Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Nieuw netwerkplatform in Groningen voor beweegprojecten 11 april 2013

door: Lennart Bloemhof | 11 april 2013

Huis voor de Sport Groningen (HvdSG) presenteerde eind maart vol trots het Partnerplatform: een netwerkpodium, bedoeld om met hulp van bedrijven en gemeenten sportprojecten in de provincie Groningen op te zetten. Er hebben zich op dit moment vijftien bedrijven en drie gemeenten aangemeld.

De speciale lanceeravond voor het Partnerplatform was omlijst met een lezing van Kees Jansma, werkzaam als KNVB-perschef en voorzitter van het Jeugdsportfonds Nederland. Daar hoorde een veiling bij die ruim 4.000 euro opbracht en waarvan de opbrengsten naar het Jeugdsportfonds Groningen gingen. Topstukken waren de voetbalschoenen van Arjen Robben en een gesigneerd shirt van het Nederlands elftal.

Maar hoofddoel van de avond was het manifesteren van het Partnerplatform, bevestigt Frouke van Laar, communicatieadviseur bij HvdSG. “We vroegen aan onze huidige partners in de zaal om letterlijk andere partijen aan te laten haken via karabijnhaken. Dat was een succes en ze deden het vol overgave.”

Enthousiasme
Volgens Van Laar toont die inzet het enthousiasme van organisaties voor het project. Na de avond nam HvdSG een groot aantal visitekaartjes in ontvangst en is de sportprojectenorganisator op dit moment druk bezig om contact te leggen met geïnteresseerde partijen.

In totaal waren er circa honderd mensen aanwezig bij de start van het Partnerplatform, verdeeld over 65 bedrijven en gemeenten. Van Laar twijfelt er niet aan dat het huidige aantal van achttien partners uitgebreid wordt. Wel is de bedrijfswereld nieuw speelterrein voor Huis voor de Sport Groningen, erkent Van Laar.

Onbekend terrein
“Het is crisis”, zegt ze helder, gevraagd naar de reden waarom bedrijven voor het Partnerplatform benaderd worden. “Onze klanten zijn voornamelijk gemeenten en de provincie Groningen. Die hebben veel last van het huidige financiële klimaat. Daarom oriënteren we ons op andere sectoren.”

Van Laar noemt de termen ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’ (MVO) en ‘Synergie’. “Het is de bedoeling dat we er samen wat aan hebben”, legt ze uit. “Verder is MVO nu heel populair: daar is veel interesse voor en richten wij ons ook op. Synergie en langdurige partnerschappen zijn daarin vooral het streven.”

Toegankelijk en kleinschalig
Als een bedrijf of organisatie besluit om aan te sluiten bij het Partnerplatform, betaalt het een basislidmaatschap van duizend euro en kiest daarnaast voor één van de vier themaprogramma’s of een partnerschap op maat. De partner wordt daarmee ‘Supersupporter’ van het initiatief. Van Laar: “Voor dat lidmaatschap krijgen ze onder meer een aantal netwerkbijeenkomsten, wordt tijdens Sportnacht Groningen in teams sportief tegen elkaar gestreden en mag het bedrijf gebruik maken van ons netwerk.”

Van de lidmaatschapsgelden worden beweegprojecten in de provincie gefinancierd. Gemeenten en maatschappelijke organisaties kunnen zich als ‘Supporter’ aan het Partnerplatform verbinden en zich op die manier bijvoorbeeld aanmelden als projectlocatie. Volgens Van Laar is het platform laagdrempelig en toegankelijk opgezet.

Thema’s
Het Partnerplatform wil vooral kleinschalig en overzichtelijk blijven. Daarom heeft HvdSG de eerder genoemde vier thema’s bedacht en kunnen nieuwbakken partners zelf bepalen waar hun tijd, geld en middelen voor ingezet worden: 'versterking van sportverenigingen', 'sport(dorp) en leefbaarheid', 'jeugd en talent' en 'aangepast in beweging'. Op die gebieden ontmoeten bedrijven elkaar met hun eigen expertise. Zo verbond wooncorporatie Nijestee zich aan het thema 'sport(dorp) en leefbaarheid' en helpt ze mee in het project ‘Sportwijk van Groningen’, waarbij wijkbewoners worden gemotiveerd gezamenlijk nieuw sportaanbod op te zetten in hun wijk en samen te gaan bewegen.

Van Laar: “Maar met name de thema’s gericht op het versterken van sportverenigingen en aangepast bewegen - waarbij chronisch zieken en lichamelijk gehandicapten worden gestimuleerd om te sporten - zijn populair bij bedrijven merken wij.”

Direct contact
Toegankelijkheid streeft de organisatie na met onder meer GPS @dvies: een pagina op de website van het Partnerplatform waarop sportverenigingen direct in contact kunnen komen met partners van het platform via het stellen van vragen op hun vakgebied, over zaken als sportmateriaal, -blessures of energiebesparing.

Dat directe contact werpt vruchten af, verklaart Van Laar naar aanleiding van een recent congres: “Een partner van ons - Noordlease - gaf daar vorig jaar kosteloos een lezing over marketing. Er zat een hockeyclub in de zaal en die vroeg om hulp op marketinggebied. Toen hebben ze later gezamenlijk een sponsorplan opgesteld.”

Zichtbare bijdrage
Uiteindelijk is het de bedoeling dat bedrijven en organisaties in het Partnerplatform actief en direct bijdragen aan sport- en beweegprojecten in de provincie. Een voorbeeld van een dergelijk project is ‘Sportinstuif aangepast in beweging’, dat op 27 april gepland staat in Veendam. Daar wordt het sportaanbod in Groningen voor mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische aandoening uitgestald. Bedrijven uit het Partnerplatform ondersteunen dit project.

“Ons ambitieuze doel is om 35 organisaties vast te leggen in het eerste jaar, verdeeld over 30 bedrijven en 5 gemeenten of maatschappelijke verenigingen”, zegt Van Laar over de toekomstplanning van het Partnerplatform. “De lanceeravond was in ieder geval alvast een succes in alle opzichten, met al die aanwezige gemeenten, organisaties en bedrijven.”

Voor meer informatie: klik hier
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst