Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Leerlingen beroepsonderwijs versterken Groningse sportclubs 17 oktober 2013

door: Thomas van Zijl | 17 oktober 2013

Een brochure die gemaakt moet worden, onderhoudswerk aan de kantine of het vervaardigen van een nieuwe ballenkar; het zijn klussen die in de provincie Groningen prima gedaan kunnen worden door leerlingen van onderwijsinstelling Noorderpoort. Huis voor de Sport Groningen is een samenwerking met het ROC aangegaan waar zowel leerlingen als verenigingen beter van kunnen worden.


Het kwam al vaker voor dat leerlingen de handen uit de mouwen staken voor sportclubs uit de regio. Huis van de Sport formaliseerde dat vorig schooljaar door een pilot op te zetten en gaf daar vanaf afgelopen september een definitief vervolg aan. De samenwerking tussen Noorderpoort en de clubs loopt via verschillende onderwijsleerbedrijven waar clubs hun vraag voor (technische) werkzaamheden kunnen stellen.

Uitkomst

“Als er bij de sportvereniging geen vrijwilliger beschikbaar is, kan een student wellicht uitkomst bieden", zegt sportconsulent Bas van de Kant van Huis voor de Sport Groningen. “Zo kan Noorderpoort invulling geven aan zijn ambitie iets te willen betekenen voor de breedtesport en wordt de positie van verenigingen versterkt.” Van de Kant heeft tot nu toe alleen maar positieve reacties van leerlingen gekregen. “Ze moeten toch hun stages lopen en opdrachten doen. Met dat gegeven in het achterhoofd is het wel zo aardig dan mee te werken aan betekenisvolle projecten.”

Het aantal diensten dat de leerlingen uitvoeren kan in de toekomst worden uitgebreid. Op dit moment ligt de focus op technische ondersteuning, marketing en administratie. Dat betekent dat de verenigingswerkzaamheden die voor leerlingen in het verschiet liggen divers zijn. Het maken van een sponsorplan is iets anders dan het verven van kozijnen. Het onderwijsleerbedrijf zal in samenspraak met Huis voor de Sport Groningen de leerlingen selecteren die gezien hun opleiding het eerst in aanmerking komen voor de gevraagde opdracht.

Van de Kant: “Hoeveel klussen we aankunnen is dan ook zeer afhankelijk van de vraag en hangt nauw samen met de beschikbaarheid van voldoende leerlingen. Er zullen momenten zijn dat er wel veel leerlingen beschikbaar zijn voor het maken van brochures, maar bijvoorbeeld weer minder voorhanden zijn die zich richten op het maken van een nieuw sponsorplan.”

Materiaalkosten

Clubs uit de provincie Groningen zien de leerlingen graag komen. Ten eerste omdat ze een mogelijk tekort aan vrijwilligers kunnen opvangen, maar ook omdat de kosten op z’n zachtst gezegd overzichtelijk zijn. Huis voor de Sport brengt slechts eventueel materiaal in rekening, de inzet van de leerlingen is gratis. De uren die er aan organisatie en coördinatie in zitten, hoeven dus niet te worden opgehoest door de clubs zelf. De samenwerking wordt voorlopig gefinancierd vanuit een speciale projectsubsidie. Bij bewezen succes verandert dat op termijn. “In dat geval zal het inhuren van leerlingen verenigingen een bescheiden bedrag gaan kosten, omdat er nu eenmaal verschillende partijen bij betrokken zijn die tijd en moeite investeren om de samenwerking tot stand te brengen.”

Geen oneerlijke concurrentie
Verhoudingsgewijs zal het altijd goedkoper zijn een leerling een klus op te laten knappen dan in zee te gaan met een lokale ondernemer. Van de Kant erkent dat die situatie een serieus punt van aandacht is. “Dit initiatief is er om leerlingen en clubs sterker te maken, maar daar mag een andere groep absoluut niet de dupe van worden.”

Daarom heeft het Huis voor de Sport de clubs een keiharde voorwaarde gesteld. Leerlingen mogen alleen werk verrichten dat in ieder ander geval gedaan zou worden door vrijwilligers; waar dus geen ondernemer aan te pas zou komen. Het betekent dat de leerlingen bijvoorbeeld nooit verantwoordelijk zullen worden voor massaproductie. Een ballenkar maken, prima, maar honderd stuks, dat is geen optie. Daarvoor zullen verenigingen toch echt contact op moeten nemen met professionals en uiteraard hangt daar dan ook een ander prijskaartje zijn. Misschien dat er altijd een grijs gebied zal blijven, maar wij proberen daar zo helder mogelijk in te zijn.”

Voor meer informatie: klik hier
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst