Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Bijzondere sportbalsem verwarmt én verkoelt de spieren 20 juni 2013

door: Thomas van Zijl | 20 juni 2013

Sportblessures komen in Nederland jaarlijks meer dan drie miljoen keer voor. Alle reden dus om veel aandacht te besteden aan preventie. Mocht dat onvoldoende lukken, dan is snelle genezing uiteraard meer dan welkom. De sportbalsem F.I.T. hoopt door zijn unieke werking bij te dragen aan zowel het voorkomen als het herstellen van blessures.

F.I.T. staat voor Fast Injury Treatment. Het ontwikkelen van de balsem ging daarentegen verre van snel. Er is van 2006 tot 2010 jaren aan gewerkt door een team van medisch specialisten. Vanaf dat moment is het product op de markt. “F.I.T. is een productieproces en meer dan het mengen van een aantal bestanddelen. Voor het preventieve element is verwarming van de spieren nodig, terwijl bij een blessure juist verkoeling het devies is. Het verenigingen van die twee functies vereist een samenstelling die is gebaseerd op een chemische reacties van ingrediënten. Dat is een ingewikkeld proces”, zegt Joop Bergman die verantwoordelijk is voor de distributie van de tubes. Een aantal bestanddelen van F.I.T. zorgen direct voor een goede doorbloeding, andere componenten worden pas daarna actief en bewerkstelligen verkoeling.

Bergman kampte als fanatiek badmintonner jaren geleden zelf met een blessures en raakte na talloze andere crèmes enthousiast over F.I.T. Hij zocht contact met de producent die hem vroeg de verkoop voor zijn rekening te nemen. Inmiddels wordt de productie van de balsem in zijn geheel in Nederland uitgevoerd en groeit het aantal klanten gestaag. Toch merkt Bergman ook dat hij geregeld scepsis moet overwinnen. Deels komt dat voort uit de wijze waarop de zorg in Nederland is georganiseerd. Blessures zijn vaak te wijten aan een matige warming-up en het ontbreken van een cooling-down. Wie kampt met een sportblessure hoopt dat vaak met rust op te lossen Als de kwaal aanhoudt, volgt daarna meestal een bezoek aan de fysiotherapeut.

Dubieuze kwaliteit spierwrijfmiddelen
Bergman: “Ik ben ervan overtuigd dat fysiotherapeuten het beste met sporters voor hebben, maar een groot deel van de fysiotherapeuten zal niet snel een spierbalsem adviseren. Dat komt door de vaak dubieuze kwaliteit van een aantal spierwrijfmiddelen, maar ook door de informatie die erover beschikbaar is in het opleidingstraject. In de studie van de fysiotherapeut is nauwelijks ruimte meer voor massages. Bergman denkt dat een hechtere samenwerking van fysiotherapeuten en masseurs kan leiden tot een verbetering van de aanpak van blessures en de preventie ervan. Snellere doorverwijzing naar een sportmasseur is een belangrijke eerste stap. Alleen rek- en strekoefeningen zijn in de ogen van Bergman niet altijd voldoende. “Door dat hokjesdenken krijgen nieuwe methodieken af en toe geen eerlijke kans.”

Bergman beseft dat hij het met F.I.T. moet opnemen tegen talloze andere spierwrijfmiddelen die hetzelfde beogen. “Veel therapeuten vinden het moeilijk het onderscheid te maken. Ze gaan uit van het oude idee dat een balsem óf verwarmend óf verkoelend werkt. Bovendien twijfelen ze of de crème wel doordringt tot de huid. Er zijn inmiddels voldoende onderzoeken die uitwijzen dat daar sprake van is. Dat gegeven maakt F.I.T. bij uitstek geschikt voor mensen die ingetapet sporten. Doordat de balsem niet op de oppervlakte blijft ontstaat er namelijk geen vettige laag.” Bergman erkent wel dat de effecten van mens tot mens verschillen. Hij vermoedt dat ongeveer tachtig procent van alle klanten een direct positief effect ervaart, bij anderen kan het langer duren en minder sterk optreden. “Ieder lichaam zit anders in elkaar, dus verschillen de reacties op de balsem per geval.”

Niet bij drogist verkrijgbaar
F.I.T. sportbalsem wordt inmiddels gebruikt door sporters uit meerdere disciplines. Ze bestellen het online, bij de apotheek of kopen het in specialistische (loop)winkels of webshops. Bergman heeft er bewust voor gekozen het product uit de schappen van de bekende drogisterijketens te houden, aangezien het daar vaak ontbreekt aan goede advisering van de sporter. “Onze doelgroep benaderen we op een andere, wat minder grootschalige manier. We delen vaak onze minitubes uit bij sportevenementen. Dat werkt uitstekend.”

Door de groei van het bedrijf heeft Bergman de blik inmiddels gericht buiten de landsgrenzen. F.I.T. timmert aan de weg in België, Engeland, Spanje en Tsjechië en een handelsmissie naar Duitsland moet binnenkort uitwijzen of ook daar enthousiasme voor de sportbalsem bestaat.

Voor meer informatie: klik hier voor gebruikerservaringen van F.I.T.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst