Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Grote speler IT-industrie ontdekt nu ook de sportmarkt 20 juni 2013

door: Leo Aquina | 20 juni 2013

Sport kan niet meer zonder technologie, maar technologie kan ook niet langer zonder sport. Sportstatistici en technici die zich werpen op de ‘big data’ in de sport zijn niet langer computernerds op een zolderkamertje. Waar de sport heeft ontdekt hoe waardevol het fenomeen ‘big data’ kan zijn bij de analyse van de prestaties, beginnen grote IT-bedrijven de sportmarkt te ontdekken. SAP - een van origine Duits bedrijf - is met wereldwijd ongeveer 66.000 medewerkers een grote speler op de markt als het gaat om IT-platforms. “We bedienen diverse industrieën en daar is vrij recent ‘Sport & Entertainment’ bijgekomen”, vertelt Jan-Willem Koster, Business Development Manager bij SAP Nederland. Het bedrijf maakt onder meer analyseplatforms in de Formule 1, de NBA, de NFL het tennis en vele andere sporten. Het doel van de technologie is tweeledig: betere sportprestaties en grotere fan-beleving.

Hoewel SAP internationaal grote klanten heeft in de sportwereld, is het bedrijf in Nederland op sportgebied net begonnen. Zwemcoach Jacco Verhaeren en oud-schaatser Ben van der Burg zien grote mogelijkheden voor de producten. Hoewel zij er zelf niet mee hebben gewerkt, gaven zij wel al presentaties over de mogelijkheden van SAP-platforms in de sport.

Informatie in de pitbox
De Koster vertelt over een aantal internationale projecten van SAP for Sports and Entertainment, in de Formule 1 en in de NFL en in het tennis: “Voor het Formule 1-team van McLaren hebben we een fanbase experience ontwikkeld. Dat is een app waarmee mensen die in de pitbox worden uitgenodigd enorm veel informatie krijgen over het programma, maar ook over gegevens die sensoren op de auto doorgeven. Aan de hand daarvan kunnen ze weer vragen stellen aan het team of aan de coureurs. De real time informatie biedt het team natuurlijk ook de gelegenheid om tijdens de wedstrijd cruciale beslissingen beter te kunnen onderbouwen.”

Hawkeye
In het tennis werkt SAP samen met Hawkeye, de leverancier van het systeem dat bepaalt of een bal binnen of buiten de lijnen is. “Op het Sony Open tennistoernooi in Miami leveren we een platform met diverse informatie voor de fans. Dan moet je denken aan allerlei informatie over de wedstrijden. Waar slaan de spelers hun eerste en tweede service? Vallen spelers vaak terug op vertrouwde slagen als ze onder druk staan? Met die informatie creëer je fanbeleving, maar het is ook waardevolle informatie voor de coaches en de spelers zelf. Neem de huidige nummer 15 op de ATP World Tour, Milos Raonic. Met hem analyseren we zijn spel en tegenstanders, zodat hij beter beslagen ten ijs komt. De informatie is ook live beschikbaar voor journalisten en televisiecommentatoren, die daarmee ook meer te bieden hebben.”

Super Bowl
In een aantal Amerikaanse sporten gaat de ontwikkeling van de technologie heel hard. SAP werkt samen met San Francisco 49ers, vijfvoudig winnaar van de Super Bowl en afgelopen jaar de verliezend finalist. “De app geeft een compleet beeld van spelers. Spelers kunnen onderling direct met elkaar worden vergeleken op bijvoorbeeld een bepaalde positie. Daarmee kunnen clubs een goede analyse maken van welke spelers interessant kunnen zijn om aan te trekken. Dat is voor teams natuurlijk goud waard.”

Voetbal en wielrennen
Hoewel er in de sport natuurlijk altijd sprake is van concurrentie, merkt SAP niet dat clubs de technologie graag alleen voor zichzelf willen houden. “Nee, we werken voor de 49ers, maar we werken ook samen met de NFL zelf.” SAP werkt graag en veel samen met andere partijen. “Dat kunnen partijen zijn die data leveren, partijen die sportspecifieke analyses kunnen maken of partners op het gebied van mobiele techniek.”

SAP is ook bezig met een informatieplatform in het voetbal en werkt in Duitsland samen met Hoffenheim. In Nederland bestaat belangstelling voor de techniek, maar het bedrijf kan nog geen Eredivisieclubs tot zijn klanten rekenen. “We hebben wel contacten met een professionele wielerploeg die geïnteresseerd is in samenwerking”, aldus Koster.

Voor meer informatie: www.sap.com
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst