Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

‘Vernieuwing nodig in Nederlandse basketbalwereld’ 29 november 2012

door: Lennart Bloemhof | 29 november 2012

Voormalig Ajax-directeur Frank Kales en sportmarketeer Patrick Wouters van den Oudenweijer twijfelen aan het beleid van de Nederlandse Basketball Bond (NBB). “Trainers, coaches, spelers en ex-spelers moeten zich inzetten voor noodzakelijke vernieuwing”, zegt Kales. Wouters van den Oudenweijer benadrukt het belang van langetermijnplanning bij de bond.

Begin november kondigde de NBB aan het nationale mannenbasketbalteam voor twee jaar terug te trekken uit de competitie vanwege geldgebrek. Dat leidde tot verbaasde reacties in basketballend Nederland. Ook bij de internationals, die het nieuws via bekenden vernamen. Die schakelden daaropvolgend belangenorganisatie NL Sporter in om de beslissing terug te draaien.

Zaterdag 24 november jl. stemden 236 van 331 afgevaardigden van de NBB-rayons alsnog met het voorstel in op de algemene vergadering van de bond. Bondscoach Jan Willem Jansen was uit protest afwezig op de vergadering.

Wanbeleid
Frank Kales baalt van de opschorting van het nationale herenteam. Over het besluit is hij niet te spreken. “Ik hoop dat het een truc is om iedereen wakker te schudden. Zo niet, dan is het een teken van onvermogen.”

Er is een andere aanpak nodig, meent de oud-basketballer (93 interlands), op basis van observaties in de praktijk. “Ik was uitgenodigd voor een thuisinterland. Toen ik rondkeek in de zaal zag ik dat de ene helft oud-international was en de andere helft bestond uit familie en vrienden. Er lijkt te weinig te gebeuren om aandacht voor de sport te genereren.”

Dat er geen geld is voor een nationale ploeg, vindt Kales opmerkelijk. “Mijn bondscontributie als speler is 55 euro. Als van alle NBB-leden 3 of 4 euro wordt besteed aan het nationale team, is het budget er. Of mis ik nu iets? Je mag niet aan je nationale team komen. Punt.”

Netwerken
De oplossing volgens Kales: “Werk via een plan. Kijk naar het honkbal. Succescoach Hensley Meulens vindt het gewoon leuk om uit Amerika te komen en Nederland te coachen tijdens de World Baseball Classic. Zoiets moet je ook met basketbal hebben. Ik denk dat je bijvoorbeeld heel veel kan leren als je een college coach uit Amerika kan aantrekken. En dat netwerk bestaat hoor, er is voldoende contact.”

Als voorbeeld noemt Kales de Nederlandse ICT-ondernemer en basketbalsponsor Roel Pieper. “Je moet profiteren van zo iemand zijn netwerk en met mensen die niet afkomstig zijn uit de huidige structuur de boel op poten zetten. Er is vernieuwing nodig. Dat is het belangrijkste.”

Volgens Kales is het afschaffen van een nationaal team vanuit die vernieuwingsgedachte het slechtste besluit wat je kan nemen, zeker met het oog op talentontwikkeling. “Voor een kind moet het toch een droom zijn om het nationaal team te bereiken? Anders kun je net zo goed op pleintjes gaan spelen en niets organiseren.”

Sportmarketeer Patrick Wouters van den Oudenweijer onderschrijft die visie van Kales. Als basketballiefhebber en vader van basketballende kinderen volgt hij de sport nauwlettend. “Ik vind per definitie dat iedere sport een vlaggenschip moet hebben, jonge spelers hebben een inspirerend doel nodig. Deze beslissing lijkt meer op pleisters plakken.”

Lange termijn
Wouters van den Oudenweijer benadrukt dat een langetermijnplan noodzakelijk is om hogerop te komen. “Ton Boot riep lang geleden al om een tienjarenplan bij de NBB, om zo aan te sluiten bij de Europese top. Het besluit van de NBB is alleen te rechtvaardigen als daarachter geïnvesteerd wordt in bijvoorbeeld een jeugdplan.”

Maar de eigenaar van sportmarketingbureau House of Sports pleit ook voor realisme in een tijd met weinig financiële perspectieven. “Het huidige landschap zorgt er voor dat keuzes maken onvermijdelijk is. De financiële situatie is ook bij heel veel andere Nederlandse sportbonden een ramp.”

Wouters van den Oudenweijer vindt dat sportbonden daarom creatief moeten handelen. “Andere zaalsporten hebben het ook moeilijk. Misschien moeten ze de handen ineenslaan en één propositie opstellen. Ik geloof dat er dan een breder podium ontstaat dat ook interessant is voor grotere bedrijven en investeerders.”

Gokentree
Vorige week meldde de Volkskrant dat de Federatie Eredivisie Basketbal (FEB) contracten heeft afgesloten met buitenlandse gokbedrijven. De eredivisie basketbal anticipeert hiermee op het nieuwe regeerakkoord. Daarin is opgenomen dat buitenlandse bedrijven in de toekomst online weddenschappen mogen aanbieden in Nederland, waarmee het alleenrecht van De Lotto op sportweddenschappen verdwijnt.

De intrede van de gokwereld in het Nederlandse basketbal ziet Wouters van den Oudenweijer als logisch gevolg van die voorgenomen vrijgave van de gokmarkt. “Er gaat heel veel geld in om. Dan is het voor basketbal zeker interessant. Maar ook hierbij zou ik dan als groep opereren.”

De Lotto opereert op dit moment als grootste sportfinancier van Nederlandse sportbonden. Wouters van Oudenweijer benadrukt die rol. “Veel bonden kunnen al decennialang niet zonder de steun van De Lotto en moeten hier op gepaste wijze mee omgaan als buitenlandse gokbedrijven zich straks melden. Maar we gaan er niet aan ontkomen dat anderen straks hun intrede doen.”

Dreigende corruptie?
Matchfixing is onlosmakelijk verbonden aan de gokindustrie. Toch vreest de sportmarketeer niet voor een toestroom van belchinezen of andere gokmaffia op de tribunes in de basketbaleredivisie. “Dat die dingen gebeuren is een feit. Maar ik geloof, misschien is het naïef, dat zoiets alleen gebeurt waar de bedragen het grootste zijn. Dan is basketbal relatief klein.”

Frank Kales ziet liever een maatschappelijk verantwoorde geldstroom in de basketbalwereld, maar heeft geen problemen met de intrede van het buitenlandse gokcircuit. “Real Madrid speelt ook met een gokbedrijf op het shirt. Iedereen doet het, waarom basketbal dan niet.”

Kales maakt zich meer zorgen over de huidige faciliteiten voor basketbal in Nederland. “Die zijn rampzalig. Vroeger was het de ideale schoolsport en voor de toppers van Leiden en Amsterdam was dat hun bakermat. Als dat er niet straks niet meer is, waar moeten ze dan vandaan komen? Het is tijd voor verandering.”

Voor meer informatie: www.houseofsports.nl (Patrick Wouters van den Oudenweijer) www.hollandtigers.com (Frank Kales)

« terug

Reacties: 5

-
29-11-2012
Er zou toch voldoende talent en aanwas moeten zijn in Nederlandse kleine maar diepe vijver... (het Nederlanders volk is al jaren het langste volk ter wereld)
-
29-11-2012
Die aanwas is er ook wel degelijk! Inmiddels zijn er door het land heen een aantal NBB basketball academies actief waar talenten elke dag met basketball bezig zijn. Linksom of rechtsom, dat kost geld. Door nu tijdelijk de broekriem aan te halen en het aantal Amerikanen nog verder terug te dringen, vinden de komende lichtingen hun weg vanzelf weer naar de Nederlandse top en zo verder. Als Oranje je drive moet zijn klopt er iets niet, die drive moet in jezelf zitten!
-
29-11-2012
Leuk zo'n artikel, om dan namen als Pieper te durven noemen... Niet echt bepaald een positief uithangbord de laatste jaren en daarnaast ook iemand met een kortetermijnvisie. Om maar over Boot te zwijgen, die alleen maar roept en niets doet! Zelf alleen kampioen is geworden met een dozijn Amerikanen in zijn gelederen en geen enkele Nederlandse speler is onder hem noemenswaardig beter geworden! Lees beter en doorgebroken. Nee het is inderdaad zo dat de drive uit jezelf moet komen. Kom op, het Nederlands team is een lachertje. Jan Willem Janssen roept zelf dat bijvoorbeeld het opzetten van een RTC niet mogelijk is, en blijft dan uit protest weg. Laffehondenpolitiek noem ik dat! Iemand die onze topsportcoördinator moet zijn? Je doel moet zijn zo hoog mogelijk als jochie willen eindigen. Dat zo hoog mogelijke is NBA, zo simpel is het. En alles wat daar tussen zit, Europese top, NCAA en dan kom pas denk je een keer aan het Nederlands team. Blijf realistisch, ook al zijn de te noemen doelen die ik hier stel voor velen niet realistisch. Maar zo denken onze jonge dromers en potentieel wel! Dat je het dan tegenovergesteld als opstap gebruikt kan alleen maar helpen. Nederlands team, High school, NCAA, Europese topclub, NBA? Wie zal het zeggen. Eerst goed saneren, de rotte appels mogen het bondsbureau verlaten en een meerjarenplan stapsgewijs invoeren en deze ieder jaar evalueren en voorleggen bij de leden, zodat doelstellingen bijgesteld of aangescherpt kunnen worden. Voor de time being, jammer dan Nederlands team. De jeugd is de toekomst, zoals al jaren. Kijk maar naar bijvoorbeeld Feyenoord. Het kan weer snel goed gaan. En oh ja, minder Amerikanen en de FEB mag best weer de opleidingsvergoeding terugnemen zodat financiële continuïteit gewaarborgd blijft, ook dat is bij veel clubs kommer en kwel (4-5 Amerikanen en dan 7 of 8ste staan... dat kan je ook met 10 Nederlandse jongens m.i.).
-
29-11-2012
"...en iemand als Roel Pieper noemen..." Roel Pieper was ambitieus bij Amsterdam, zelfs ik dacht dat hij sneller wilde gaan dan feitelijk mogelijk was, achteraf blijkt dat het wel volgesn zijn tijdsschema mogelijk had kunnen zijn... Pieper kwam direct na zijn aantreden als voorzitter van ABC Amsterdam met een FEB/DBL-breed mediaplan. Dat had de Heren Eredivisie, en misschien wel het NT Heren erbij, wellicht door de crisis kunnen trekken. 1/11 club wilde van meet af aan niet meedoen, terwijl zij (Groningen) er uiteindelijk denk ik het meest van zouden hebben geprofiteerd. De andere 10/11 waren voor...en haakten een voor een af in de daaropvolgende maanden... Helaas, gemiste kans! Dus zo slecht was het allemaal niet wat Pieper in bracht in het NLDse Basketball...
-
29-11-2012
Opzienbarend het advies van twee "kenners". Maak een meerjarenplan en voer het uit. Inhoudelijk helemaal niets te melden. Gemiste kans.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst