Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Swimstar brengt kinderen van Zwem-ABC naar vereniging 31 januari 2013

door: Leo Aquina | 31 januari 2013

'Een ding weet ik zeker: het talent is er wel, maar we zien het te weinig', zei Jacco Verhaeren vorige maand in een interview met Sport Knowhow XL. De technisch directeur van de zwembond wil zich actief richten op de basis: het diplomazwemmen en de doorstroming naar zwemverenigingen. Met Swimstar ontwikkelde de KNZB samen met 2Basics Sport & Marketing een programma om juist die doorstroming te bevorderen. “Het is lastig kinderen na het Zwem-ABC bij verenigingen te krijgen of te houden”, aldus Alice Schols van de KNZB. “Veel ouders en kinderen zien het Zwem-ABC als een soort rijbewijs, iets dat je moet halen voordat je een ‘echte sport’ kan kiezen.” Het programma Swimstar moet ervoor zorgen dat zwemmen ook als een ‘echte’ en een leuke sport wordt gezien. Dat lijkt te werken. Tijdens een pilot van 2Basics met 600 kinderen ging 13 procent van de kinderen na de introductie van Swimstar verder met het vervolgaanbod bij de verenigingen.

De Zwembond klopte in 2011 aan bij 2Basics. Het sport & marketing bureau heeft ervaring met breedtesport-campagnes zoals TableStars voor de Nederlandse Tafeltennisbond, maar is zelf ook Schooljudo gestart. De vraag van de zwembond aan 2Basics was om een ideaal raamwerk te bepalen waarmee de doorstroom van Zwem-ABC naar de zwemvereniging geoptimaliseerd kan worden. De problematiek werd in kaart gebracht in een marktonderzoek onder zwembaden, zwemverenigingen, ouders en kinderen.

Slecht imago
“We kwamen erachter dat er soms een moeizame verhouding is tussen commerciële aanbieders van zwemlessen, de gemeenten en de zwemverenigingen. Vaak willen ze wel samenwerken, maar in de praktijk loopt dat stroef”, aldus Schols. Ook het imago van zwemmen als sport is een oorzaak van het gebrek aan doorstroming: “Kinderen leren de zwemsport tijdens het Zwem-ABC niet echt kennen. Ze moeten baantjes trekken en er wordt niet altijd ingehaakt op wat kinderen nou echt leuk vinden. De meeste kinderen hebben veel plezier in zwemmen, maar dan associëren ze het met een buitenbad in de zomer en spelletjes doen met hun vriendjes in het water.”

Om kinderen via het Zwem-ABC kennis te laten maken met de leuke kanten van de zwemsport ontwikkelde de KNZB het programma Swimstar. “We hebben al het Sterrenplan”, vertelt Schols. “Dat is een traject - een soort stappenplan - voor kinderen die lid zijn van een vereniging om in een uitgebreid traject op een gevarieerde manier met alle aspecten van de zwemsport kennismaken te laten maken en er ook plezier in te krijgen.” Swimstar richt zich nadrukkelijk op het moment daarvoor, het binnenhalen van kinderen bij de zwemverenigingen. Hoe doet het programma dat?

“We willen de kinderen op een leuke manier informeren”, aldus Schols. “Swimstar bestond in eerste instantie uit vier leskaarten waarin de vier verschillende takken van de zwemsport aan bod komen (wedstrijdzwemmen, waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen, red.). Bij de lessen staat het plezier van de kinderen voorop met allerlei materialen en spelvormen.” Deze lessen zijn zo ingericht dat iedere opgeleide zwemtrainer ze kan geven. De KNZB levert de verenigingen een totaalpakket met leskaarten, promotiemateriaal, stickers, persberichten. Daarmee kunnen de verenigingen de Swimstar-lessen zelf aanbieden.”

Uitbreiding programma
Inmiddels is Swimstar uitgebreid met twee extra leskaarten. Naast de vier zwemdisciplines is er ook een ‘waterpret’-les en een ‘survival’-les. “Uit de pilot bleek dat synchroonzwemmen minder goed valt bij jongens en dat veel verenigingen ook geen synchroonzwemmen aanbieden, dus dan is het niet logisch om het wel te promoten. Vandaar deze alternatieven”, zegt Schols.

In hoeverre zet de zwembond de Olympische successen in als middel om meer kinderen naar de zwemverenigingen te krijgen? “Pieter van den Hoogenband is het boegbeeld van Swimstar”, vertelt Schols. “Zijn afbeelding staat op alle communicatiematerialen en per leskaart zetten we ook andere zwemiconen in. Maarten van der Weijden staat bijvoorbeeld op de kaart van het survivalzwemmen en Inge de Bruijn op de ‘Waterpret’-kaart. Ranomi Kromowidjojo hebben we nog niet echt ingezet, maar haar successen hebben zeker een positieve uitstraling op de zwemsport.”

9.000 deelnemers verwacht
De zwembond en 2Basics hebben de pilot van Swimstar afgelopen jaar op verschillende manieren aan de man gebracht: bij commerciële zwemaanbieders, zwemverenigingen, maar ook tijdens schoonzwemmen en/of vrije zwemuren in gemeentelijke zwembaden. Gezien de aantallen kinderen die na Swimstar meededen aan vervolgtrajecten bij zwemverenigingen spreekt de bond van een effectief ledenwervingsproduct. Komend jaar wordt dit dan ook op grote schaal ingezet. “We verwachten dat er in 2013 ongeveer 9.000 kinderen meedoen aan Swimstar. Met de gemeente Amsterdam zijn er al afspraken gemaakt en we zijn ook in gesprek met een aantal andere gemeentes”, vertelt Schols.

Voor meer informatie: klik hier. Verdere inlichtingen: Alice.Schols@knzb.nl of 030-751 3226

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst