Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Voetbalschoenen en -shirts van adidas hebben ‘hersens’ 6 september 2012

door: Roel Mazure | 6 september 2012

Als een speler bij een voetbalwedstrijd gewisseld wordt, krijgt de televisiekijker tegenwoordig vaak informatie over het aantal meters dat die speler gelopen heeft. Die informatie is sinds eind november beschikbaar voor alle voetballers, op welk niveau dan ook. De bron ervan is de miCoach Speed-Cell die past in verschillende voetbalschoenen van adidas.
 

Het idee om amateursporters in staat te stellen om zelf gegevens over de eigen prestaties te registreren is bepaald niet nieuw. De stappenteller was ooit de eerste poging om sporters enige informatie te bieden over hun prestaties. Inmiddels is de techniek voortgeschreden en fietsen en rennen tienduizenden sporters met een hartslagmeter en op gps-gebaseerde afstandmeters.

Ook sportschoenenfabrikant adidas introduceerde in 2010 zo’n systeem: miCoach.

Dat meet onder meer de snelheid en de afgelegde afstand. Bijzonder is dat het systeem die cijfers afzet tegen een vooraf bepaald trainingsschema en op basis daarvan real-time via een koptelefoon adviezen geeft. Het systeem biedt bovendien uitgebreide conditietrainingsschema’s voor diverse sporten.

Speed-Cell
adidas is niet bij dat trainingshulpmiddel blijven stilstaan. Want hulpmiddelen voor looptrainingen zijn weliswaar leuk, maar minstens zo interessant zou een meetinstrument voor voetballers zijn. ‘Voor voetbalschoenen was echter het probleem dat een sensor de sporter niet mag hinderen in zijn spel’, vertelt communicatiemanager Ken Aerts van adidas Benelux. Kortom, een chip tussen de veters - zoals hardlopers dat hebben - was geen optie. De oplossing bleek achteraf verbluffend eenvoudig: een holte in de zool van de schoen, waarin adidas’ sensorchip Speed-Cell past.


De Speed-Cell voor voetballers is sinds eind vorig jaar op de markt. Het apparaat registreert voor voetballers interessante gegevens als totaal gespeelde tijd, de afgelegde afstand, de gemiddelde snelheid, de maximale snelheid en het aantal sprints. Voetballers kunnen de gegevens uit de Speed-Cell uploaden naar de miCoach-website en vergelijken met gegevens uit eerdere wedstrijden. Voetballers kunnen die gegevens ook gebruiken om door miCoach trainingsschema’s op maat te laten maken. Bovendien kunnen voetballers hun prestaties heel eenvoudig via Facebook publiceren en met elkaar vergelijken. Lionel Messi doet dat ook en is natuurlijk (on)dankbaar vergelijkingsmateriaal. Inmiddels beschikken drie type voetbalschoenen van adidas over een holte voor de Speed-Cell, waaronder de onder profs populaire adizero f50.


Team-info
Onlangs heeft adidas alweer een nieuwe stap gezet op het gebied van meten van sportprestaties. Het bedrijf sloot een contract met de Amerikaans Major League Soccer-organisatie, waarbij alle teams gebruik gaan maken van het nieuwe miCoach Elite System. Opnieuw is de basis hiervan een chip, maar deze wordt geplaatst in het ondershirt van de voetballers. Tijdens een wedstrijd registreert de chip de hartslag, snelheid en de positie op het veld en zendt de gegevens naar de tablet van de coach in de dug-out. Luie voetballers moeten dus uitkijken; looplijnen en afstanden staan straks genadeloos vast.


Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst