bereikt een breed en nieuw publiek.”

Eigen bijdrage
Dat betekent overigens niet dat het programma geheel gefinancierd wordt vanuit de overheid. Geïnteresseerde scholen betalen er in eerste instantie zelf voor, maar als het aan Landré ligt wordt er daar waar mogelijk een samenwerking aangegaan met gemeenten en provincies of een private partij die hier nut en noodzaak van inziet. “2Basics en de Atletiekunie zullen hun netwerk gebruiken om met interessante partners in gesprek te gaan. Natuurlijk betekent het een investering, maar het belang van goed en voldoende bewegen is helder.”

Dat blijkt ook uit de reactie van scholen. Landré hoopt dat er tussen nu en 2016 zo’n 350 hebben kennisgemaakt met Athletics Movements. In het ideale geval is daarmee ook een blijvende structuur gelegd tussen scholen en de regionale verenigingen. “Ik denk dat dit het begin kan zijn van een duurzame ontwikkeling. De samenwerking is degelijk en simpel tegelijk. Wij leiden trainers, die een op maat gesneden programma kunnen uitvoeren op een school. Dat leidt tot een goede motoriek en enthousiasme voor de sport. In die volgorde.”
 
Voor meer informatie: www.athleticsmovements.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst