Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Kleedkamergraffiti als sponsormodel bij voetbalclub 24 januari 2013

door: Leo Aquina | 24 januari 2013

Maradona op de muur van de kleedkamer. Bij de Amsterdamse voetbalclub DVVA denken ze graag buiten de gebaande paden. Met muurschilderingen van voetbaliconen wil de club kleedkamersponsors werven en dat lijkt aardig te lukken. Het idee ontstond op SoccerRocker, een festival met muziek en voetbal dat DVVA al vier jaar organiseert. In mei staat SoccerRocker voor de vijfde keer op het programma en tegen die tijd hoopt DVVA alle acht kleedkamers te hebben voorzien van graffiti met voetbalhelden.

‘SoccerRocker wordt georganiseerd in de kelder van het Amsterdamse amateurvoetbal midden in Amsterdam Oost’, aldus de website. Het verslag van vorig jaar geeft een korte impressie van de sfeer: ‘Zon, bier, paarsgele mannen, barbie-vrouwen, Roti Kip, een ronkend Automatic Sam, een scheurend Black Bottle Riot, een briljante Sierd de Vos die Roelof Luinge souffleerde met koekoeks en wetenswaardigheden over Job Verhoeve. (Nico) Dijkshoorn was de slagroom op de taart, Pot het cement tussen de stenen als dj en voorleespapa.’ DVVA is geen gewone voetbalclub. “Vrij denken zit in de clubcultuur”, aldus Stefan Baars van de sponsorcommissie. “Voorzitter Maarten Smakman bevordert en enthousiasmeert dat. Hij wil dat er dingen uit de vereniging komen en is een groot stimulator van bijzondere ideeën.”

Argentijnse voetbalsfeer
Het idee voor een muurschildering van Maradona kwam vorig jaar van de voorzitter zelf. “Hij was drie maanden in Argentinië geweest en wilde als een van de activiteiten tijdens SoccerRocker graag de sfeer van een Argentijns voetbalstadion in een kleedkamer oproepen”, vertelt Baars. Dat gebeurde met behulp van stadiongeluiden, Argentijnse voetbalpoëzie en de schildering van Maradona. “Het was een succes en dat bracht de sponsorcommissie op het idee om het verder door te zetten. Het leek ons leuk als we een soort nieuwe vorm van sponsoring zouden kunnen opzetten door de graffiti in alle kleedkamers te laten financieren”, aldus Baars. DVVA heeft net als veel voetbalclubs de nodige moeite om sponsors te vinden. “Wij zijn een relatief kleine club en dan zie je dat traditionele vormen van sponsoring nauwelijks werken. Sponsors zien er geen brood in om bij ons een reclamebord langs het veld te zetten. Wij proberen nieuwe vormen te bedenken en vaak zijn die vormen gebaseerd op de sympathie van kleine ondernemers, omdat wij het anders durven doen.”
 
“Bij de sponsoring van de kleedkamergraffiti moet je niet denken aan grote bedrijven. Vaak zijn het ondernemers die lid zijn van de club of kennissen van leden”, vertelt Baars. “Een sponsor betaalt 500 euro voor een muurschildering.” Voor dat geld krijgt hij vooral veel voetbalbeleving terug. “Als we straks in alle kleedkamers een schildering hebben, kun je het geheel zien als een soort voetbalmuseum. We hebben er niet echt over nagedacht om dat commercieel te exploiteren, maar je zou er op dat gebied misschien best nog iets mee kunnen... teambuildingsessies voor bedrijven, dat soort dingen.”

Cruijff is ook van de partij
Baars streeft ernaar om alle kleedkamers beschilderd te hebben tijdens SoccerRocker 2013. “We hebben naast de Maradona-kleedkamer inmiddels al een tweede kleedkamer beschilderd, met Johan Cruijff. We zijn ook in gesprek met drie andere partijen en we hebben een vierde partij op het oog. Daar ben ik heel optimistisch over”, zegt Baars. Welke voetballers kunnen we in die andere kleedkamers verwachten? “Het is nu vrijwel zeker dat Marco van Basten met een foto in oranjeshirt uit 1988 in de volgende kleedkamer komt te hangen. Er zijn nog veel meer namen voorbijgekomen: George Best, John de Wolf, Sjaak Polak. Dat zijn natuurlijk allemaal een beetje cultvoetballers, die wel een beetje bij het project passen. Ook de naam Clarence Seedorf is gevallen voor een van de volgende kleedkamers. Dat zou ook een heel mooie zijn.”

Hoewel DVVA de kleedkamerschilderingen commercieel gebruikt, is dat niet de eerste insteek van een activiteit als SoccerRocker. Baars: “We willen het allemaal niet al te commercieel maken want het gaat om een football culture festival. Maar goed, daar kun je natuurlijk wel bijpassende partijen bij zoeken. Bedrijven die de aankleding van concerten verzorgen, een horecaondernemer, noem maar op.” DVVA zou een voorbeeldrol kunnen vervullen voor andere voetbalclubs die op zoek zijn naar nieuwe manieren van sponsoring. Hoe kijkt Baars daar tegenaan? “Daar zijn we nog niet actief mee bezig, maar de gedachte is bij ons ook wel eens opgekomen om een soort consultancy te doen bij andere clubs. Het zou leuk zijn als we ook andere clubs verder kunnen helpen.”

Voor meer informatie: www.dvva.nl en www.soccerrocker.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst